SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGSe poate trai doar cu un dolar pe zi?

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Arhipelagul Filipinelor are o suprafata de 300.439 kmp si o populatie de 68.976.000 locuitori. Primul european care a debarcat acolo a fost Fernando Magalhaes (Magelan) in 1521, inaugurand epoca glorioasa a cuceririi spaniole. Situat in sud-estul Asiei, intr-o pozitie strategica importanta, i-a tentat pe multi, dupa spanioli venind americanii, apoi, in Cel de-Al Doilea Razboi Mondial, japonezii. in prezent este republica independenta (si nu prea), legata de SUA printr-un tratat de prietenie si un acord militar. Principalele resurse ale arii sunt bananele (situandu-se pe locul 5 in lume), copra (locul l), orezul (locul 10), trestia de zahar, porcii. Mai mult decat in alte ari, coruptia este in floare, saracia multora este crunta, 26% din populatie castigand un dolar pe zi. in aceste conditii este normal ca multi filipinezi sa plece in lume pentru a castiga atat cat sa-si poata intretine familiile ramase acasa. Statisticienii au estimat ca 11 milioane de persoane muncesc in strainatate, barbatii, ca marinari, femeile, ca servitoare la familii instarite. Asta explica proliferarea agentiilor care recruteaza si pregatesc personal "de export": 1.600 sunt acreditate de guvern, alte cateva mii fiind ilegale.

Pentru revista Paris Match, Lita Hizon, care are o asemenea agentie in Manilla, povesteste: "Clientele mele sunt fete de la tara, fara cultura, pe care trebuie sa le invatam cum sa se poarte, cum sa vorbeasca. Sunt solicitate, in general, in tarile arabe, salariul lunar neputand fi mai mic de 400 dolari, dar una sunt promisiunile si alta-i situatia de fapt. Eu le pun in garda: sa fie ascultatoare, sa nu-si contrazica stapana, sa fie modeste, retrase, harnice, pentru ca ele trebuie sa se trezeasca primele si sa se culce ultimele, sa nu fie mai atragatoare decat stapana si sa nu raspunda eventualelor avansuri ale barbatilor din casa".

Ailen (34 ani), care a ajuns in Arabia Saudita printr-o agentie ilegala, povesteste: "Am platit 1.300 de dolari pentru "pregatire" si gasirea unei familii la care sa lucrez. Mi s-a promis ca voi fi tratata precum un membru al familiei respective si voi fi platita cu 400 de dolari pe luna. Ajunsa acolo, mi-au luat pasaportul, salariul a fost de 200 de dolari, n-aveam voie sa vorbesc cu cineva sau sa parasesc casa. Dupa noua luni am reusit sa evadez si m-am angajat la un spital din Ryad, unde contractul a fost respectat. ┼×tiu care sunt riscurile, dar voi pleca din nou in strainatate, pentru ca trebuie sa-mi sustin familia: un sot somer, doi copii si trei surori mai mici". La agentiile guvernamentale, aspirantele la plecare nu platesc nimic, cele care nu stiu, sunt initiate in limba engleza, in utilizarea unui aspirator, a unui fier de calcat, unei masini de spalat, li se da un numar de telefon, la care sa sune in cazul in care nu sunt respectate clauzele contractului. Guvernul filipinez este interesat ca aceste femei sa ofere servicii de calitate, pentru ca, spre exemplu, numai in 2012, au trimis in tara 24 miliarde de dolari. (Situatie asemanatoare cu a romanilor plecati la munca in afara granitelor, care isi intretin familiile din tara, cu banii castigati greu in slujba altora.)

Daca in Filipine se poate supravietui cu un dolar pe zi - cum, numai filipinezii stiu - in Romania, cu un dolar poti manca trei covrigi si jumatate...


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate miercuri, 26 februarie 2014


Poza Zilei Sibiu - Festivalul Medieval Sibiu 2019

Festivalul Medieval Sibiu 2019
~ 08 decembrie 2019 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 26 august 2019 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 08 2019 08:17 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter