SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGSe tem ca nu pot fi ajutati

Stiri din Sibiu: Reportaj Adauga un comentariu »

Se crede ca doar femeile sunt victime ale violentei domestice. Gresit. Cred ca situatia lor este fara iesire si nu gasesc nicio rezolvare. Gresit. Din teama, inghit, sufera, se inchid in ei. Sau se razbuna crunt.

Reporter: Cat de greu le este victimelor violentei domestice sa se adreseze unui serviciu de specialitate?
Eniko Gall: Problema violentei domestice este un subiect tabu, care de multe ori este ascuns in interiorul familiei/cuplului, chiar si in cazurile in care membrii comunitatii sunt la curent cu aceasta problema, ei prefera sa nu ia atitudine nu doar din cauza ca nu doresc sa intre in conflict cu agresorul, ci si pentru ca nu prea stiu ce ar putea sa recomande, unde ar putea sa-i indrume pentru a primi asistenta de care au nevoie. Chiar daca femeia a ajuns de cateva ori in stare grava la urgenta considera agresorul " bun ", il iarta de multe ori si se considera ea vinovata de cele intamplate. Chiar daca stie ca ar putea sa se adreseze politistului sau altor autoritati competente, de multe ori nu o face din teama ca nimeni nu o va putea. Dupa o asemenea dezamagire victimele violentei domestice nu mai incearca sa ceara ajutorul cuiva, ci adopta o metoda de autoaparare care uneori se poate sfarsi cu comiterea unor infractiuni destul de grave (omorul agresorului, incercand sa se apere de un nou val de violenta fizica). Violenta in familie nu inseamna doar violenta fizica, ci si violenta psihologica, economica, sociala, verbala, sexuala.

Rep.: Care sunt efectele violentei in familie?
E. G.: Trauma poate periclita siguranta si integritatea personala. Din acest motiv, restaurarea sigurantei este extrem de importanta. Victimele acuza diverse probleme de sanatate, suferinta psihologica, oboseala, insomnii, stari de neliniste, stari de nervozitate, stari de tristete accentuata sau dezvolta diverse fobii, neputinta in fata vietii si sunt convinse ca nu s-ar putea descurca fara partener, traiesc o teama fata de partener mai ales daca acesta este baut, incidenta instalarii depresiilor sau a tentativelor de suicid este foarte crescuta.

Rep.: Se poate spune ca la nivel judetean exista o strategie privind combaterea violentei domestice?
E. G.: Luna aceasta s-a format Grupul de lucru consultativ privind prevenirea si combaterea violentei in familie. Grupul este format din reprezentanti ai ONG-urilor si institutiilor din judet cu atributii in domeniul violentei in familie. Acest grup se va intruni lunar pentru a concepe si implementa un ghid de interventii interinstitutional pe plan local.

Rep.: Exista o statistica privind violenta in familie in Romania?
E. G.: Trimestrial, Agentia Nationala pentru Protectia Familiei (ANPF) colecteaza si centralizeaza date statistice privind cazurile de violenta in familie, inclusiv cele soldate cu decesul victimei, din partea compartimentelor cu atributii in combaterea violentei in familie din cadrul Directiilor de Munca si Incluziune Sociala judetene trimise de catre institutiile publice si private active in domeniul problematicii violentei in familie. Numarul total de cazuri de violenta in familie inregistrate si raportate in perioada 2004 – 2009 se ridica la 50.604 cazuri si 699 de decese. In 2008 s-au inregistrat 11534 victime dintre care 5978 sunt femei iar 2609 barbati. In primul trimestru din 2009 s-au inregistrat 3270 victime.
Eniko Gall este psiholog in cadrul Asociatiei ALEG, ofera consiliere psihologica de specialitate din 2005. In timpul sedintelor sunt abordate strategii centrate pe problema prin care se urmareste schimbarea practica a situatiei si luarea in considerare a faptelor sau stategii centrate pe emotii. Impreuna cu beneficiarii se stabilesc pasii ce vor fi urmati: includerea intr-un proces terapeutic, referire catre alte institutii, contactarea unui adapost sau sprijin in procesul depasirii situatiei traumatizante.
de Gabriela Visan


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate duminica, 12 iulie 2009


Poza Zilei Sibiu - Sibiu Cycling Tour 2020

Sibiu Cycling Tour 2020
~ 03 august 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 27 iulie 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 07 2020 07:25 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter