SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGSediu nou pentru Bibliotecii Nationale a Romaniei

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Asteptat de peste patru decenii, evenimentul inaugural al deschiderii noului sediu al Bibliotecii Nationale a Romaniei a avut loc luni, 23 aprilie, intr-un context simbolic cu valente multiple: 23 aprilie este data la care sarbatorim Ziua Nationala a Bibliotecarului si Ziua Internationala a Cartii si a Drepturilor de Autor, initiata de UNESCO in anul 1995. Alegerea zilei de 23 aprilie cu aceasta simbolica este legata de trecerea in nefiinta, in 1616, a doua spirite tutelare ale culturii universale: Miguel de Cervantes si William Shakespeare. Din perspectiva calendarului crestin, 23 aprilie este ziua Sfantului si Maritului Mare Mucenic Gheorghe, purtator de biruinta. Actul inaugural semnifica, asadar, biruinta Culturii asupra ignorantei si intunericului.

Timp de o saptamana, manifestarile s-au derulat sub deviza O PERSPECTIV─é ASUPRA CULTURII - BIBLIOTECA NATIONALA A ROMaNIEI, context in care au fost prezentate publicului larg activitatile si misiunea unei biblioteci nationale, zonele de interferenta ale acesteia cu celelalte tipuri de biblioteci (publice, specializate, de invatamant, de cercetare), precum si raporturile dintre biblioteca nationala si alte institutii infodocumentare: muzeee, arhive, centre culturale.

Conform misiunii si viziunii asumate, Biblioteca Nationala a Romaniei impartaseste cu celelalte biblioteci nationale ale secolului al XXI-lea politica de deschidere tot mai generoasa catre publicul cel mai variat, prin produsele, serviciile si activitatile oferite, prin politica de facilitare a accesului la patrimoniul documentar pe care il detine, la tezaurul documentar national si universal.

Situata in zona centrala a Capitalei, in Bulevardul Unirii nr. 22, pe malul raului Dambovita, intr-un spatiu deschis, care e de natura sa-i puna in valoare arhitectura si unicitatea de reper institutional cultural, noul edificiu, elegant, modern, se situeaza pe acelasi orizont de modernitate cu tot ceea ce exista mai nou in domeniu pe plan european si mondial. Aceasta mare realizare va ajuta Biblioteca Nationala a Romaniei sa isi indeplineasca in conditii optime rolul si misiunea sa de institutie patrimoniala fundamentala a tarii si de Centru National Metodologic pentru bibliotecile din Sistemul National de Biblioteci, contribuind la dezvoltatea culturii profesiei.

Deschiderea oficiala a fost precedata, duminica, 22 aprilie, de sfintirea institutiei printr-o slujba religioasa savarsita de patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Preafericirea Sa Daniel, impreuna cu un sobor de preoti. inca de la primele ore ale zilei de duminica, o multime de oameni au intrat in spatiul Bibliotecii, cu nerabdarea, curiozitatea si bucuria ce insotesc intotdeauna astfel de momente unice .

Noul sediu este si trebuie asumat de fiecare din noi ca o mandrie nationala. Depun marturie pentru aceasta realitate numarul tot mai mare de vizitatori veniti nu numai din Capitala ci din judetele tarii, cu masini, cu autocare, pe tot parcursul zilelor inaugurale.

Valoarea constructiei s-a ridicat la 100 milioane euro. Aici vor fi depozitate cele peste 12. milioane de unitati de biblioteca, patrimoniu detinut in prezent, pentru care sunt asigurate conditii optime de pastrare, conservare si prelucrare cu cele mai moderne mijloace tehnice. Biblioteca dispune de sali de lectura specializate (14.000 mp), depozite (35.ooo mp), birouri (8000 mp), spatii tehice pentru functia de centru cultural: aula - 400 locuri, sali de conferinte, spatii polivalente pentru intalniri, contacte, sali pentru evenimente multimedia, spatii contacte internationale, cultura pentru copii, spatii de recreere,.muzeu al cartii etc.

Programul inaugural a fost structurat pe zile tematice: marti - biblioteci publice; miercuri - biblioteci din invatamant; joi - biblioteci specializate si Ziua Internationala a proprietatii intelectuale; vineri - colectii patrimoniale, 500 de ani de la tiparirea Tetraevengheliarului lui Macarie (1512-2012).

in cursul celei de a doua zi, cea dedicata bibliotecilor publice, au fost prezentate cateva portrete de biblioteci judetene (Sibiu, Bihor, Gorj, Iasi, Arad, Braila, Timis). Biblioteca ASTRA, cu programul ei amplu si modern, precum si cu proiectele imediate si de perspectiva, a fost prezentata de directorul institutiei, dr. Silviu Bors. in context, Paul Baran, reprezentantul Fundatiei Bill si Melinda Gates, care aplica in tara Programul "Biblionet - lumea in biblioteca mea ", a prezentat stadiul de dezvoltare a Programului in Romania prin care peste 2000 de biblioteci publice au inregistrat un salt spectaculos in indeplinirea rolului si misiunii lor. Tot in aceeasi zi, Asociatiunea ASTRA a adresat un mesaj de felicitare Bibliotecii Nationale a Romaniei si a conferit medalii jubiliare si diplome unor personalitati care prin activitatea lor continua idealul astrist de emancipare si progres prin Cultura: conf. univ. dr. Elena Tirziman, directorul general al Bibliotecii Nationale a Romaniei, prof. Doina Popa, presedinta Asociatiei Nationale a Bibliotecarilor si Bibliotecilor Publice din Romania (ANBPR), Paul Baran, coordonatorul Programului National "Biblionet - lumea in biblioteca mea ", dr. Teodor Ardeleanu, directorul Bibliotecii Judetene " Petre Dulfu" din Baia-Mare, dr. Adriana Gheorghiu, sef sectie Biblioteca Judeteana "I.I. Roman " din Constanta, prof. Silvia Nestorescu, coordonatorul Programului de pregatire a bibliotecarilor in cadrul ANBPR si dr. Daniel Nazare,directorul Bibliotecii Judetene " George Baritiu " din Brasov.

Prezenta Asociatiunii si a Bibliotecii ASTRA in programul inaugural, dincolo de insemn de solidaritate, a avut si o semnificatie cu continut istoric, Biblioteca ASTRA indeplinind in timp si functia de biblioteca nationala pentru romanii din Transilvania, ceea ce nuanteaza in chip special raporturile dintre cele doua institutii, biologic vorbind, raporturile fiind de mama, sora si fiica.

Programul manifestarilor a fost divers, complex, dinamic, concomitent derulandu-se mai mult evenimente. Din lista bogata de manifestari retinem cateva: lansari de carte, prezentari de periodice cu specific de bibliologie si stiinta informarii, expozitii (Centre tipografice de carte romaneasca, Literatura biblioteconomica din Romania - o radiografie, Colectia OSIM de brevete vechi. Bibliotecile si proprietatea intelectuala, Cartea obiect - opera deschisa, Arta romaneasca contemporana, Lumea lui Caragiale vazuta de copii prin desene, grafica pictura), seminar-dezbatere (O triada: conservator, restaurator, utilizator, invatamantul biblioteconomic romanesc - bilant, perspective, Trei actori ai proprietatii intelectuale: ORDA, OSIM si Biblioteca Nationala a Romaniei), conferinte (Cladiri de biblioteci din Romania - prof. univ. dr. Nicolae Noica, Tigrul de hartie: scriitori si carti cu Gabriel Liiceanu si Alex ┼×tefanescu), vizionari de filme in cadrul seriei tematice Cartile si filmele lor, recitaluri vocale si instrumentale din muzica clasica si contemporana, parade ale modei etc.

inca din prima zi, Biblioteca a inaugurat cateva proiecte si parteneriate definitorii care anunta anvergura si directiile de dezvoltare in viitorul apropiat. Astfel a fost inaugurata Sala de lectura dedicata dialogurilor culturale. Conceputa ca un spatiu dinamic, sala dispune de un spatiu generos (400 mp) prin care se va da posibilitate tarilor sa organizeze expozitii si evenimente in masura sa ofere publicului romanesc o perspectiva, o panorama la zi a culturii lor. Prin acest proiect Biblioteca Nationala a Romaniei isi va pune mai bine in valoare functia si misiunea de Centru National de Schimb, de raportor statistic, la nivel international, privind relatiile pe care le are cu celelalte biblioteci nationale din Europa si din lume, precum si de principal actor al tarii in materie de schimburi interculturale si de promovare reciproc-documentara a Romaniei si imaginea acesteia in strainatate. Prima tara invitata chiar la deschidere a fost Italia.

Un alt proiect anuntat a fost initierea Seriei Conferintele Bibliotecii Nationale. Concepute sa se desfasoare in Aula Bibliotecii, aceste conferinte isi propun sa faca din Biblioteca Nationala a Romaniei, la nivelul excelentei, un spatiu al dezbaterii unor teme majore si de actualitate ale culturii si civilizatiei Romanesti si universale. Alte proiecte. Initierea unor parteneriate, pe termen lung, cu asociatii profesionale prestigioase (Uniunea Scriitorilor Romani, Uniunea Artistilor Plastici), cu institutii de diseminare a culturii (TVR Cultural, Radio Romania Cultural, Arhiva Nationala de Film, Centrul National al Cinematografiei, Arhiva Nationala Radio) in masura sa asigure, pe de o parte, expertiza specifica si, pe de alta parte, conceperea si organizarea unor evenimente culturale de anvergura. De asemenea, in strategia sa de dezvoltare, Biblioteca va stabili parteneriate pe termen lung cu scoli si universitati din Bucuresti si din tara carora, prin Cabinetul Bibliologic, le va pune la dispozitie servicii si sali specializate atat in ceea ce priveste literatura curriculara si extracurriculara, cat si in ceea ce priveste oferta culturala si cea de petrecere activa a timpului liber.

Iata, prezentata, in datele sale esentiale, Biblioteca Nationala a Romaniei de acum asezata intr-o ctitorire ce o situeaza demn in randul marilor biblioteci nationale ale Lumii. Evenimentul are valoarea unui titlu de mandrie patriotica pentru fiecare din noi si de model la care trebuie sa ne raportam si din care trebuie sa ne inspiram in tot ceea ce facem pentru noi si pentru Ţara.VIVAT, CRESCAT, FLOREAT BIBLIOTECA NAŢIONALĂ A ROMaNIEI!

Ion Onuc Nemes


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate vineri, 04 mai 2012


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 13 mai 2021 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter