SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGSf. Ioan Botezatorul

Stiri din Sibiu: Social Adauga un comentariu »

Daca ieri am sarbatorit Botezul Domnului in raul Iordan, astazi praznuim, dupa cuviinta, pe cel care s-a invrednicit sa-L boteze pe Fiul lui Dumnezeu, adica pe Sfantul Ioan Botezatorul si inaintemergatorul. Daca ieri l-am preamarit pe Iisus Hristos Mantuitorul lumii, astazi il cinstim pe slujitorul cel credincios, pe proorocul Ioan, pe "cel mai mare om nascut din femeie", pe sfetnicul Luminii, cel ce a atins cu mana sa crestetul Stapanului.

Dupa cum se stie, indata dupa caderea primilor oameni in pacat, Dumnezeu i-a promis omului trimiterea unui rascumparator, a unui Mantuitor sau Salvator. Acesta a fost anuntat in cursul istoriei de catre profeti, iar inainte de inceperea activitatii sale publice a Mantuitorului, Dumnezeu s-a ingrijit sa-i trimita un profet care sa-i pregateasca aparitia Sa intre oameni, care sa-i curete si sa-i netezeasca drumul, precum se curata si se netezesc strazile inaintea vizitei unui conducator de stat intr-un oras. Acest profet, premergator venirii Mantuitorului, a fost Sf. Ioan. El este ultima solie trimisa de Dumnezeu poporului evreu, fiind glasul celui ce striga in pustie "gatiti calea Domnului!". Despre Sf. Ioan Botezatorul ne vorbesc toti evanghelistii. Ei ne dau date personale, fixandu-l intr-un timp istoric precis, ca nimeni sa nu se indoiasca de el.

"in al cinsprezecelea an al domniei Cezarului Tiberiu, pe cand Pontiu Pilat era procuratorul Iudeii, Irod tetrarh al Galileii, Filip, fratele sau, tetrarh al Itureii si al tinutului Trahonitidei... in zilele arhiereilor Anna si Caiafa, a fost cuvantul lui Dumnezeu catre Ioan, fiul lui Zaharia, in pustie" (Lc 3, 1-2).

Acesta pe neasteptate isi incepe misiunea pe malul Iordanului, propovaduind botezul pocaintei, spre iertarea pacatelor. El avea o infatisare smerita si aspra ce amintea poporului de vechii profeti. Sf. Ioan avea ca la treizeci de ani si se tragea din neam preotesc, fiind fiul preotului Zaharia, dar nu slujise niciodata la templu, ca sa aduca jertfe. Crescuse in pustie si purta imbracaminte aspra din par de camila. Facuse votul nazireanului, adica se abtinea de la orice bautura alcoolica si de barba lui nu se atinsese niciodata briciul. Fata ii era stravezie de asceza, caci se hranea cu lacuste si miere salbatica. Acesta era profetul Ioan, pe care poporul il va supranumi Botezatorul, pentru ca boteza in apa Iordanului pe cei ce veneau din toate colturile Ţarii Sfinte si-si marturiseau pacatele. "Pocaiti-va ca s-a apropiat imparatia cerurilor", acesta era laitmotivul predicii lui. Iar el a venit sa propovaduiasca "botezul pocaintei intru iertarea pacatelor".

El ii chema pe oameni sa se intoarca de la pacat la Dumnezeu, caci Mesia este aproape. Multi ascultatori se cutremurau si alergau sa primeasca botezul lui. Ei credeau in el si il intrebau ce sa faca. Iar, Ioan raspunzand le zicea: "Cel ce are doua haine sa dea celui ce nu are si cel ce are bucate sa faca asemenea". Iar vamesilor le spunea: "Nu faceti nimic mai mult peste ce va este randuit". Soldatilor le spunea: "Sa nu asupriti pe nimeni, nici sa invinuiti pe nedrept, si sa fiti multumiti cu solda voastra" (Luca 3, 11-14).

Sf. Ioan nu le-a cerut oamenilor sa traiasca in desert , sa manance lacuste si miere sau sa se imbrace in haine din piele de camila. El le-a cerut doar ceea ce de fapt Dumnezeu cere oamenilor: sa se pocaiasca si sa duca o viata in conformitate cu poruncile Lui. Caci, "cum securea sta la radacina pomilor si tot pomul care nu face roada buna se taie si se arunca in foc" (Lc 3, 9).

Aceasta chemare la pocainta, la reinnoire sufleteasca, a Sf. Ioan Botezatorul isi pastreaza, si astazi, intreaga actualitate, intr-o lume in care credinta si valorile vietii morale sunt incalcate si dispretuite, iar sufletul omului este prizonier al egoismului, al patimilor neinfranate si al pacatului. Singura pocainta este in masura sa il faca pe om sa isi constientizeze pacatul sub toate formele lui, iar apoi sa se angajeze pe calea schimbarii fundamentale de orientare si viata.


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate joi, 07 ianuarie 2010


Poza Zilei Sibiu - Festivalul Medieval Sibiu 2019

Festivalul Medieval Sibiu 2019
~ 18 septembrie 2019 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 26 august 2019 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 08 2019 08:17 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter