SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING



Sfantul Sinod al BOR a decis: Mitropolia Ardealului isi mareste granitele

Stiri din Sibiu: Cultura Adauga un comentariu »


In zilele de 16-17 februarie 2012, in Resedinta patriarhala din Bucuresti, a avut loc sedinta de lucru a Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, prezidata de Preafericitul Parinte Patriarh Daniel. Printre cele mai importante decizii luate se regaseste si aceea ca Arhiepiscopia Alba-Iuliei, Episcopia Oradei si Episcopia Devei sa revina sub jurisdictia Mitropoliei Ardealului.

`Sfantul Sinod a luat act de dorinta liber exprimata a clerului si credinciosilor din Adunarile eparhiale ale Arhiepiscopiei Alba-Iuliei, Episcopiei Oradiei si Episcopiei Devei si Hunedoarei privind revenirea in jurisdictia Mitropoliei Ardealului`, a transmis astazi BOR.

Ca atare, a fost aprobata modificarea jurisdictiei teritoriale a celor doua Mitropolii din Transilvania si a Mitropoliei Banatului, dupa cum urmeaza:

- Mitropolia Ardealului avand ca eparhii sufragane: Arhiepiscopia Sibiului, Arhiepiscopia Alba-Iuliei, Episcopia Ortodoxa Romana a Oradiei, Episcopiei Covasnei si Harghitei si Episcopia Devei si Hunedoarei;

- Mitropolia Clujului, Maramuresului si Salajului avand ca eparhii sufragane: Arhiepiscopia Vadului, Feleacului si Clujului, Episcopia Ortodoxa Romana a Maramuresului si Satmarului si Episcopia Salajului;

- Mitropolia Banatului avand ca eparhii sufragane: Arhiepiscopia Timisoarei, Arhiepiscopia Aradului si Episcopia Caransebesului.



Astfel, din Mitropolia Ardealului vor face parte Arhiepiscopia Sibiului, Arhiepiscopia Alba-Iuliei, Episcopia Ortodoxa Romana a Oradiei, Episcopia Covasnei si Harghitei si Episcopia Devei si Hunedoarei. De Mitropolia Clujului, Maramuresului si Salajului vor apartine Arhiepiscopia Vadului, Feleacului si Clujului, Episcopia Ortodoxa Romana a Maramuresului si Satmarului si Episcopia Salajului.

Din Mitropolia Banatului vor face parte Arhiepiscopia Timisoarei, Arhiepiscopia Aradului si Episcopia Caransebesului.

Sinoadele mitropolitane ale Mitropoliei Ardealului si Mitropoliei Clujului, Albei,Crisanei si Maramuresului s-au reunit in sedinta comuna in 16 decembrie 2011, "avand ca scop echilibrarea teritoriala a celor doua Mitropolii". Hotararea comuna a celor doua mitropolii a fost urmata de consultarea membrilor clerici si mireni din Adunarile eparhiale ale Arhiepiscopiei Alba-Iuliei si Episcopiei Oradiei, la solicitarea Inaltpreasfintitului Parinte Mitropolit Andrei al Clujului. Celor doua Adunari eparhiale li s-a adaugat Adunarea eparhiala a Episcopiei Devei si Hunedoarei, care a primit in acest sens aprobarea Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Banatului. Patriarhia Romana preciza atunci ca hotararile acestor adunari eparhiale nu reprezinta destramarea sau ruperea Mitropoliei Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, ci au ca scop "echilibrarea jurisdictiei teritoriale a celor doua Mitropolii ortodoxe din Transilvania".

Potrivit sursei citate, in anul 2005, hotararea de infiintare a Mitropoliei Clujului a fost luata in graba de catre Sfantul Sinod, fara consultarea prealabila a clerului si credinciosilor din eparhiile desemnate sa depinda jurisdictional de Mitropolia nou infiintata. "Prin urmare, modificarea apartenentei canonice la cele doua Mitropolii reprezinta dorinta ierarhilor, clerului si credinciosilor din eparhiile respective de care Sfantul Sinod trebuie sa tina cont atunci cand va analiza propunerea inscrisa pe ordinea de zi a sedintei de lucru din 16-17 februarie 2012", preciza Patriarhia.

De asemenea, Patriarhia arata ca, din punct de vedere bisericesc, cele doua Mitropolii au aceeasi importanta pentru ca, pe de o parte, Mitropolia Clujului isi are resedinta in municipiul Cluj-Napoca, "cel mai insemnat oras din punct de vedere numeric, economic si cultural din Transilvania, unde functioneaza cea mai prestigioasa Universitate din acesta regiune a tarii", iar pe de alta parte Mitropolia Ardealului, "a marilor ierarhi ardeleni aparatori ai demnitatii nationale, isi pastreaza importanta sa istorica de mitropolie mama din care s-a desprins in anul 2005 Mitropolia Clujului". Modificarile de jurisdictie teritoriala si infiintare de noi sunt mai intai discutate si acceptate de catre Adunarile eparhiale si de Sinoadele mitropolitane din zona respectiva si apoi prezentate Sfantului Sinod spre aprobare.
de Stefan DOBRE


Med Elite



Ai ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5




bonicud ( 20.02.2012 09:59 )
Din punct de vedere bisericesc....important pentru inaltul cler bisericesc este numarul mare de credinciosi care sa participe la Sf.Slujbe si nu numarul mare de parohii.Cu cat teritoriu este mai mare responsabilitate este mai mare.Nicu.


      

Alte stiri adaugate luni, 20 februarie 2012






Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 19 aprilie 2024 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter