SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING



Si totusi, festivalul hartibacenilor se va tine

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Cea de a V-a editie a "Festivalului Hartibacenilor " va avea loc duminica 30 mai in localitatea Merghindeal.

Festivalul este organizat de asociatia "Valea Hartibaciului " si Casa de Cultura "Ilarion Cocisiu " iar prima editie a avut loc in 2006 la Agnita. Atunci au participat sapte formatii din patru localitati. La editia a III-a, din Marpod, au urcat pe scena peste 150 de dansatori si solisti din sapte localitati.

Preconizand faptul ca numarul participantilor va creste, organizatorii au solicitat sprijin financiar de la Consiliul Judetean Sibiu, de unde, pentru festivalul din Retis, au fost alocati 2000 lei. Pentru cei 240 de artisti amatori suma nu a fost prea indestulatoare dar a usurat efortul financiar al organizatorilor pentru transportul si masa participantilor.

Organizatorii, si in special gazdele din Merghindeal au sperat ca si anul acesta C.J Sibiu va aloca cel putin tot atatia bani pentru realizarea celei de a V-a editii. Dar n-a fost sa fie, si primarul din Merghindeal, Vasile Radu s-a vazut nevoit sa amane data festivalului pentru gasirea surselor financiare necesare. Asfel, ca in loc sa se tina in prima duminica dupa Pasti, conform hotararii initiale a organizatorilor, festivalul a fost amanat pana in prima duminica de dupa Rusalii, adica in 30 mai.

Scopul organizarii acestui festival a fost acela de a salva patrimoniul folcloric al zonei, aflat in pericol de disparitie din cauza depopularii satelor. Entuziasmul cu care iubitorii de cantece si jocuri hartibacene au raspuns acestei initiative au justificat eforturile organizatorilor.

Au luat nastere formatii folclorice in localitati fara traditie: Noistat, Marpod, Rosia si Merghindeal si au fost revitalizate formatiile din Retis si Barghis.

Festivalul Hartibacenilor nu are notorietatea "intalnirii Junilor " de la Saliste dar are aceeasi amploare prin numarul mare al participantilor. La Saliste se continua o veche traditie ce cultiva frumusetea jocurilor din Marginime, pe Valea Hartibaciului se fac eforturi pentru a salva un tezaur folcloric. "intalnirea Junilor " e asemenea unui copac falnic cu radacini adanci, "Festivalul "Hartibacenilor " e o mladita tanara, crescuta din radacini sanatoase, ce n-au dorit sa piara. Pentru a creste si a ajunge copac, mladita trebuie ingrijita si ocrotita.

Din pacate mladita creste pa Valea Hartibaciului si aceasta zona nu-i prea intereseaza pe consilierii judetului

De aceea nu au alocat bani nici pentru comemorarea lui August Treboniu Laurean. Asociatia din Fofeldea, ce poarta numele ilustrului carturar, a cerut sprijin pentru sarbatorirea in 2010 a unui dublu eveniment, 200 de ani de la construirea bisericii,devenita monument istoric prin minunatele picturi realizate de renumitii frati Grecu si tot atatia ani de la nasterea celui care a intemeiat Academia Romana, a fost primul ei secretar si timp de 10 ani presedinte. Asociatia culturala "August Treboniu Laurean " face eforturi considerabile pentru a cinsti cum se cuvine pe cel care si-a pus amprenta pe cultura nationala a Romaniei.

Dar si ei locuiesc pe Valea Hartibaciului si consilierii judetului nu vor sa fie tulburata liniste acestor locuri.

25 de primarii din judet au primit sprijin pentru diverse manifestari locale, s-au alocat 3000 de lei pentru promovarea in Sibiu a istoriei ceangailor din Bacau dar pentru un festival la care participa noua comune si un oras nu s-au gasit bani.

Un pretins cunoscator al modului de impartire a banilor de catre comisia de cultura a judetului a spus ca locuitorii de pe Valea Hartibaciului, daca vor bani pentru cultura lor, trebuie sa-si gaseasca gradinarul potrivit, sa devina "vasalii " unui "senior " cultural in fata caruia sa se inchine si care sa-si arate bunatatea protectoare.

Cine se ofera sa-si puna blazonul pe activitatile culturale de pe Valea Hartibaciului pentru ca acestea sa fie bagate in seama de Consiliul Judetean Sibiu?

Asteptam oferte!...

Pana atunci, desi mai sarac in resurse financiare, festivalul se va tine totusi in 30 mai la Merghindeal, prezentand bogatia folclorului de pe Valea Hartibaciului.


Masini de cusut



Ai ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5




Alte stiri adaugate marti, 20 aprilie 2010






Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 19 aprilie 2024 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter