SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGSibianca lui Tolstoi

Stiri din Sibiu: Adauga un comentariu »

Marina Robescu este descendentă directă a cunoscutului scriitor rus Lev Tolstoi. În plus, tatăl sibiencei de 82 de ani este din aceeasi familie cu Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii. După cum povesteste chiar ea, poartă sângele a sapte natiuni. S-a născut în Franta, de la sase ani a venit în România, iar din anii ’40 s-a mutat la Sibiu. Acum, familia ei revendică o parte din terenul pe care este contruită Televiziunea publică

Sibienii care merg frecvent la operă, nu au cum să nu o fi remarcat pe Marina Robescu. Desi are 82 de ani, nu îsi arată vârsta si tine să fie prezentă la fiecare concert de la Sala Thalia. Nu se laudă cu descendenta ei nobilă si nici nu obisnuieste să vorbească rău despre români si sibieni. Dimpotrivă.
Marin Robescu este fiica Natalaiei Roman, născută Tolstoi, descendetă directă a marelui scriitor rus, contele de la Isnaia Poliana, Lev Nikolaevici Tolstoi. Natalia Tolstoi a fost apropiată a familiei imperiale a Rusiei, momente din care Marina Robescu mai are o grămadă de fotografii. Dincolo de istoria cu printi si regine a vietii sibiencei, Marina Robescu se luptă de mai bine de zece ani cu autoritătile române pentru a redobândi un teren pe care, acum, se află o parte din curtea Televiziunii Române.
"Dacă faceti socoteala, asa, eu am sapte rânduri de sânge. Rus, englez, olandez, suedez, mongol, italian si grec. Vă dati seama, este amestecătură. Si am ajuns în România" , povesteste amuzată sibianca de 82 de ani.
"Mama este din familia Tostoi. Mama este rusoaică si a fugit în vremurile grele din Rusia în Italia, Germania si, apoi, în Franta, unde la Nisa aveam o vilă. S-a măritat cu un englez si acolo m-am născut eu" , este, pe scurt, descrierea pe care si-o face Maria Robescu aparitiei ei pe lume. Tatăl englez pe care nu l-a cunoscut niciodată provenea din familia regală a Marii Britanii. Când Marina Robescu împlinea doi ani, mama ei a divortat, iar după alti patru ani s-a măritat ajungând înapoi în România. Marina Robescu s-a mutat la Sibiu odată cu sotul ei, ofiter de cavalerie.

De sub comunisti, la FDGR

Veniti la putere, comunistii nu puteau să ignore originile "putrede" , după cum le-au caracterizat, ale Marinei Robescu si ale sotului ei. A fost dată afară din serviciu, a ajuns până la urmă contabil-sef la Liceul "Gheorghe Lazăr" . După aproape 30 de ani, a iesit la pensie, moment în care a fost cooptată de FDGR, la nivel national, pentru acelasi post de contabil sef. Cu alte cuvinte, colaboratoare apropiată a lui Paul Philippi si Klaus Johannis.
Despre cum îl privesc sibienii pe Tolstoi, nu are multe de spus. "Pe Tolstoi îl cunosc unii, dar prea multi, nu. Din moment ce tineretul actual nu cunoaste nici măcar ce luptă a fost la Selimbăr sau cine a fost Gheorghe Lazăr nu mă miră că nu stiu cine a fost Tolstoi" .

În luptă cu autoritătile

Anul trecut, Marina Robescu si-a fracturat piciorul si a suferit si o fractură de bazin. A trecut rapid peste. "Eu sunt optimistă. Fac sport si îmi place să fiu activă" . Iar autoritătile române au mentinut-o activă. De mai bine de zece ani se luptă cu statul român să îsi recapete un teren preluat în mod abuziv. Terenul se află în Bucuresti, iar acum peste el se află o parte din curtea Televiziunii Publice. Parcelele apartinând Marinei Robescu nu sunt ocupate de imobile si se află la marginea curtii televiziunii publice, la mare distantă de clădirile acesteia. Autoritătile sunt insensibile în fata solicitărilor ei referitor la retrocedări. Marina Robescu rămâne însă optimistă si priveste partea bună a lucrurilor. Pe 4 februarie anul acesta a împlinit 62 de ani de căsnicie.

"Am fost de mai multe ori în străinătate si m-au întrebat – vrei să rămâi? Dar nu am vrut, fiindcă oameni cum sunt românii găsesti rar" , Marina Robescu

Între război si pace

Reporter: Mai mult război sau pace?

Marina Robescu: Undeva între. Dacă te uiti la politicieni, e război. Dacă te uiti la oamenii simpli, este pace.

Rep.: Era mai bine dacă rămâneam sub rusi?

M.R.: Nu, Doamne-fereste. E mai bine cu Uniunea Europeană, noi suntem europeni, nu mongoli.

Rep.: Cât de mult sunteti româncă?

M.R.: Dacă faceti socoteala, asa, eu am sapte rânduri de sânge. Rus, englez, olandez, suedez, mongol, italian si grec. Vă dati seama, este amestecătură. Si am ajuns în România.

O carte pentru o viată

La cei 82 de ani ai săi, Marina Robescu are, încă, o sumedenie de proiecte. Dincolo de cele cotidiene – face sport, spre exemplu – este si cartea la care lucrează. A reusit în acest sens să îsi contureze arborele genealogic, pornind de la anul 730.

Traian DELEANU


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate miercuri, 04 aprilie 2007


Poza Zilei Sibiu - Festivalul Medieval Sibiu 2019

Festivalul Medieval Sibiu 2019
~ 08 aprilie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 26 august 2019 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 08 2019 08:17 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter