Potrivit Mediafax, dezvelirea stelelor se va face in prezenta colegilor, prietenilor, iubitorilor de Teatru si film, dar si a rudelor artistilor, in cadrul unei festivitati programate sa inceapa la ora 11, in prezenta primarului Sorin Oprescu.
"Este o mare onoare sa fim parte a acestui important proiect, de dimensiune nationala, un proiect unic ce omagiaza anii de munca si devotamentul celor ce slujesc scena romaneasca a teatrului si a filmului. In luna iunie celebram, in spiritul unei bune traditii create in ultimii trei ani, profesionalismul, talentul si dedicarea cu care ne-au bucurat zeci de ani, mari artisti ai scenei romanesti: Ion Besoiu, Valeria Seciu si Rodica Mandache. Le multumim si le suntem recunoscatori pentru ca ne-au invatat sa visam mai frumos si ne-au luminat chipurile", a declarat Daniel Stoica, actionar Cocor, unul dintre initiatorii proiectului.
In cadrul evenimentului, actorii vor primi cate o stea din aur din partea casei de bijuterii Sabion.
Ridicat de "Toate panzele sus"
Ion Besoiu s-a nascut pe 11 martie 1931, la Sibiu. A debutat in 1957, dar consacrarea a venit abia dupa lansarea serialului "Toate panzele sus", in regia lui Mircea Muresan, in care i-a avut ca parteneri pe actorii Ilarion Ciobanu si Jean Constantin. Timp de 16 ani, a jucat pe scena Teatrului "Radu Stanca" din Sibiu, dupa care s-a mutat la Bucuresti, unde a jucat la Teatrul Bulandra si a fost, ulterior, timp de 12 ani, directorul acestei institutii.
Cele mai cunoscute roluri ale sale sunt Closca, in "Procesul lui Horia" (1967), Serebreakov, in "Unchiul Vanea" (1983), Polonius, in "Hamlet" (1985), Oronte, in "Mizantropul"(1989), Corifeu, in "Antigona" (1993), Ferapont, in "Trei surori" (1995), Senecus, in "Caligula" (1996), si Muhoiarov Ivan Matveevici, in "Oblomov" (2003). Printre filmele in care a jucat Ion Besoiu se numara "Furtuna", "Neamul Soimarestilor", "Haiducii", "Rascoala", "Mihai Viteazul", "Ciprian Porumbescu", "Pacala", "Ion, blestemul pamantului, blestemul iubirii", "Ultima noapte de dragoste", "Lumini si umbre".
In 2001, a fost declarat cetatean de onoare al orasului Sibiu. Tot in 2001, cu ocazia implinirii varstei de 70 de ani, a fost decorat cu Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de Cavaler, pentru contributia adusa la "dezvolt?area artei teatrale romanesti, prin prestigioasa si remarcabila sa activitate de actor, director de teatru si pedagog". Un an mai tarziu, a primit premiul de excelenta al cinemato?grafiei romane. Ion Besoiu este presedinte executiv al Fundatiei "Sibiul Vechi. Sibiu - Hermannstadt", asociatie care ii ajuta pe tinerii talentati si care ofera premii etnografilor. Are o bogata activitate in teatru si film, motiv pentru care actorul a fost omagiat cu doua premii pentru intreaga activitate - din partea Uniunii Teatrale din Romania (UNITER), in 2008, si la Gala Gopo din 2011.
Stea si pentru Valeria Seciu
Valeria Seciu s-a nascut in Bucuresti si a urmat cursurile Institutului de Teatru din Capitala, la clasa lui A. Pop Martian, intre 1960 - 1964, avandu-l ca asistent pe Octavian Cotescu, cel care, ulterior, avea sa-i devina sot. A debutat in 1964, pe scena Teatrului National din Bucuresti, alaturi de Ion Caramitru, in spectacolul "Eminescu", de Mircea Stefanescu, sub indrumarea regizorului Sica Alexandrescu. Pana sa devina actrita a Teatrului Mic din Bucuresti, Valeria Seciu a mai jucat la Teatrul National din Cluj-Napoca, apoi la Teatrul Nottara si Teatrul Act din Bucuresti. La inceputul anilor 1990 a infiintat si condus Teatrul Levant, unde a jucat in spectacole semnate de Catalina Buzoianu.
De-a lungul carierei sale in teatru si in film, a obtinut premiul Asociatiei Cineastilor din Romania (1978), pentru rolul din filmul "Inainte de tacere". A primit de patru ori premiul UNITER, de doua ori trofeul pentru cea mai buna actrita in rol principal, pentru partiturile din spectacolele "Spirit" (2002) si "Cum gandeste Amy" (2006), in regia Catalinei Buzoianu, premiul pentru cea mai buna actrita in rol secundar, pentru Gloucester din "Lear", in regia lui Andrei Serban (2008), si, in 2007, premiul pentru intreaga activitate.
Rodica Mandache s-a hotarat sa devina actrita dupa ce a vazut-o pe Marieta Deculescu in rolul Necunoscutei din spectacolul "Steaua fara nume", de Mihail Sebastian. Rodica Mandache s-a nascut la Iasi si a absolvit sectia de Actorie a Facultatii de Teatru a Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica "I.L.Caragiale'" din Bucuresti, in 1964, la clasa prof. univ. Octavian Cotescu, Pop Martian. A debutat in anul I de facultate pe scena Teatrului National din Bucuresti, in spectacolul "Fiicele", de Sidonia Dragusanu. Pana sa devina actrita Teatrului Odeon, a jucat la institutii de profil din tara precum Teatrul "Maria Filotti" Braila, Teatrul National din Iasi si la Teatrul Mic din Bucuresti. A fost casatorita cu fotograful Aurel Mihailopol. Impreuna au o fiica, regizoarea Diana Mihailopol.
Pe langa spectacolele de teatru, film si televiziune, Rodica Mandache este si profesoara de actorie la Universitatea Hyperion, Facultatea de Arta, si are o bogata activitate publicistica, iar printre volumele publicate se numara scenariul pentru teatru radiofonic "Povestea Elisabetei Rizea", facut dupa cartea Irinei Nicolau, "Surasul si lacrima scenei" (1998), "O carte atipica despre un actor atipic: Stefan Mihailescu-Braila" (2010).
In 2007 a primit premiul UNITER pentru cea mai buna actrita intr-un rol secundar, pentru rolul Adel din spectacolul "joi.megaJoy", de Katalin Thuroczy, in regia lui Radu Afrim. A primit premiul pentru cea mai buna interpretare feminina, pentru rolul Anita din spectacolele "Anita Nandris-Cudla - Amintiri din viata" si "Anita Nandris-Cudla - 20 de ani in Siberia", dupa un scenariu radiofonic de Magda Dutu si Raisa Radu. In 2009 a primit trofeul pentru intreaga activitate la Premiile Municipiului Bucuresti pentru arta si cultura, sectiunea Artele spectacolului.
Aleea Celebritatilor (Walk of Fame) este un proiect cultural initial de Teatrul Metropolis, Primaria Capitalei si Cocor si gazduieste stele ale celor mai cunoscuti artisti romani din lumea filmului si a teatrului, in semn de pretuire a valorilor culturale din Romania.
Celebrul Walk of Fame romanesc a fost inaugurat in ianuarie 2011. Pe Aleea Celebritatilor din Piata Timpului stralucesc deja stelele altor mari personalitati, precum Florin Piersic, Victor Rebengiuc, Radu Beligan, Amza Pellea (postum), Stefan Iordache (postum), Maia Morgen?stern, Alexandru Tocilescu, Tamara Buciuceanu-Botez, Ileana Stana Ionescu, Sebastian Papaiani, Ion Caramitru, Draga Olteanu Matei, Mircea Albulescu, Mariana Mihut, Marin Moraru, Iurie Darie, Univer?sitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica "I. L. Caragiale", Horatiu Malaele, George Mihaita, Costel Constantin, Alexandru Arsinel, Ion Dichiseanu si Sergiu Nicolaescu (postum).
de Rares Bitu