SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGSibienii au sarbatorit Ziua Nationala a Romaniei in Irlanda

Stiri din Sibiu: Social Adauga un comentariu »

Va intrebati care e legatura intre Mary McAleese, presedintele Republicii Irlanda, muzicianul Shaun Davey, Corul Barbatesc al Facultatii de Teologie din Sibiu, regizorul Silviu Purcarete si actorul Constantin Chiriacs Ei bine, au sarbatorit impreuna, in Irlanda, Ziua Nationala a Romaniei.

Concert pentru o mie de spectatori

Primul moment al sarbatorii a fost marcat la sfarsitul saptamanii trecute, cand Corul Barbatesc al Facultatii de Teologie din Sibiu, Orchestra Societatii Irlandeze de Radiodifuziune si solistii Rita Connolly (voce), Liam O'Flynn (cimpoi & fluier), David Leigh (orga), Noel Eccles (percutie) si Des Moores (chitara) au fost protagonistii concertului romano - irlandez "Vocile din Cimitirul Vesel". Aceasta suita pentru orchestra, cor si solisti a fost compusa in 2009 de maestrul Shaun Davey, special pentru Corul Barbatesc al Facultatii de Teologie din Sibiu. Toate cantecele au la baza cate un epitaf de pe crucile din Cimitirul Vesel de la Sapanta si sunt interpretate atat in limba romana, cat si in limba engleza.

Concertul a fost urmarit de o mie de spectatori, printre care s-a numarat si o delegatie a Ambasadei Romaniei in Irlanda, condusa de Excelenta Sa Ambasadorul Iulian Buga. "Acesta e un proiect indraznet, extrem de provocator, inca de la inceput prin tema propusa: transformarea in piese muzicale a epitafurilor despre viata si moarte descoperite pe crucile din lemn viu colorate ale unuia dintre cele mai cunoscute locuri din Romania. Concertul e o fuziune dintre culturi aparent diferite, demonstrand inca o data ca muzica poate crea punti dincolo de granite pentru a aduce impreuna identitati spirituale si culturale in cele mai neasteptate locuri. Fiti mandri! Fiti mandri ca sunteti romani si pastrati traditiile vii!", a spus Iulian Buga.

La eveniment au participat, de asemenea, regizorul Silviu Purcarete, scenograful Dragos Buhagiar si Constantin Chiriac, directorul Teatrului National "Radu Stanca" Sibiu. Prezenta lor in Irlanda nu a fost intamplatoare, cei trei avand in agenda si o intalnire de lucru cu Shaun Davey. Compozitorul va semna muzica pentru urmatoarea mega - productie a teatrului: "Calatoriile lui Gulliver" dupa Jonathan Swift. Spectacolul va avea premiera in Festivalul International de Teatru de la Sibiu din 2012.

Primiti de presedintele Republicii Irlanda

Grupul de operatori culturali romani si irlandezi a fost primit de presedintele Republicii Irlanda, Mary McAleese. Domnia sa a multumit romanilor si irlandezilor pentru contributia la succesul concertului exprimandu-si totodata simpatia pentru urmatoarele proiecte in derulare. Ceremonia a fost incheiata cu un recital al corului din Sibiu.

La primirea de la la Palatul Prezidential au fost prezenti membrii corului, dirijorul Sorin Dobre, compozitorul Shaun Davey, Constantin Chiriac, scenograful Dragos Buhagiar, regizorul Silviu Purcarete, John Morahan - Ambasadorul Irlandei in Romania, Iulian Buga - Ambasadorul Romaniei in Irlanda, Gemma Hussey - fostul ministru al educatiei, John Fairleigh - directorul Fundatiei Culturale Romano- Irlandeze, Eugene Downes - directorul executiv al Culture Ireland si Peter Hurley, producatorul Festivalului Drumul lung de la Sapanta.
de Maria Spatariu


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate joi, 02 decembrie 2010


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 28 septembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter