SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGSibiu - capitala a latinitatii

Stiri din Sibiu: Evenimente Adauga un comentariu »

in perioada 21-23 noiembrie se va desfasura la Sibiu conferina internaionala (Re)construind latinitatea: identitai naionale si transnaionale ale culturilor romanice. Abordari interdisciplinare si transdisciplinare. Iniiata de catre Serviciul de Relaii Internaionale si Programe Comunitare al Universitaii sibiene si organizata cu sprijinul Facultailor de Drept, Stiine Economice, Litere si Arte, Stiine, Teologie si Stiine Socio-Umane, conferina face parte dintr-un pachet de manifestari stiinifice de anvergura pe care ULBS le va oferi in acest sfarsit de saptamana comunitaii academice si tuturor sibienilor interesai. Ajunge sa spun ca doar conferina amintita va reuni 80 de specialisti din Frana, Spania, Italia, Brazilia, Portugalia, Elveia, Camerun, Republica Moldova, dar si din cele mai importante centre universitare romanesti.

De ce latinitatea? Daca e sa facem o scurta pauza de reflecie, nu putem sa nu recunoastem ca, in ultima vreme, latinitatea a devenit, cel puin in Romania, un cliseu pur decorativ, care se scoate de la naftalina in preajma sarbatorilor naionale sau a altor manifestari cu iz populist si care se uita la scurt timp dupa consumarea evenimentelor cu pricina. De altfel, intr-un mediu al globalizarii accelerate, in care identitaile culturale par a se modela, in cel mai bun caz, dupa ritmuri anglofone (sau, in cel mai rau, dupa un eclectism cu accente kitsch), latinitatea pare sa fi devenit o cauza pierduta. Si totusi, in momentul actual, limbile romanice numara peste 800 de milioane de vorbitori, iar 5 din cele mai puternice 15 economii ale lumii le aparin unor ari neolatine. Astfel incat, in ciuda tuturor premiselor pesimiste, inclin sa cred ca viitorul latinitaii e mai important decat trecutul ei. Cu atat mai mult cu cat conferina organizata de ULBS isi propune ca, apeland la specialisti de renume, sa gaseasca noi cai de cooperare (academica, dar nu numai) intre arile romanice, in sperana unei viitoare reconstrucii a conceptului de "latinitate ".

Pe de alta parte, mi se pare ca (Re)construind latinitatea se incadreaza perfect in noua politica de internaionalizare iniiata de noua echipa manageriala a Universitaii sibiene, condusa de prof. univ. dr. ing. Ioan Bondrea. Personal, cred ca unul dintre cele mai ambiioase (dar si dintre cele mai inteligente) puncte de pe agenda de lucru a Rectoratului ULBS ine de constientizarea faptului ca, pentru a-si imbunatai poziia la nivel naional, Universitatea sibiana trebuie sa-si consolideze poziia pe plan internaional. De altfel, in condiiile in care tot mai muli absolveni romani au ocazia sa opteze pentru universitai din strainatate, ar fi o pura utopie sa crezi ca poi ramane competitiv doar cu produse din pepiniera proprie. Tocmai de aceea, in contextul in care ULBS a reusit sa atraga in ultimii ani din ce in ce mai muli studeni de origine asiatica, dezvoltarea de noi parteneriate cu arile din Europa de Sud-Vest si din America Latina mi se pare urmatorul pas logic in internaionalizarea instituiei si nu am nicio indoiala ca (Re)construind latinitatea va deschide numeroase oportunitai in aceasta direcie.

Nu in ultimul rand, cred ca un alt punct-cheie al conferinei rezida in caracterul sau inter- si transdisciplinar. Din pacate, desi Universitatea sibiana se poate mandri in clipa de faa cu nume de prestigiu in aproape toate ramurile educaionale pe care le ofera, aceste personalitai se cunosc prea puin intre ele. Si ma tem ca o asemenea limitare ar putea sa se dovedeasca perdanta pe termen lung, in condiiile in care cele mai inovatoare teorii si metode ale cercetarii actuale par sa rezulte in urma unor eforturi care angajeaza specialisti capabili sa vada dincolo de frontierele propriilor discipline (daca e sa raman, de pilda, la domeniul studiilor literare, care imi este mai familiar, nu pot sa nu observ ca in momentul de faa direciile "de varf " ale ultimului deceniu au fost inspirate aici de psihologia cognitiva, de neodarwinism, de neurostiine si de varii abordari socio-economice). Prin urmare, nu pot decat sa ma bucur ca, la sfarsitul acestei saptamani, Sibiul le va oferi ocazia de a discuta si de a face schimb de idei unor specialisti din domenii atat de diverse precum lingvistica, matematica, studiile culturale, economia, teologia, dar si din campul studiilor inter- si trans-disciplinare. Nu cred ca exagerez spunand ca, dupa ce a fost un an de zile capitala culturala europeana, Sibiul are sansa sa devina, fie si numai pentru cateva zile, o capitala a latinitaii.

Andrei Terian


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate miercuri, 20 noiembrie 2013


Poza Zilei Sibiu - Festivalul Medieval Sibiu 2019

Festivalul Medieval Sibiu 2019
~ 04 iulie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 26 august 2019 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 08 2019 08:17 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter