SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGSibiu. Punctul 0 al handbalului romanesc

Stiri din Sibiu: Sport Adauga un comentariu »

La inceputul secolului 20, Sibiul a fost parte dintr-o premiera istorica, sincronizata perfect cu contextul international, al carei impact asupra generatiilor urmatoare a nascut pasiuni, a creat idoli si a format oameni. In 1921, Wilhelm Binder, profesor al Colegiului Brukenthal, la acea vreme, a organizat primul meci de handbal in Romania, intre elevii colegiului sibian.

Binder s-a legat definitiv de handbal in anul 1920. Atunci, a participat la o demonstratie de gimnastica la Berlin, unde a descoperit un joc de echipa, cu totul diferit fata de cele existente pana atunci, handbalul. Pe vremea aceea, handbalul era diferit de cum il stim astazi, dimensiunea terenului fiind mai mare, asemanatoare cu cea a unui teren de fotbal, jucatorii erau in numar de 11, in fiecare echipa.

Inceputurile handbalului si primele competitii

Impresionat de noul sport, sibianul l-a introdus in programa scolara a Colegiului Brukenthal, chiar in anul scolar 1920-1921. Finalul anului de studiu consemneaza totodata si primul joc de handbal desfasurat pe pamant romanesc. Data de 17 iunie 1921 este una istorica in lumea sportului romanesc si sibian, deoarece in acea zi, la Sibiu, a avut loc primul meci de handbal, jucat intre clasa a V-a de gimnaziu si clasa a V-a reala, in cadrul ceremoniei de sfarsit de an scolar. Deznodamantul primei activitati in domeniul jocului de handbal a consemnat victoria elevilor de la profilul Real, cu scorul de 1-0. Imediat dupa aceasta prima exprimare handbalistica a avut loc, la Liceul Goga, pe atunci Liceul Nr. 3, o a doua partida. Istoria consemneaza urmatoarele intalniri handbalistice in 1924, cand intre sportivii scolilor din Sibiu, Medias si Brasov s-au desfasurat partide amicale, netutelate de un for special. In perioada urmatoare apetitul romanilor pentru handbal a luat amploare, infiintandu-se echipe in Timisoara, Bucuresti sau Lugoj, iar 1928 s-a organizat primul curs de arbitri pentru noul sport, la care au participat opt candidati, din care numai doi au absolvit. In Sibiu, handbalul a luat amploare, fiind extins rapid in Medias, Agnita si celelate zone ale judetului, iar apoi spre Reghin, Bistrita si Brasov, unde in 1934 s-au organizat intalniri intre acele orase.

Sibiul a dat si prima campioana

In 7 aprilie 1933, ia fiinta Federatia Romana de Handbal, mai intai ca filiala a Federatiei de Baschet si Volei, ca dupa trei ani, aceasta sa devina independenta. Odata cu infiintarea FRH, a avut loc si debutul international al echipei Romaniei la handbal, impotriva Poloniei, partida castigata de romani cu scorul de 6-4. Prima echipa care a castigat campionatul romanesc a fost Societatea de Gimnastica Sibiu, care in finala din 1934 a invins o echipa din Bucuresti. Tot in 1936, la Jocurile Olimpice de la Berlin, a participat si echipa Romaniei, care era constituita din 12 jucatori de la Sibiu, doi de la Medias si unul din Bucuresti. In 1937 apare si primul arbitru international de handbal, Ioan Susnic, fost promotor si partizan al jocului, care a arbitrat la Campionatul Mondial din 1938 si ulterior la alte competitii.

Handbalul sibian – marire si decadere

Handbalul a avut de suferit din cauza celor doua conflagratii mondiale, dar suprematia echipelor din Sibiu si Medias s-a mentinut pana in anii 1949-1951, cand a fost castigat ultimul campionat national - in 1949 la baieti si in 1950, de catre Flamura Rosie Medias, la fete. Handbalul continua sa se dezvolte si sa nasca pasiuni peste tot in tara, luand nastere echipe in Bucuresti si Timisoara, care incep sa domine competitiile jocului de handbal, avand ascendente de ordin economic asupra celorlalte orase din tara. In acea perioada, si in Sibiu handbalul se mai dezvolta, aparand echipe in Cisnadie, Copsa Mica sau Marsa, dar nu cu acelasi aplomb ca la inceput. In perioada 1970-1972, odata cu aparitia centrelor de juniori in cadrul cluburile scolare, Sibiul a avut performante notabile la acest nivel, scazand, insa, reusitele seniorilor. Principala problema a juniorilor de handbal era inexistenta unui centru universitar, fiind nevoiti sa plece in Cluj, Bucuresti sau Timisoara, unde isi continuau activitatea sportiva, impletind-o si cu cea universitara. Aceasta meteahna se pastreaza pana in zilele noastre in orasul de pe Cibin, ajungandu-se ca in prezent Sibiul sa nu mai aiba echipe de seniori. `Nu erau neaparat vanati juniorii din Sibiu, dar dupa liceu vroiai sa faci o facultate, sa te realizezi, asta era ideea. Toti absolventii de liceu isi doreau sa urmeze o facultate, iar la Sibiu nu aveai facultate, de aceea au plecat. Centrele mari stiau ca Sibiul produce pe banda rulanta, ei de aici luau multi jucatori`, a spus Micolae Mateas, in cadrul `Serilor Sibiului – Handbalul Romanesc s-a nascut la Sibiu`.
de Bogdan BRYLYNSKI


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate luni, 31 octombrie 2011


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 20 septembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter