SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGSibiu - UNESCO, mai usor cu Sighisoara. Dar mai bine singuri

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Sibiul ar putea intra in UNESCO alaturi de Sighisoara, cu denumirea "Orase transilvanene". Ar fi mai sigur si mai simplu. Dar nu lipsit de dezavantaje.

Sibiul ar putea intra in UNESCO singur. Atunci, "Sibiu - pietele centrale" ar aparea pe Lista UNESCO. Desi unele voci spun ca politica organizatiei exclude acordarea de noi pozitii pe lista monumentelor, orasul francez Bordeaux a intrat recent pe lista. Singur.

Ar mai fi o varianta teoretica. Aceea de a intra alaturi de satele din Marginime, dar ar fi un proiect extrem de greu de realizat deoarece documentatia ar dura ani de zile.

Modul in care va fi abordata candidatura Sibiului pentru includerea sa pe lista Patrimoniului Mondial Cultural si Natural al UNESCO s-a discutat ieri in cadrul unei intalniri organizate la Primaria Municipiului Sibiu, si la care au participat de la primarul Klaus Iohannis, fostul comisar al Capitalei Culturale Europene, Sergiu Nistor, viceprimarii Astrid Fodor si Virgil Popa, prefectul Constantin Trihenea, senatorul PD-L Ion Ariton, senatorul PNL Minerva Boitan, academicianul Paul Niedermaier, consilieri locali, arhitecti, specialisti si pana la directori ai institutiilor de cultura din Sibiu.

Mai putin un reprezentant al Ministerului Culturii si Patrimoniului National, tocmai institutia care se ocupa de aceste candidaturi.

Parerile celor care au participat la dezbaterea de ieri vor fi incluse intr-o documentatie care va fi trimisa catre Ministerul Culturii si Cultelor.

Cei mai multi dintre ei au spus ca varianta cea mai simpla ar fi aceea de alaturare a Sibiului cu Sighisoara, care exista deja pe lista, dar de fapt ar prefera ca Sibiul sa fie inclus in UNESCO singur.


Dezinteres din plin, lobby inexistent

Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a explicat, la inceputul dezbaterii, ca demersurile pentru includerea Sibiului pe Lista patrimoniului universal UNESCO au inceput inca de acum opt ani.

"Am realizat o documentatie care a fost pusa la dispozitia Ministerului Culturii, care a fost trimisa, probabil prin posta, la UNESCO. Neavand un lobby adecvat, s-a intamplat ce era de asteptat: UNESCO nu a aprobat inscrierea Sibiului pe lista monumentelor. Cel putin nu ne-a refuzat, datorita relatiei bune pe care noi am construit-o cu UNESCO. Va reamintesc ca secretarul general UNESCO a venit in vizita la Sibiu. S-au gandit probabil, cei de la UNESCO, ca daca Ministerul nu face nimic, macar sa nu ne refuze si au pus documentatia in stand-by pentru a fi completata. Aceasta completare trebuia facuta tot de Ministerul Culturii, care are un organism specializat care se ocupa exact de astfel de documente, care organism, din pacate, astazi nu este reprezentat. Vazand totala lipsa de interes din partea Ministerului Culturii, mi-am permis sa lansez cateva semne de intrebare catre minister", a spus Klaus Iohannis.

Primarul Sibiului a spus ca Ministerul a cerut Primariei sa precizeze punctul de vedere asupra acestei aplicatii si ca prima data au avut loc consultari intre grupurile de specialisti, cu Ordinul arhitectilor si comisia din Primarie.

"in final, v-am invitat pe dumneavoastra, pentru ca este o problema care ne priveste pe toti", a spus Iohannis.


Trei variante

Discutiile de ieri au fost moderate de fostul comisar al Capitalei Culturale Europene 2007, Sergiu Nistor, acum in calitate de reprezentant al ICOMOS Romania, organizatia care consiliaza UNESCO in privinta dosarelor care se depun pentru includereape Lista Patromoniului Mondial.

ICOMOS International, in urma unei evaluari facute de o comisie internationala, a recomandat in 2007, ca Sibiul sa nu fie inclus in Lista UNESCO, in special pentru ca documentatia nu a demonstrat valoarea universala exceptionala a Sibiului.

Filiala romana a acestei organizatii, condusa de Sergiu Nistor sustine insa demersurile pentru reluarea candidaturii Sibiului.

Academicianul Paul Niedermeier, care a lucrat la elaborarea documentatiei, a explicat care sunt cele trei optiuni ale orasului.

in prima varianta, de includere a Sibiului pe o pozitie cumulativa, alaturi de Sighisoara, Sibiul nu ar aparea nominal, exista dezavantaje, dar se asigura totusi o protectie suplimentara Sibiului daca va fi inscris pe lista.

"Aceasta ar fi solutia cea mai simpla. Daca este mai buna, ramane de vazut", a spus Niedermeier.

O alta varianta ar fi de a cuprinde Sibiul pe o pozitie in care ar intra cateva sate din Marginime si cateva sate sasesti. Academicianul sibian spune ca documentatia ar fi greu de realizat si in plus nu ar putea fi monitorizata soarta acestui ansamblu, deoarece lipsesc institutiile care sa faca o astfel de activitate.

Cea de-a treia varianta este cea a includerii Sibiului pe lista pe o pozitie separata. "Sibiu - pietele centrale", care ar cuprinde cele trei piete ale orasului, dar si piatetele din centrul vechi, pasajele si scarile de legatura.

"Ar fi cuprins tot ce este mai valoros in Sibiu", a spus Niedermeier, adaugand ca totusi strada Centumvirilor, spre exemplu, nu ar fi inclusa.

El crede ca fiecare varianta are avantaje si dezavantaje, pentru includerea cu Sighisoara documentatia este aproape gata, nici varianta cu pietele cetrale nu ar fi dificila.


Simplu, dar periculos

"S-ar putea ca acest drum, care pare a fi cel mai sigur, sa fie cel mai periculos", a spus Sergiu Nistor, referindu-se la alaturarea cu Sighisoara.

Nistor crede ca UNESCO, care gestioneaza deja peste 1.000 de monumente, s-a birocratizat, iar pentru ca dosarul sa fie acceptat va trebui formulat in termenii unui limbaj standardizat.

S-a vorbit si despre faptul ca, recent, orasul Bordeaux a intrat singur pe lista UNESCO, desi politica acestui organism este de a nu mai crea pozitii separate.

Directia pentru Cultura Sibiu a fost reprezentata de Dan Nanu, care a spus ca punctul de vedere al institutiei este acela de a intra impreuna cu Sighisoara, dar nu exclude nici varianta cu pietele centrale.

Gabriel Rosca, presedintele Filialei Sibiu-Valcea a Ordinului Arhitectilor din Romania, a spus ca, din punct de vedere politic, varianta impreuna cu Sighisoara ar fi mai "fezabila", dar poate sugera si reluarea ideii de inscriere a nucleului Centrul Istoric - ansamblul celor trei piete principale. Pentru a avea un demers coerent, propune realizarea unor concepte pentru fiecare varianta, care sa fie supuse dezbaterii.

Zeno Pinter, din partea Universitatii Lucian Blaga din Sibiu, a spus ca Universitatea sprijina si ea acest demers, senatorul Minerva Boitan crede ca problema principala este daca Sibiul corespunde cerintelor UNESCO si ca este nevoie de specialisti care sa ne spuna care sunt aceste criterii.

Puiu Fesan, reprezentant al PNL la dezbaterea de ieri, a spus ca Sibiului i se pun bete in roate tocmai de catre cei care ar trebui sa ne propuna dosarul, motiv pentru care ministrul Culturii ar trebui chemat la raport.


Pentru Sighisoara

Senatorul Ion Ariton s-a declarat si el pentru varianta includerii impreuna cu Sighisoara si a facut chiar o paralela vizavi de sansa pe care a avut-o Sibiul in 2007, alaturi de Luxemburg, sansa care ar putea fi reeditata alaturi de Sighisoara.

"De ce sa nu fie un nou inceput pentru o echipa formata din politicieni care sa tzrimita mesajul sibienilor catre UNESCO. impreuna sunt convins ca vom reusi", a spus Ariton, adaugand ca toti isi doresc ca Sibiul sa intre pe lista UNESCO si o sa transmita mesajul acesta colegilor din Ministerul Culturii.

Prefectul Constantin Trihenea s-a declarat si el pentru varianta cu Sighisoara. "Este evident ca va trebui sa optam pentru varianta in care avem sanse mai mari", dar a adaugat ca varianta cu pietele centrale ale Sibiului este cea mai reprezentativa si mai elocventa.

in loc de concluzie

La final, Sergiu Nistor a spus ca toti cei care au vorbit au sustinut avantajele practice ale variantei de includere a Sibiului alaturi de Sighisoara, dar si limitele acestei variante si s-a referit la starea proasta de conservare in care se afla Sighisoara.

"Vazand toate aceste evaluari credem ca ar trebui sa fim deschisi pentru o evaluare a valorii universale a Sibiului si sa vedem catre ce ne conduce", a spus Nistor.
de Sorana Maier


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate vineri, 23 iulie 2010


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 06 decembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter