SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING"Sibiul este vazut destul de bine din Germania"

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Pentru a fi siguri ca investitiile in Romania vor aduce profitul asteptat, firmele de peste hotare apeleaza la ajutorul Fundatiei Romano-Germane din Sibiu. in functie de domeniul de activitate al posibilului investitor, specialistii Fundatiei indica cea mai propice zona a tarii unde afacerea are toate sansele sa se dezvolte. Sibiul se numara printre locatiile cu potential, spune Crin Ştefan Ciocan, directorul FRG Sibiu.

Reporter: FRG Sibiu reprezinta, pe de o parte, un centru de formare profesionala pentru adulti. Dintre cursurile acreditate, care sunt cele mai solicitate?
Crin Ştefan Ciocan: Cursurile din domeniul constructiilor sunt urmate cel mai des pentru ca piata muncii are nevoie de oameni instruiti in acest domeniu. Cursurile de zidar, tamplar, dulgher se numara printre cele mai solicitate. Locul al doilea este ocupat de cursul de operator calculatoare.

Rep.: in ceea ce priveste cursurile neacreditate, ce cauta sibienii?
C.Ş.C.: Automate programabile, SIMATIC S5 si SIMATIC S7, cursuri ale firmei Siemens. Societatile comerciale se doteaza cu diferite linii de productie, iar angajatii trebuie sa cunoasca limbajul necesar de programare al automatelor.

Rep.: Au existat colaborari cu firme interesate de absolventii cursurilor FRG Sibiu?
C.Ş.C.: Desigur, reprezentantii firmelor vin si ne solicita oamenii de care au nevoie. A fost vorba de ospatari, electronisti, constructori. Contractele de colaborare pentru practica in productie implica facilitati si dotari oferite de societatile unde cursantii fac practica. Sunt foarte multe societati comerciale. Con-a, Compa, Bilstein sau Special SA sunt doar cativa dintre colaboratorii nostri la capitolul practica in productie.

Rep.: De unde sunt adusi profesorii care sustin cursurile Fundatiei?
C.Ş.C.: O parte dintre profesori sunt ai Fundatiei, o parte sunt specialisti din productie, iar o parte sunt cadre didactice de la facultati.

Rep.: Pe langa promovarea invatamantului, FRG Sibiu ofera si servicii de consultanta in afaceri. Cine sunt clientii din afara tarii si cum vine FRG Sibiu in ajutorul lor?
C.Ş.C.: Firmele din Germania vor sa infiinteze firme in Romania si ne solicita informatii despre actele necesare. Sunt, de fapt, aceleasi date pe care le-ar putea cere Camerei de Comert. O alta solicitare a firmelor din Germania este prospectarea pietei din tara noastra.

Investitori dirijati spre alte locuri

Rep.: Cum sta Sibiul pe harta interesului investitorilor germani?
C.Ş.C.: Sibiul se vede destul de bine din Germania. Conteaza domeniul in care firma doreste sa investeasca. A existat o firma care dorea sa investeasca in piese pentru masini. Au incercat sa se orienteze in zona. Erau interesati de Marsa. Cautau o zona unde au fost firme constructoare de masini care au dat faliment, iar in urma lor a ramas mana de lucru specializata. in acest domeniu, insa, e criza de oameni in Sibiu. I-am indrumat fie spre Brasov, fie spre Campulung, locatii care se potriveau intentiilor firmei.

Rep.: Firmele autohtone v-au solicitat consultanta pentru accesarea fondurilor europene?
C.Ş.C.: De fapt, am venit noi in intampinarea firmelor prin oferte de pregatire.

Rep.: in ce proiecte s-a implicat FRG Sibiu?
C.Ş.C.: Unul dintre proiecte, derulat prin fonduri Phare, s-a axat pe managementul calitatii in invatamant, in special invatamantul vocational. Am fost, de asemenea, implicati intr-un proiect Fidel, pentru o spalatorie de lana din Cristian. FRG Sibiu a fost unul dintre centrele pilot intr-un proiect al ABU Consult, " Asigurarea calitatii in formarea profesionala a adultilor din Romania". Proiectul Socrates, " Transferul si implementarea celor mai bune practici europene in domeniul consilierii tinerilor adulti ", s-a derulat pe parcursul a doi ani. Prin acest proiect am facut mai mult decat spune titlul. Am gandit acest proiect de consiliere a tinerilor defavorizati ca pe un modul atasat la un curs de web design. Participam in prezent la un ultim proiect Phare, ca parteneri ai Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Sibiu. Proiectul va fi depus zilele urmatoare si urmareste abordarea persoanelor defavorizate de etnie roma, prin evaluarea cunostintelor celor care desfasoara meseria de zidar si nu au un certificat de evaluare.

Rep.: Care sunt principalele beneficii ale obtinerii unui certificat de evaluare?
C.Ş.C.: Am infiintat un Centru de Evaluare a Competentelor, care, la un moment dat, a fost singurul centru acreditat pentru meseria de zidar. Cei care nu au invatat in cadrul unei scoli meseria de zidar, ci au invatat-o informal, sunt evaluati, apoi primesc o diploma atestata pentru competentele pe care le cunosc. Daca obtin toate cele 19 competente ale unui zidar devin muncitori calificati. in loc sa urmeze un curs de formare de sase luni, vin doar pentru evaluare. Şi oamenii, dar si firmele au raspuns pozitiv. Oamenii se bucura pentru ca obtin un salariu mai mare, iar firmele sunt multumite ca au personal calificat.

Rep.: Pentru ce alta meserie veti asigura evaluare?
Ş.C.Ş.: Ne gandim sa evaluam pe viitor si meseria de dulgher. Am studiat piata si am vazut ca asa ceva se cauta, cel putin pe piata muncii din judetul nostru.
de Magda CACE


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate vineri, 07 septembrie 2007


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 19 ianuarie 2021 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter