SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGSibiul, mai ferit de cutremure. Traiasca geografia!

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Desi s-a simtit, la Sibiu, cutremurul de 7,4 pe scara Richter nu a facut nici victime si nu a distrus nicio cladire, dar chiar si asa, datorita efectelor sale devastatoare din Capitala si din alte parti ale tarii, a reusit sa insinueze teama de un mare seism in sufletul tuturor generatiilor care au urmat. Tocmai acesta este si motivul pentru care orice "burzuluire" a pamantului din Vrancea, zona recunoscuta ca seismica si activa, le ridica multora sufletul la gura. Cam la fel cum s-a intamplat si duminica noaptea, pe 6 octombrie 2013, la ora 5.50, cand Moldova si Muntenia au simtit destul de bine cutremurul de 5,3 pe scara Richter.

Ştim deja din 1977 si dupa cutremurele care i-au urmat ca Sibiul este oarecum ferit de undele de soc trimise de seismele ce se produc in Vrancea, insa pentru ca nimeni si nimic nu ne poate garanta, de fapt, siguranta, nu ar fi rau sa avem in minte posibilitatea aparitiei unui cutremur atunci cand ne pregatim sa cumparam un apartament, sau sa consolidam o casa, mai ales ca unii dintre cei care si-au achizitionat locuinte in blocurile nou construite se plang de calitatea slaba a lucrarilor.

De la...nimic, la distrugeri aproape totale

"La nivelul unui cutremur trebuie facuta diferenta intre magnitudine si intensitate. Magnitudinea reprezinta o masura a tariei cutremurului sau a energiei eliberate din focar sub forma de unde seismice, care se exprima pe scara Richter si este o scara logaritmica de la 1 la 9. La randul sau, intensitatea este o masura subiectiva care descrie cat de puternic a fost simtit socul si ce efecte a produs", explica Sorin Inocentiu Şerbu, inginer constructor expert tehnic atestat in domeniul A1 rezistenta si stabilitate in constructii si vile industriale si agricole din beton armat, beton comprimat, precomprimat, zidarie si lemn, subliniind ca "Pentru masurarea intensitatii se utilizeaza scara Mercalli, care are 12 niveluri si care stabileste hipocentrul cutremurului ce se poate clasifica in functie de adancimi". Asadar, daca un cutremur considerat superficial se poate produce de la 0 la 5 kilometri adancime, un seism care apare la adancimi cuprinse intre 5 si 30 de kilometri este considerat a fi unul custral (sau normal), in timp ce cutremurele intermediare au nucleul de la 60, la 220 de kilometri adancime. Cu alte cuvinte, un seism de intensitate 1 pe scara Mercalli nu produce nici avarieri, nici manifestari, zguduirea nefiind simtita decat de aparate. Pe de alta parte, unul de "pol opus", adica de o intensitate de 12 pe scara Mercalli poate distruge in totalitate constructiile si cladirile, avand forta de a schimba relieful pe distante mari, provocand prabusiri si alunecari de teren orizontale si verticale, dar si schimbari importante ale regimului apelor de suprafata si subterane, putandu-se forma noi caderi de apa, lacuri, schimbandu-se chiar si albia raurilor. in ceea ce-i priveste pe oameni, un cutremur de intensitate maxima poate ucide o mare parte din populatie, flora si fauna, datorita dislocarilor de teren sau undelor apelor, lacurilor, marilor ori oceanelor.

in Vrancea, dar si in Fagaras

Potrivit paginii Institutului National pentru Fizica Pamantului, seismicitatea Romaniei este repartizata pe mai multe zone epicentrale: Vrancea, Fagaras - Campulung, Banat, Crisana, Maramures si Dobrogea, la care se adauga zone epicentrale cu importanta locala in regiunea Jibou si Tarnavelor in Transilvania, nordul si vestul Olteniei, nordul Moldovei si Campia Romana. Dintre toate acestea, cea care suscita cel mai mult atentia specialistilor in fizica pamantului este zona seismica Vrancea, datorita "energiei cutremurelor produse, extinderii ariei lor de macroseismicitate si caracterului persistent si concentrat al epicentrelor", se mai arata pe infp.ro.

 Nu la fel de activa precum Vrancea, zona Fagaras-Campulung se remarca la randul sau, potrivit aceleiasi surse, prin "socuri puternice ce pot ajunge la Mw ~ 6.5", ultimul cutremur notabil produs in zona avand loc pe 26 ianuarie 1916 (Mw = 6.4). Pana la acea data evenimente asemanatoare 
s-au mai produs in anii 1550, 1590, 1746, 1793 sau 1832.

La nivelul solului, mai multa siguranta 

Conform Hartii riscurilor seismice din Europa, publicate de cotidianul francez "Le Monde", in cazul Sibiului riscul de cutremur e scazut spre mediu, in tara noastra zonele cele mai periculoase din acest punct de vedere fiind Moldova si Muntenia, care pe Harta seismelor sunt colorate in rosu. Cu toate acestea, chiar si asa, nu inseamna ca nu trebuie sa avem in vedere (in aceasta parte de tara), masuri pentru a ne asigura supravietuirea.

"in 1963 a aparut un normativ, P13 - 1963 care stabileste niste masuri constructive ce trebuie analizate de proiectant si materializate in calculul structurii de rezistenta. Ultimul normativ aparut este P100 - 2006 - 2008, in el fiind aprofundate toate datele si coeficientul de multiplicare a efortului din sarcinile seismice. Cutremurele sunt fenomene naturale care sunt independente de vointa omului", mai spune Sorin Inocentiu Şerbu, precizand ca "La nivelul tarii noastre, in zonele cu risc seismic beneficiarii constructiilor sunt in masura sa comande o expertiza tehnica in care conform normativelor sus mentionate se stabilesc clasele de risc seismic (...) La stabilirea clasei de risc seismic sunt luate in calcul variante ale directiei undei, a duratei, intensitatea si magnitudinea", mai spune specialistul. Asadar, oricine este interesat de nivelul de rezistenta a cladirii in care traieste poate comanda o astfel de expertiza, pentru a afla cum ar putea reactiona casa sau blocul sau, in caz de cutremur.

Potrivit lui Sorin Inocentiu Şerbu, pot fi considerate mai sigure constructiile cu mai putine nivele, constructiile din beton armat cu diafragma din beton, urmate de constructiile cu cadre din beton armat. Lucrurile se complica, insa, in cazul cladirilor din metal si lemn, care sunt elemente elastice ce pot duce la amplitudini mari, in cazul cladirilor inalte. "La nivelul Sibiului, in cazul tuturor interventiilor la constructii, emitentul certificatului de urbanism (de obicei primariile) solicita acordul Inspectoratului in Constructii si obligatoriu trebuie sa aiba atasat documentatiei o expertiza tehnica a unui expert tehnic atestat in domeniul rezistentei si stabilitatii, o autorizatie de construire/desfiintare conform Legii 50/91. Mai sunt constructii care se repara. in Legea 10/1995 se stabilesc obligatiile care stau la baza investitorului, proiectantului, beneficiarului, verificatorilor de proiect, expertilor tehnici si constructorilor. Investitorul trebuie sa aiba diriginte de santier care e atestat de Inspectoratul in Constructii. La randul sau constructorul trebuie sa aiba responsabil tehnic cu executia (RTE) care este atestat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si al Administratiei Publice", mai subliniaza expertul.

Cum prevenim accidentarile?

Cutremurele nu pot fi nici prevazute, nici prevenite, insa cateva masuri de siguranta si de conduita a populatiei

atunci cand seismele se produc, pot face diferenta dintre viata si moarte. Asadar, conform recomandarilor publicate pe pagina Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Sibiu, pentru a ne asigura protectia seismica in interiorul locuintei sau al locului de munca trebuie evitate aglomerarea spatiilor cu mobilier sau aparatura instabile la seism si amplasarea lor in vecinatatea locurilor in care se aduna de obicei familia sau colegii de serviciu, asigurarea pieselor de mobilier grele, zvelte, suprapuse si inalte, prin prinderea lor de un perete sau de o grinda solida, evitarea amplasarii aparaturii casnice in apropierea iesirilor din incaperi sau apartament, fixarea aparatelor in asa fel incat racordurile lor sa nu sufere deteriorari.

in ceea ce ne priveste pe noi, in cazul unui cutremur, ISU ne sfatuieste sa ne pastram calmul, sa nu intram in panica, sa-i linistim pe ceilalti, sa protejam femeile si copiii, dar mai ales sa nu ne speriem de zgomotele din jur. Totodata, trebuie stapanit impulsul de a parasi camera sau locuinta, intrucat faza puternica a miscarii seismice ne poate surprinde pe scari, holuri, paliere, in aglomeratie si panica, putand duce la accidente grave. Scarile sunt considerate a fi elemente de constructii foarte sensibile, putand deveni periculoase in caz de cutremur. Totodata, desi pare sigura, iesirea in strada implica si ea riscuri din cauza calcanelor si a cosurilor de fum, a ornamentelor ce se pot desprinde de pe acoperisuri sau fatade.

Ce facem?

Tot potrivit paginii isusibiu.ro, in cazul producerii unui cutremur ne putem proteja in mai multe feluri:

 -ramanem in incapere departe de ferestre care se pot sparge

 -ne asezam sub o grinda, toc de usa solid, sub un birou sau masa care sunt suficient de rezistente pentru a ne feri de caderea unor obiecte

 -in lipsa unor astfel de posibilitati, ne putem proteja asezandu-ne langa un perete solid, pe genunchi si coate, cu fata in jos, cu palmele impreunate protejandu-ne ceafa si cu antebratele, pe lateral, capul (aceasta recomandare implica o cunoastere prealabila a elementelor de constructie rezistente prin consultarea unui specialist atestat)

 -daca este posibila, inchiderea surselor de foc cat mai repede, si interventia rapida (dupa ce a trecut unda de soc), in cazul producerii unui incendiu

 - nu fugiti pe usa, nu sariti pe fereastra, nu alergati pe scari, nu utilizati liftul, iar daca este posibil, deschideti usa locuintei pentru a preveni blocarea acesteia 

- nu alergati in strada, iar daca va aflati in afara unei cladiri deplasati-va cat mai departe de constructie pentru a nu fi loviti de caderea tencuielilor, caramizilor, cosurilor, geamurilor sau a ornamentelor nacordati primul ajutor persoanelor ranite


Chiar daca Sibiul se afla intr-o zona mai ferita si nu foarte activa din punct de vedere seismic, in 2004 s-au facut 20 de expertize tehnice, care au avut in vedere cladirile publice cu valoare istorica si arhitecturala. Printre cladirile expertizate la acea vreme s-au aflat: turnul de aparare al scarilor Butoiul de Aur, Biserica Evanghelica din Piata Huet, Parohia Romano-Catolica din Piata Mare nr.2, Pasajul Scarilor, trei case de locuit din strada Vopsitorilor, Piata Aurarilor si Piata Mica, aflate la acea vreme in proprietatea SC Urbana; cladirea Colegiului National Brukenthal, Casa Breslei Aurarilor din Piata Mica nr. 25, Muzeul Farmaciei, Casa Artelor, Biserica Azilului, majoritatea acestora fiind la momentul efectuarii expertizei in mijlocul lucrarilor de consolidare, la altele, cum este cazul Bisericii Evanghelice, lucrarile incepand mai tarziu.


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate joi, 10 octombrie 2013


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 14 mai 2021 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter