SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGSibiul urmatorilor 10 ani

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Planul Urbanistic General al Sibiului, care stabileste modul in care Sibiul se va dezvolta in urmatorii zece ani, in care acesta va fi valabil, parcurge acum ultimele proceduri de avizare. Zilele acestea a primit avizul din partea societatii de gaz si in paralel se afla, pana in 3 noiembrie, in consultare publica pentru obtinerea avizului de mediu.

Vezi online PUG-ul Sibiului din 16.09.2009

Sibienii pot consulta noul PUG la sediul Primariei din strada Samuel Brukenthal, nr. 2, in sala expozitionala si pot sa formuleze sugestii, opinii sau sesizari intr-un registru special, iar la inceputul lunii noiembrie va avea loc si o dezbatere publica pe aceasta tema.

in acest moment, PUG-ul a obtinut 17 avize si mai are nevoie de aprobare din partea Ministerului Culturii, Autoritatii de Aeronautica Civila si Administratiei Nationale "Apele Romane ", dupa care va fi supus aprobarii Consiliului Local Sibiu si va intra in vigoare.

Planul Urbanistic Gerenal stabileste reguli stricte pentru fiecare zona in parte a orasului, cum se poate construi, ce reguli trebuie respectate, cat la suta din teren poate fi construit, cat trebuie sa fie spatiu verde.

Zone noi, zone verzi

Tot in PUG sunt prevazute zone acum neocupate, dar unde, in viitor se pot dezvolta cartiere de locuit, centre de afaceri, bulevarde noi, centre comerciale, parcari supraetajate, spatii verzi, parcuri noi, zone de agrement.

Una dintre cele mai mari suprafete pe care acum nu este construit nimic, dar care este inclusa in PUG, este Zona Rezidentiala Nord-Vest, unde va putea fi amenajat un cartier de locuinte, iar in preajma se va dezvolta Centrul Economic Vest. Viitoarea zona de locuit va avea avantajul ca se va afla langa Zona Industriala Vest, care dezvoltata, se va transforma in Centrul Economic Vest, iar cei care vor locui aici se vor afla aproape de un posibil loc de munca si vor evita transportul prin oras.

De-a lungul Cibinului vor putea fi amenajate parcuri, iar la limita dintre Vasile Aaron si Selimbar va putea fi amenajata o zona de agrement care va putea uni cele doua localitati.

"in lungul limitei sudice a teritoriului administrativ al municipiului Sibiu, intre cartierele Hipodrom-Vasile Aaron si zonele de extindere ale comunei Selimbar, este propusa pastrarea si amenajarea unui coridor verde. Acesta se desfasoara pe malurile paraului Sapunului si primeste forma unui parc care deserveste atat cartierele de locuinte colectiva din Sibiu cat si viitoarele cartiere rezidentiale din Selimbar", se arata in Raportul de Mediu al PUG-ului.

Parcul Sub Arini - padurea Dumbrava, Parcul Cibin Vest (Cimpusor), Versantul terasei nordice a Cibinului (la sud de aeroport), Parcul sportiv Vest (Lunca Mare) si Parcul Cibin Est sunt alte zone care vor ramane zone verzi si de agrement.

Si pistele pentru biciclisti sunt cuprinse in noul PUG. "La reabilitarea strazilor avand ampriza mai mare sau egala cu 14 m, se vor introduce piste pentru biciclisti cu sens dublu avand lungimea minima de 1 metru pentru fiecare sens. (...)", spune regulamentul, urmand ca, pe strazile mai inguste, pistele sa fie introduse numai in functie de posibilitati.

Taierea copacilor este interzisa, cu exceptia situatiilor in care acestia reprezinta un pericol pentru siguranta locuitorilor sau a caselor, de exemplu. Dar, pentru fiecare arbore taiat, trebuie plantati, pe aceeasi proprietate, minimum trei arbori, din specia careia i-a apartinut arborele taiat.


Reguli stricte

PUG-ul inventariaza zonele ce necesita studii aprofundate, precum Planul Urbanistic de Dezvoltare (PUD) sau Planul Uranistic Zonal (PUZ), restrictii temporare in zone rezervate unor operatiuni viitoare de anvergura, coordonarea diferitelor strategii de urmat in domenii care tin in mod direct sau indirect de urbanizate, precum constructii, circulatie, protectia mediului, etc, se arata in documentatie.

PUG-ul incearca sa traseze directiile pentru atragerea de investitii noi in intreprinderi si in acelasi timp de familii noi, pentru contracararea efectelor de scadere si imbatranire a populatiei, pentru imbunatatirea caracteristicilor ecologice, ale retelei de educatie, de dotari publice si transport public si privat, extinderea retelei de spatii verzi si spatii publice, reabilitarea cartierelor de blocuri si asigurarea calitatii conditiilor de locuire in viitoarele zone rezidentiale.

Planul Urbanistic General a fost imaginat pe axe de dezvoltare, care fiecare in parte grupeaza un set specific de masuri si aspecte ale dezvoltarii urbanistice si este organizata in lungul unui element spatial principal.

Axa Centrala


Se desfasoara in continuarea parcului Sub Arini, include Centrul Nou - Piata Unirii, continua in lungul Bulevardului Coposu si are drept capat zona Balanta. Principalul rol al Axei Centrale este cel cultural si universitar, dar cuprinde si sectorul serviciilor, afaceri, finante-banci, comert, si cel al administratiei.

in acest spatiu isi vor gasi locul obiective de prima importanta pentru oras care insa, prin dimensiuni, nu pot fi construite in interiorul Centrului Istoric.

"Alaturi de Centrul Istoric, Axa Centrala este sustinatoarea spatiala a conceptului Sibiu ca loc de intalnire", se arata in PUG.

Principalele puncte de sustinere ale dezvoltarii pe Axa Centrala vor fi Centrul de conferinte, congrese si spectacole, care poate fi amplasat in zona Teatrul Radu Stanca - Piata Florilor- Cazarma 90, si Campusul universitar, ce poate fi amplasat in ansamblul actualului Spital Judetean, dupa relocarea acestuia.

Realizarea Centrului de Conferinte este cel mai important pas in continuarea dezvoltarii renumelui orasului ca cel mai important pol regional pentru organizarea de evenimente culturale, economice, stiintifice si politice, iar prin intermediul noului campus, universitatile sibiene vor primi o locatie reprezentativa si vizibila, in interiorul unui ansamblu arhitectonic deosebit de valoros. Atragerea vietii academice in centrul orasului urmareste si impulsionarea activitatilor culturale si economice din zona istorica, spun specialistii.

Prelungirea acestei axe spre est va face ca alte zone, cum sunt cartierele Lupeni, Lazaret si Gusterita sa fie mai bine conectate cu zona centrala a orasului. Capatul Axei Centrale, aflat in zona Balanta, va primi rolul unui centru al cartierelor estice si va grupa dotari publice, comert, servicii si locuinte in jurul unui amplu spatiu public, propus la intersectia Calea Gusterita cu strada Lazaretului.


Axa Cibin

Este localizata in lungul albiei raului Cibin si are trei portiuni.

Axa Cibin Vest are ca destinatie segmentul de locuire, agrement in Lunca Cibinului - Soseaua Alba lulia.

Spatiul cuprins intre cartierul Strand si Tumisor va forma noul cartier Campusor, cu caracter predominant rezidential, va fi dezvoltat in lungul unui bulevard de legatura cu zona centrala ce va asigura in acelasi timp relatia cu DN1.

Bulevardul de legatura urmeaza sa alinieze principalele dotari de interes public ale noului cartier. Suplimentar, noul cartier va fi legat cu Turnisor prin intermediul unui pod nou pe strada Ghiocelului si cu Calea Poplacii prin intermediul unei artere ocolitoare.

Cartierul va fi invecinat cu Parcul Cibin Vest - parc ce va fi extins prin amenajarea luncii inferioare a Cibinului si unde se vor regasi dotari de agrement si o baza sportiva publica, intr-o zona aflata in proprietatea Consiliului Local.

Axa Cibin Centru va fi pentru servicii, comert, institutii si locuinte si se intinde intre Soseaua Alba lulia si calea ferata. Pe maul raului Cibin vor fi amenajate un traseu pietonal si ciclistic si un coridor verde.

Axa Cibin Est are ca destinatie activitati economice, locuire, agrement si se intinde intre calea ferata si DJ106 Agnita. Dezvoltarea Centrului Economic Est si a zonei industriale riverane Cibinuluieste va contrabalansa concentrarea de activitati din zona de vest, profitand si de existenta viitoarei autostrazi.

Parcul Cibin Est care poate fi amenajat in lunca inundabila a Cibinului, va asigura necesarul de spatii verzi si de dotari de agrement pentru Vasile Aaron, Lazaret, Lupeni, Gusterita, Broscarie. Pe malul nord-estic al Cibinului, alaturi de industrie vor fi atrase intreprinderi din sectorul tertiar.


Axa Sud

Va fi zona destinata locuintelor colective, cu retele de dotari publice, de utilitati si de spatii publice si verzi. Aici intra cartierele Hipodrom I - IV si Vasile Aaron, unde exista cel mai mare numar de locuinte colective ale Sibiului. Rezervele de teren vor fi utilizate pentru extinderea retelei de dotari publice si a maririi numarului de locuri de parcare din cartiere.

Spre exemplu, prin relocarea bazei hipice Vasile Aaron, care se intinde pe 38.000 mp, va fi amenajat un parc de cartier si o parcare multietajata destinata locuitorilor zonei, iar pe o suprafata din incinta Tursib se va prelungi strada Ariesului pana la Calea Dumbravii si se va fluidiza legatura dintre straga Rahovei - Dumbrava si vor aparea locuri de parcare si spatii verzi pentru locuitorii zonei Siretului.

Vor fi reabilitate zonele Ciresica, Cedonia, Luptei, Mihai Viteazu, Piata Rahovei, Piata Vasile Aaron si va fi creata o retea de parcari multi-etajate pentru locuitorii cartierelor. Suprafetele care se vor elibera prin realizarea acestor parcari vor fi folosite pentru amenajarea de spatii verzi si locuri de joaca pentru copii.

PUG-ul propune si un parc public pe ambele maluri ale paraului Sapunului, dar pentru care este necesara corelarea cu PUG Selimbar. Parcul Valea Sapunului va putea lega in viitor Sibiul si Selimbarul, dezvoltate acum dupa structuri urbanistice diferite.


Axa Vest

Va fi zona destinata extinderii activitatilor economice, pentru locuire, agrement si sport. Aici vor fi Centrul Economic Vest, prin extinderea si dezvoltarea actualei Zone Industriale Vest, completarea profilului industrial cu activitati din domeniul serviciilor si al comertului en-gros si retail, zone pentru IMM-uri, un Centru de Targuri si Expozitii, si Zona Rezidentiala Vest, care se va dezvolta preponderent la nordul Caii Surii Mici.

Zona care se va dezvolta aici va fi legata de centru prin reteaua stradala extinsa si modernizata, dar si prin implementarea programului trenului urban, pentru care PUG prevede culoarul necesar acestei linii de tren si prelungirea ei spre nord pentru accesarea zonei rezidentiale.

Zona rezidentiala va fi conectata cu centrul orasului prin Calea Surii Mici, str. Tractorului si strada Tiglari.

in centrul acestei axe se va afla o piata in care se vor concentra cea mai mare parte a dotarilor publice aferente cartierelor de locuinte: comert, servicii, scoli, gradinite, spatii verzi, piete agro-alimentare.

La capatul vestic al acestei piete, intr-un spatiu care sa aiba legatura directa spre centura ocolitoare, str. Salzburg, Calea Surii Mici sau trenul urban este prevazuta realizarea unui centru comercial de mari dimensiuni.

in partea nordica a zonei rezidentiale Vest, unde se afla paraului Ruscior, constructiile vor fi interzise si zona va ramane zona protejata.

"Raportata la capacitatea economica si demografica de crestere a orasului in teritoriu, dezvoltarea Zonei Vest depaseste pragul de valabilitate al proiectului PUG, adica 2019. Zona Vest urmeaza sa asigure rezerva de terenuri pentru dezvoltari de perspectiva, ea reprezentand directia strategica prioritara pentru operatiuni de urbanizare viitoare", se arata in Raportul de Mediu al PUG-ului.caseta:


Primaria Sibiu administreaza o suprafata de 11.884 hectare in Municipiul Sibiu si 296 hectare in Paltinis.

Sibiul are in intravilan 4.201 hectare, o suprafata agricola de 6.158 hectare, numarul locuitorilor este de 151.967, iar densitatea este de 36,1 locuitori pe hectar.

Numarul gospodariilor este de 54.282, cel al locuintelor de 57.628.

Lungimea totala a strazilor de legatura intre zonele de locuit si cele functionale este de 18,2 kilometri, lungimea retelor de alimentare cu apa este de 322 kilometri, exista 315 kilometri de canalizare.
de Sorana Maier


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate marti, 28 septembrie 2010


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 22 septembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter