SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGSicriu, koporso, nu conteaza, vot sa iasa!

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Specialisti in false probleme, politicienii neamului au reusit sa mai stranga o data norodul in jurul baltii in care au aruncat un pietroi. Plescaitul apei la contactul cu bolovanasul a scos din scutece, din plapuma actorasii scenei politice din toate taberele. UDMR vrea ca medicina sa se predea la Targu Mures si in limba maghiara, doar doar o mai carpi in felul asta ceva din capitalul politic jumulit in ultimii ani. Spun asta pentru ca, in afara de o scremere electorala, nu se intrezareste altceva in acest demers deplorabil. Cui ar folosi predarea in limba maghiara a materiilor de la medicina? Sa zicem studentului maghiar? Sa zicem. Ce face acest student cu bagajul de cunostinte dobandit in limba maghiara daca va trebui sa faca rezidentiatul la Botosani? Ce face viitorul medic atunci cand in cabinetul sau va intra un cetatean care nu stie o boaba ungureste? Va purta mereu la piept, ca pe o Biblie, un dictionar maghiar - roman pe care-l va frunzari ori de cate ori nu va sti cum se spune la apendicita, cistita, laringita sau hepatita in limba romana. Exista la Targu Mures, la Cluj, la Miercurea Ciuc, Oradea si in alte orase medici maghiari foarte buni care-au invatat carte in limba romana si au reusit sa-si cladeasca o cariera fara ca cineva sa se-ngrijeasca brutal de predarea materiilor de la facultate in limba maghiara. Una e sa studiezi literatura, istoria, geografia sau matematica in limba maghiara, sa le predai apoi elevilor aceste materii in ungureste pentru ca ei, elevii frecventeaza o scoala cu predare in limba maghiara, si alta e sa deprinzi metodele de vindecare intr-o limba pe care nu toti pacientii o cunosc. Ei bine, daca elevul alege sa studieze istoria, geografia si restul in limba maghiara pentru ca este etnic maghiar, pacientul nu prea are de ales atunci cand da peste el vreo hemoragie, vreun infarct sau o masina. Faptul ca poetul maghiar Ady Endre e studiat in Romania in limba in care a scris si a gandit nu afecteaza, nu deranjeaza pe nimeni, e o chestiune de optiune, un lucru pe cat de firesc, pe atat de inofensiv. Cand insa dam cateva pagini si ajungem la probleme medicale, unde dispare optiunea, lucrurile nu mai sunt atat de inofensive. Nici polonezii din Islanda nu studiaza medicina la Reykjavik in limba materna, dar, asta e, ghinionul lor daca n-au UDPI (Uniunea Democrata a Polonezilor din Islanda) care sa sada bine mersi la guvernare si sa jongleze, periodic, cu cate-un santaj. In fine, ma intreb daca nu cumva dorinta capilor UDMR de a se studia la Targu Mures medicina in limba maghiara e mai arzatoare decat insasi dorinta invataceilor care ar trebui sa beneficieze de aceasta victorie politica? Dar, ce relevanta, ce importanta mai are dorinta invataceilor in fata unor calcule politice calite-n dorinta de a ramane pe caii cei mari?
de Dragos Bako


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate miercuri, 14 martie 2012


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 28 ianuarie 2021 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter