SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING



Siguranta alimentara, prioritate zero a veterinarilor sibieni

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Conceptul de siguranta alimentara include toate categoriile de alimente destinate omului si animalelor. Principiul de baza al politicii privind siguranta alimentelor il reprezinta aplicarea unei abordari integrate, de tipul "de la furca la furculita ", care include toate sectoarele lantului alimentar, inclusiv productia de furaje, sanatatea plantelor si animalelor, bunastarea animalelor, productia primara, procesarea alimentelor, depozitarea, transportul, comercializarea lor pe plan national, intracomunitar, precum si importul si exportul cu alimente. Prin respectarea tuturor regulilor din domeniul sigurantei alimentelor pe intregul lant alimentar, operatorii din acest domeniu de activitate, garanteaza ca acestea sunt sigure pentru consumatorul final si nu prezinta risc pentru sanatatea populatiei.

Aceasta abordare integrata - in cadrul careia responsabilitatile operatorilor din sectorul produselor alimentare si al furajelor, precum si cele ale autoritatilor competente, sunt clar definite prin acte normative - reprezinta si o politica alimentara coerenta, eficienta si dinamica. " Pe parcursul fluxului tehnologic - ne precizeaza dr. Ioan Pentea, din cadrul Compartimentului Comunicare al DSVSA Sibiu - poate aparea riscul contaminarii materilor prime sau a produselor finite cu microorganisme sau prin substante chimice (contaminanti naturali care sunt introdusi accidental sau prin tratarea inadecvata a alimentelor), factori care se impart in doua: contaminare biologica (bacterii, fungii, virusi sau paraziti) si contaminanti chimici, care includ substante chimice provenite din mediu, reziduuri de medicamente de uz veterinar, metale grele sau alte reziduuri. Din acest motiv este absolut necesar ca siguranta produselor alimentare sa poata fi obtinuta si controlata prin metode care sa asigure identificarea si inlaturarea pericolelor potentiale de contaminare, inainte de consumul produsului finit ".

in acest context, pentru a asigura piata de desfacere sibiana, nationala, intracomunitara si exportul cu produse alimentare de calitate si salubre, personalul de specialitate din cadrul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor a Judetului Sibiu, implementeaza an de an diverse proceduri si mecanisme de control, menite sa asigure ca alimentele care ajung pe masa consumatorului sunt comestibile si ca riscul contaminarii este resus la minim. intrebat prin ce mijloace reusesc veterinarii sibieni saa sigure siguranta alimentara, dr. Ioan Pentea, a remarcat sapte modalitati, respectiv: Realizarea unei baze de date cat mai complete prin identificarea si autorizarea / inregistrarea tuturor obiectivelor functionale din judet; Supravegherea unitatilor de procesare a alimentelor de origine animala si non-animala, prin evaluari anuale, incadrarea in categoria de risc si monitorizarea progreselor acestora; Monitorizarea implementatrii H.A.C.C.P (Analiza Riscurilor si Punctelor Critice de Control) si auditarea programelor implementate; Efectuarea de controale si inspectii planificate, corelate cu gradul de risc a unitatiilor, stabilit in urma evaluarii si luarea de masuri corective; Supravegherea calitatii si salubritatii, prin prelevari de probe - la materii prime, semifabricate, produse finite; Colaborare cu celelalte institutii implicate in 8 alerte transmise prin S.R.A.A.F, respectiv I.S.S, D.S.P. C.J.P.C. din judetul Sibiu, atat la nivelul unitatilor de industrie alimentara cat si prin tehnici si procedee de screening, statistice si de laborator; Atentionarea agentiilor economici ca unitatile care nu vor aplica cerintele de igiena impuse de legislatia U.E. nu vor fi capabile sa realizeze produse alimentare sigure si vor fi eliminate de pe piata.



Inventarul operatorilor alimentari



La aceasta data sunt autorizate / inregistrate la DSVSASibiu, 2.475 de obiective din care 78 proceseaza carne, 143 proceseaza lapte de vaca si oaie, 102 activeaza in industria moraritului si a panificatiei, 37 laboratoare de cofetarie, 58 unitati proceseaza paste fainoase, produse zaharoase, conserve, bauturi diferite, iar restul obiectivelor au activitare de depozitare, comercializare produse alimentare si alimentatie publica. Dintre aceste unitati, 51 la suta au fost evaluate cu risc scazut, 44% cu risc mediu si 5% cu risc crescut. Calitatea si salubritatea produselor de pe piata sibiana au fost monitorizate prin prelevarea de 7.415 probe microbiologice, 1.496 probe fizico-chimic, 91 probe pentru determinarea aditivilor, 125 probe pentru contaminanti si 17 probe pentru pesticide, 20 de probe pentru monitorizarea alimentelor care contin organisme modificate genetic si 205 teste de sanitatie pentru supravegherea starii de igiena a unitatilor.



Controale si amenzi

in aceasta perioada a anului 2012 inspectorii DSVSA Sibiu au efectuat 1.282 controale la unitati de procesare si 1.393 controale la depozite alimentare, unitati de comercializare si la unitati de alimentatie publica. Pentru deficientele constatate (igiena in spatii de depozitare si productie, ambalare, etichetare, transport neconform, respectarea lantului de frig, lipsa documentelor de calitate si trasabilitate) au fost sanctionati 94 de agenti economici si operatori comerciali cu amenzi in valoare de 81.300 lei (o fabrica de procesat carne, 3 carmangeri, 2 unitati de prelucrat lapte, 11 hiper si supermarketuri, 10 magazine alimentare, 5 brutarii, 4 unitati de procesare dulciuri, 3 depozite alimentare, 36 unitati de alimentatie publica, o cantina, 7 laboratoare de patiserie).
de Ioan Vidrighin


Med Elite



Ai ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5




Alte stiri adaugate miercuri, 17 octombrie 2012






Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 25 octombrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter