SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGSilviu Bors, noul director de la Biblioteca ASTRA: " Voi depune tot efortul sa amplific cat pot de mult imaginea buna pe care o are biblioteca".

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Nu este pentru prima data cand lucrati la Biblioteca Judeteana ASTRA. Care au fost inceputurile?

Sunt foarte legat de domeniul bibliotecilor. in '93 m-am inscris la Colegiul de Biblioteconomie Arhivistica, pe care l-am absolvit in 1996, iar dupa o luna am plecat la Biblioteca Universitatii "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia, unde am lucrat un an. Nu am ramas acolo, pentru ca a fost concurs la ASTRA, l-am luat si am lucrat la Serviciul Informatizare, pana la sfarsitul lui 2004.

Din 1997 am continuat studiile la Facultatea de Litere Istorie si Jurnalistica, specializarea Istorie, pe care le-am terminat in 1999, pentru ca in 2000 sa ma inscriu la master, la "┼×tiinta si ingineria calculatoarelor". Am terminat in 2002 si in acelasi an m-am inscris la doctorat, la Alba Iulia cu teza "Biblioteca Centrala a Asociatiunii.

1861-1950", pe care am sustinut-o in 2008.Domeniul bibliotecilor nu este singurul in care activati, pentru ca sunteti si lector la Facultatea de Litere si Arte a Universitatii "Lucian Blaga" Sibiu...

Da, dupa biblioteca m-am titularizat la Facultatea de Litere si Arte pe seminarii si apoi pe curs, la disciplina "Tehnologii informatice aplicate in structuri documentare", specializarea Biblioteconomie si stiinta informarii. Din 2009 sunt lector.De ce ati revenit la Biblioteca ASTRA si mai ales, de ce pe un post de conducere?

Am revenit pentru ca am o slabiciune pentru biblioteca si consider ca pot sa influentez mersul bun al institutieiCum vedeti biblioteca din perspectiva unui manager care se afla aici de doua luni? Care sunt primii pasi pe care ii veti face?

Ceea ce am in plan nu presupune o demolare a ceea ce este. in primul rand am preluat niste lucrari de reabilitare a sediului vechi (n.r. Palatul Asociatiunii), unde se inlocuieste integral instalatia electrica si se monteaza sisteme antiefractie si antiincendiu. Cealalta lucrare are in vedere zugravirea casei scarilor, a Salii Festive, inlocuirea si reabilitarea parchetului in Sala Festiva si holuri, zugraveli la depozitul de carte si refacerea rigolei, lucrari care sper sa fie gata la sfarsitul lui octombrie.

Am pornit, totodata, reorganizarea depozitului la sediul vechi. Vom pune intr-un singur loc colectiile speciale.Este o noutate absoluta cu care biblioteca vine in acest an?

Ne-am inscris in Programul National "Noaptea Bibliotecilor". Astfel, in afara programului normal, in noaptea de 1 spre 2 octombrie biblioteca va fi deschisa, de la 6 seara pana la 4 dimineata si fiecare compartiment al institutiei va avea ceva de prezentat in afara programului de baza. ┼×tiam de programul acesta si am spus ca trebuie neaparat sa fim acolo.Ce alte planuri mai aveti pentru ultimele luni ale anului?

Mai sunt proiectele de pe Agenda cultural - sportiva a judetului care nu au fost derulate si care trebuie sa aiba o finalitate fireasca. O sa modificam si structura site-ului, sa-l facem mai dinamic, sa cream o sectiune pentru un birou de presa virtual, spre exemplu. Sectiunea "intreaba bibliotecarul" va fi modificata si vom activa si un serviciu nou, de referinte bibliografice prin e-mailDaca vorbim de angajati, v-ati gandit sa interveniti si in modul de organizare al serviciilor institutiei?

Vor fi reorganizate unele servicii si birouri; lucrurile acestea se vor oglindi in noua formula a Regulamentului de organizare si functionare, care sper sa poata intra in vigoare de luna viitoare.Banuiesc ca aveti multe alte planuri care vor influenta in mod direct activitatea bibliotecii si vizibilitatea ei in mediul sibian. Ni le puteti destainui pe cele mai importante dintre ele?

Vreau sa fac parteneriate cu institutiile locale de cultura: Centrul Cultural Interetnic "Transilvania", Complexul National Muzeal ASTRA, ┼×coala Populara de Arte si Meserii "Ilie Micu", Cindrelul Junii Sibiului, Revista Euphorion, universitatile, in primul rand ULBS si biblioteca ei, Muzeul National Brukenthal cu biblioteca sa. Doresc sa intensific parteneriatele de cercetare stiintifica, pentru ca dispunem de un patrimoniu cultural foarte generos, care nu este valorificat. Aceasta valorificare vreau sa o fac incurajandu-i pe colegii mei sa se inscrie la manifestari stiintifice specifice.┼×i ce veti face cu lucrarile? Cum le veti valorifica?

Am pornit demersurile pentru activarea unei edituri la nivelul institutiei, in care sa putem publica si carte cu caracter stiintific, carte literara si alte publicatii. Tot pe latura stiintifica voi infiinta o revista stiintifica de specialitate, pentru ca pe zona bibliotecilor, in Sibiu, nu avem o revista de specialitate. Va pot spune ca exista de mult ideea de a se crea, la nivelul orasului, un catalog colectiv.Aveti in plan crearea de parteneriatele cu institutiile de cultura locale. V-ati gandit sa stabiliti legaturi si cu alte biblioteci din tara?

in cea de-a doua jumatate a lunii octombrie, la Alba Iulia, se va desfasura cea de-a cincea editie a conferintei "Bibliologia si Patrimoniul Cultural National", la care anul trecut am fost co-organizator din partea Centrului Cultural Interetnic Transilvania si a ULBS. Anul acesta voi fi co-organizator si din partea bibliotecii, astfel ca, o parte din conferinta se va desfasura si la Sibiu.Cum se impaca slujba de lector universitar cu cea de director al Bibliotecii ASTRA?

Norma didactica de la facultate imi permite derularea activitatilor didactice in aproape orice perioada a zilei si chiar a saptamanii; s-a intamplat frecvent sa sustin aceste activitati in zilele de vineri (dupa-amiaza) si sambata. Daca orarul nu-mi va permite ca si in acest an universitar sa fie la fel, voi sustine activitatile didactice dupa terminarea programului la biblioteca.Daca ati face maine angajari la ASTRA, ce oameni ati prefera?

Prefer absolventii de studii de specialitate. Este o chestiune pe care mi-am asumat-o prin proiectul de management.Am tot vorbit despre planurile dumneavoastra ca manager. Ce alte pasiuni aveti?

Am avut o editura. inca nu a murit, dar am iesit eu din structurile administrative pentru ca nu erau compatibile cu postul. Deci tot in preajma cartilor (rade). ┼×i a muzicii rock ...Daca tot ati adus vorba de carti. Ce obisnuiti sa cititi?

in principal imi place poezia recenta a asa-numitilor "poeti douamiisti". imi place si proza, dar mai degraba citesc poezia, pe care o consider a fi cea mai concentrata forma de exprimare posibila. Dintre poeti imi place Radu Vancu si sunt foarte legat sentimental si de niste tineri poeti din Bistrita: Dan Coman, John Partene, Marin Malaicu Hondrari, Ana Dragu.Cum va simtiti ca director al Bibliotecii Judetene ASTRA?

in momentul de fata ma simt chiar bine si sigur. Deocamdata semnalele din exterior sunt bune. Voi depune tot efortul sa amplific cat pot de mult imaginea buna pe care o are biblioteca.


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate luni, 05 septembrie 2011


Poza Zilei Sibiu - Festivalul Medieval Sibiu 2019

Festivalul Medieval Sibiu 2019
~ 06 aprilie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 26 august 2019 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 08 2019 08:17 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter