SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING



Simpozionul transnational cu tema " Practica in institutiile de invatamant romanesti. Modalitati de colaborare intre institutiile din domeniul educatiei si mediul de afaceri"

Stiri din Sibiu: Evenimente Adauga un comentariu »

Joi, 28 iunie 2012, a avut loc in Sibiu, la sala de conferinte Rubin a Hotelului Silva, Simpozionul transnational cu tema "Practica in institutiile de invatamant romanesti. Modalitati de colaborare intre institutiile din domeniul educatiei si mediul de afaceri ", organizat in cadrul proiectului " Cresterea competitivitatii invatamantului romanesc preuniversitar, din domeniul auto, prin formarea cadrelor didactice la standarde europene. AUTO-FORM ", implementant de Universitatea din Pitesti, in parteneriat cu S.C. Tera Impex S.R.L. din Sibiu, Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice si Izotopice – Rm. Valcea si Institutul Tehnic Dr. Ing. Paul Christiani GmbH Co.&KG, din Germania. Proiectul este finantat din bugetul national si din Fondul Social European, prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa prioritara 1: Educatia si formarea profesionala in sprijinul cresterii economice si dezvoltarii societatii bazate pe cunoastere, Domeniul Major de Interventie 1.3: Dezvoltarea resurselor umane in educatie si formare profesionala.

Obiectivul general al proiectului consta in dezvoltarea competentele cadrelor didactice din invatamantul preuniversitar auto, prin introducerea in sistemul romanesc de invatamant a sistemului german de invatamant tehnic. Pana in prezent, in cadrul proiectului, au participat la cursurile de instruire 16 grupe de cursanti de cate 20 persoane, obtinand certificarea CNFPA pentru meseria de "Tehnician Tehnolog Mecanic " 320 persoane. Grupul tinta a fost selectat din domeniul invatamantului preuniversitar cu specific auto, din regiunile Sud-Muntenia, Centru, Sud-Vest Oltenia, Vest si Nord – Vest. Sesiunile de instruire s-au desfasurat in Sibiu, la centrul de cursuri amenajat de partenerul 1, SC Tera Impex SRL. Echipamentele moderne puse la dispozitie de partenerul transnational, cursurile teoretice cu informatii de specialitate sustinute de profesorii universitari de la Universitatea din Pitesti si de cercetatorii de la Institutul de Cercetare din Valcea, precum si aplicatiile practice dezvoltate de trainerii Tera Impex reprezinta elementele de succes ale proiectului. Ca element de noutate, amintim platforma de e-learning prin intermediul careia cursantii vor putea accesa programe educationale sfotware interactive, traduse din limba germana si adaptate sistemului romanesc de invatamant.

in cadrul simpozionului, au avut la Sibiu o serie de intalniri si ateliere de lucru la care au participat si reprezentantii partenerului nostru transnational, Institutul pentru Formare Profesionala Dr. Ing. Paul Christiani din Germania, pe tema dezvoltarii invatamantului profesional tehnic din Romania. Printre subiectele abordate, amintim: practica in intreprinderile partenere ale unitatilor de invatamant, pregatirea tutorilor de practica si modalitati de evaluare.

Discutiile intre reprezentatii institutiilor de invatamant si reprezentati ai mediului de afaceri din Sibiu privind modalitatile de desfasurare a programelor de practica, pregatirea tutorilor, precum si elaborarea de continuturi metodice plecand de la implicarea specialistilor din productie in elaborarea unui plan de invatamant adaptat cerintelor pietei muncii au avut loc in doua etape: o prima etapa de discutii preliminare intre firmele care activeaza in domenii tehnice (amintim aici Continental Automotive, Kromberg & Schubert, Brandl) si reprezentanti ai institutiilor scolare din judetul Sibiu, unde s-au discutat modalitatile de apropiere intre mediul de afaceri si mediul scolar. Cea de-a doua etapa s-a desfasurat joi, 28 iunie, la hotel Silva, dezbaterile legate de posibilitatea imbunatatirii sistemului de practica din Romania, fiind purtate de reprezentanti ai Centrului National pentru Dezvoltarea invatamantului Profesional Tehnic, reprezentanti ai firmelor si reprezentanti ai sistemului german de practica.

Totodata, la simpozion au participat si reprezentanti ai cadrelor didactice din tara, fiind prezenti membri fondatori ai unei asociatii de cadre didactice al carei scop este sa sprijine dezvoltarea invatamantului tehnic, in mod asemanator sistemului german experimentat in cadrul proiectelor implementate de Tera Impex din Sibiu.

Principala problema identificata consta in faptul ca sistemul scolar din Romania produce tehnicieni care nu au competentele necesare absorbtiei imediate pe piata muncii, datorita organizarii defectuoase a instruirii practice. in acest fel, intreprinderile care angajeaza proaspeti absolventi sunt nevoite sa sustina stagii de formare pentru acestia, pentru a-i putea incadra in munca. Daca practica elevilor s-ar putea organiza direct in intreprinderi, prin incheierea unor conventii de colaborare pentru practica, asemanator sistemului din Germania, atunci viitorii angajati si-ar dezvolta competentele necesare pentru a raspunde cerintelor actuale: lucrul in fabrici, utilizarea masinilor din productie, lucrul in echipa si mai ales, disciplina muncii.

Solutiile desprinse la finalul seminarului tintesc fiscalitatea din Romania si posibilitatea acordarii unor scutiri de impozite catre intreprinderi, in vederea implicarii acestora in procesul de invatamant, pentru a produce tehnicieni si forta de munca care sa dispuna de competente adaptate pietei muncii. Pentru a putea fi aplicate, solutiile identificate vor trebui promovate si sustinute la nivelul agentiilor si ministerelor cu atributii legislative in domenul educatiei.

Pentru detalii suplimentare despre acest proiect, va puteti adresa institutiilor implicate:
Universitatea din Pitesti, persoana de contact: manager proiect, prof.dr.ing. Viorel Nicolae, e-mail: viorel.nicolae@upit.ro,
S.C. Tera Impex S.R.L., persoana de contact: asistent manager, ing. Danciu Gheorghe, email: didactic@teraimpex.ro, telefon/fax: +40.369.408.948.
Sursa:
Med Elite



Ai ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5




Alte stiri adaugate miercuri, 04 iulie 2012






Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 30 septembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter