SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGSMURD Sibiu salveaza o viata pe ora

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

SMURD Sibiu `i-a inceput activitatea la data 1 decembrie 1993, in urma unei Hotarari a Consiliului Judetean Sibiu, sub denumirea de Serviciul Mobil de Urgenta pentru Reanimare si Descarcerare - SMURD, fiind al treilea serviciu de acest fel din tara, dupa SMURD Mures si SMURD Bihor. La realizarea serviciului, la acea data si-au adus contribuia: Grupul de Pompieri Sibiu, Prefectura Sibiu, Consiliul Judeean, Directia Sanitara, Spitalul Judetean, Spitalul Militar, Romtelecom, Facultatea de Medicina Sibiu si Spitalul Clinic Judetean Mures, prin Clinica de Anestezie si Terapie Intensiva, la initiativa si cu sprijinul doctorului Raed Arafat, toate avand un singur scop: asistenta medicala de urgenta in prespital.

Obiectivul principal l-a constituit asigurarea unei asistente medicale prompte in urgentele medico-chirurgicale vitale si in situatiile de catastrofa, avand ca obiect de activitate asistenta medicala de urgenta prespitaliceasca, in colaborare cu Serviciul Judetean de Ambulanta Sibiu, intervenind la: incendii, explozii, arsuri, avarii tehnologice si chimice, intoxicatii cu produsi de ardere, gaze sau substante toxice, accidente (de munca, feroviare, aeriene, rutiere sau casnice), incarcerari in spatiu limitat, caderi de la inaltime, electrocutari, taierea sau ruperea unor segmente anatomice, inec, strangulari, urgente cardiovasculare si neurologice majore etc.

Pentru inceput, serviciul a functionat in sistem experimental, avand un caracter umanitar, nepatrimonial si nonprofit, fara personalitate juridica, organizat distinct de Serviciul Judetean de Ambulanta Sibiu pe principii bugetare si de voluntariat profesional si institutional. Sediul statiei a fost stabilit in cadrul Grupului de Pompieri "Cpt. Dumitru Croitoru " al judetului Sibiu. La nivel national, Ministerul Afacerilor Interne a dezvoltat activitatea acestor servicii, SMURD existand in acest moment in mai multe judete ale tarii, statuand modul de organizare si functionare al acestora printr-o serie de protocoale incheiate cu Ministerul Sanatatii si Familiei.

Pentru eficientizarea activitatii SMURD Sibiu, Grupul de Pompieri a incheiat un protocol in aprilie 2004 cu Spitalul Clinic Judetean Sibiu, prin care subordoneaza din punct de vedere medical SMURD sectiei UPU, cu beneficii de ambele parti, medicii din cadrul UPU si ATI asigurand garda permanenta, iar sectia UPU furnizand materialele necesare activitatii medicale. Grupul de Pompieri pune la dispozitie: autospecialele si asigura intretinerea lor, personalul calificat in activitatea medicala si de descarcerare, spatii de cazare si garare pentru personal si ambulanta. Mention[m aportul deosebit al voluntarilor din cadrul Facultatii de Medicina Sibiu care asigura garda de personal paramedical. in decursul anilor, un numar important de studenti au iesit la interventii pe autospecialele SMURD, multi dintre ei, astazi medici, avand o experienta importanta in practicarea medicinii prespitalicesti.

Ca urmare a intensificarii vietii sociale in ultimii ani, a cresterii explozive a parcului auto, o buna parte din activitatea SMURD se desf[soara la accidentele majore rutiere. Grupul de pompieri a fost dotat din anul 2003 cu o autospeciala de interventie la descarcerari, incadrata cu personal calificat. in prezent, la nivelul fiecarei subunitati de interventie exista cel putin o autospeciala pentru interventie complexa, dotata cu utilaje pentru descarcerare si modul medical.

Din septembrie 2004 in cadrul SMURD Targu Mures functioneaza un elicopter medical de urgenta, care poate fi solicitat de SMURD Sibiu pentru asistare si transportul victimelor in stare grava in centre medicale universitare.

Statistica cazurilor medicale asistate de echipajele SMURD in perioada 1993 - 2013, in zona de competenta a ISU Sibiu este marcata de evolutia sistemului si de dezvoltarea acestuia. in primii 10 ani de activitate se observa o activitate relativ constanta cu un inceput de 893 de cazuri in 1994 si un varf de 1.079 cazuri in anul 1999. Tot aici se poate observa o scadere a interventiilor in anii 2002 si 2003 (minim 657 cazuri). in aprilie 2004 se poate observa o crestere a numarului de interventii cu 122% de la 657 in anul 2003 la 1.463 in anul 2004. Tot in 2004 se operationalizeaza SMURD Dumbraveni, in prezenta doctorului Raed Arafat si a Primariei orasului Dumbraveni. in anul 2005, tot in prezenta doctorului Raed Arafat, se operationalizeaza SMURD Copsa Mica, ceea ce conduce la o eficientizare a interventiei echipajelor SMURD.

in 2008, in urma achizitionarii de ambulante din fondurile europene prin Programul Operational Regional, cu sprijinul Consiliului Judetean Sibiu, se operationalizeaza echipaje de prim-ajutor SMURD la subunitatile de pompieri Medias, Agnita si Miercurea Sibiului din cadrul ISU Sibiu. incepand cu data de 17 iulie 2011, Sibiul este al doilea oras din tara unde s-au unit dispeceratele Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta si al Serviciului Judetean de Ambulanta Sibiu, ceea ce a condus la o eficientizare mai buna a trimiterii echipajelor la caz, deoarece in cazul unei urgente se trimite echipajul specializat aflat cel mai aproape de eveniment, fapt reliefat printr-o crestere a numarului de interventii cu 64%.

Numarul record de interventii a fost inregistrat la cazurile medicale in anul 2012, de 5.010 cazuri. Numarul record de persoane asistate de catre SMURD a fost maxim tot in anul 2012, cu 7.905 adulti si1.305 copii asistati. Daca luam ca referinta anul 2012, anul 2013 nefiind incheiat, avem un numar de 9.210 persoane asistate de catre SMURD Sibiu prin echipajele din organica. Daca extindem statistica obtinem 25 persoane asistate pe zi sau o persoana pe ora. Deci, statistic, putem spune ca SMURD Sibiu salveaza o viata pe ora.

in aprilie 2011, in cadrul ISU Sibiu, functioneaza Centrul de Formare si Pregatire in Descarcerare si Asistenta Medicala de Urgenta Sibiu, unde se pregatesc si instruiesc in activitatea medicala de urgenta prespitaliceasca personalul operativ din Inspectoratele Sibiu, Alba si Brasov, pentru a fi in masura sa acorde ajutorul medical de baza. Se doreste ca fiecare cadru din inspectoratele de urgenta, indiferent de functia pe care o ocupa, sa parcurga etapa de baza a Centrului. Totodata, la aceste cursuri au participat si vor mai participa cadre operative din structurile politiei si jandarmilor.


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate vineri, 15 noiembrie 2013


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 28 septembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter