SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGSolutia autoritatilor pentru Copsa Mica: prostimea sa plateasca

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Copsa Mica va avea apa menajera in conducte pana la finele lui 2010, cel putin, prin intermediul uzinei de apa a SC Sometra SA, au stabilit autoritatile locale, in cadrul unei sedinte ce a avut loc la sediul Institutiei Prefectului Sibiu. In aceeasi intalnire, sefimea a stabilit ca, pe langa plata apei brute, sa mai fie platita Administratiei Bazinale a Apelor Mures suma de 164 de lei pe mia de metri cubi de apa pentru `prestarea serviciilor`. Adica de aproape zece ori mai mult decat pretul practicat de Administratia omoloaga de la Sibiu. `Eu cu ce imi platesc oamenii? Trebuie sa incasez banii`, a motivat Nicolae Barbieru, reprezentantul Apelor Targu Mures, la sedinta de ieri. Si ca totul sa fie `in regula` pretul imens pentru `prestarea serviciilor` va fi suportat de cele 6.000 de familii conectate la reteaua de apa menajera din Copsa Mica, alaturi de cele aproximativ 1.000 de familii din Axente Sever. `Prestarile de servicii` ce vor fi facturate, de acum incolo, populatiei din Copsa Mica inseamna, de fapt, mentinerea nivelului apei din sursa de captare a apei brute. Mai nou, sursa de apa bruta va fi iarasi barajul de acumulare de la Ighis. Baraj pentru a carui nivel, cei de la Apele din Mures nu au mai miscat un litru de apa macar de mai bine de trei ani. Pana la finele anului trecut, facturile pentru `prestarile de servicii` erau achitate de SC Sometra SA, firma care, de la inceputul anului, in contextul economic actual, a cerut autoritatilor sa participe la discutii in urma carora sa gaseasca solutii pentru reducerea costurilor. Solutiile propuse de Sometra nu au fost, insa, pe placul autoritatilor muresene care, printr-un gest extrem, au luat o serie de masuri ce au dus la oprirea apei in Copsa Mica, in cursul saptamanii trecute.

Culmea: anul trecut, pretul era mai mic

Fata de 2009, consumul de apa tratata prin intermediul Uzinei de la Copsa Mica in 2010 a scazut. Mult. Cu toate acestea, cei de la Directia Apelor Mures aveau un nivel minim de incasari de realizat de la Copsa Mica. Si, cum volumul de apa a scazut, solutia cea mai la indemana gasita de autoritatile muresene a fost sa creasca pretul `prestarilor de servicii` lamia de metri cubi de la aproximativ 110 lei, la peste 164 de lei. `Acest pret (164 de lei - n.r.) este acceptat si de Primaria orasului Copsa Mica`, se arata in protocolul semnat, ieri, la sediul Institutiei Prefectului Sibiu, de catre reprezentantii Apelor Mures, ai Primariei Copsa Mica si ai SC Sometra SA.

`Solutia tehnica de alimentare cu apa bruta va fi din acumularea permanenta Ighis, iar in caz de avarie sau nivel scazut in lac sa fie trecuta pe priza de captare de pe raul Tarnava Mare`, se mai arata in protocolul amintit. De la inceputul anului pana acum, sursa de apa bruta pentru Copsa Mica a fost raul Tarnava Mare, solutie aleasa in urma negocierilor dintre Sometra si Primaria Copsa Mica, pe de o parte, si Directia Apelor Mures, de cealalta parte. Negocierile pentru schimbarea sursei au avut drept scop alegerea unei ape brute cu o calitate cel putin identica fata de cea provenita de la Ighis, dar cu facturi de `prestari servicii` mai mici. Pentru reducerea acestor facturi au tot insistat reprezentantii Sometra, cei care, de fapt, achitau aceste facturi. De mai bine de un an, insa, Sometra si-a intrerupt activitatea si a disponibilizat cea mai mare parte a angajatilor.

Declaratiile oficiale

Intalnirea de la Institutia Prefectului a reunit, ieri, cele trei parti implicate in chestiunea apei menajere distribuite centralizat la Copsa Mica: Dimitrios Samaras, directorul SC Sometra SA (firma care foloseste propria Uzina de apa pentru a trata si pompa apa menajera catre Copsa Mica si Axente Sever), Daniel Mihalache, primarul orasului Copsa Mica, si Nicolae Barbieru, directorul Administratiei Bazinului Apele Mures. Alaturi de acestia, prefectul Constantin Trihenea a mai invitat la discutii pe directorul DSP, Ioan Manitiu, si pe inspectorul sef adj. al ISU Sibiu, col. Ioan Cosma. `Prin participarea directorului DSP si a inspectorului sef adj. al ISUJ, prefectul Trihenea a dorit sa atraga atentia asupra rolurilor pe care cele doua institutii le au, in situatii de urgenta, si conditiilor ce trebuie respectate in furnizarea apei, pentru a preveni astfel de situatii`, se arata intr-un comunicat de presa emis de Institutia Prefectului. Sedinta de ieri a fost convocata dupa ce, la mijlocul saptamanii trecute, apa din Copsa Mica a fost oprita in urma unei actiuni a Administratei Apelor Mures.

`Am plecat de la aspectul social al asigurarii alimentarii cu apa a populatiei, care, conform legii, este prioritara pentru un furnizor`, a declarat prefectul Trihenea, la finalul intalnirii.

Primarul Daniel Mihalache s-a declarat multumit de rezultatul negocierilor, chiar daca asta va insemna un pret majorat al apei, mai adauga Agerpres.

''Sibienii din Copsa Mica nu au platit apa catre Sometra din rea vointa si numai de cativa ani incoace au inceput sa isi plateasca datoriile. Avem 700.000 lei datorie si acesta este cuiul Pepelei. Nu ar fi o paguba pentru Sometra sa suporte acesti bani numai la cat rau au facut populatiei prin poluare'', a precizat pentru Agerpres primarul orasului Copsa Mica

Inchiderea Sometra a dus la scaderea cu 60 la suta a bugetului Primariei Copsa Mica, ceea ce ar putea afecta alimentarea cu apa a orasului, iluminatul public si chiar serviciul SMURD, conform primarului Daniel Mihalache.

de Traian DELEANU


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate marti, 13 aprilie 2010


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 30 octombrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter