SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING



Somerii, pe cale de disparitie

Stiri din Sibiu: Social Adauga un comentariu »

Dupa mai bine de 17 ani de la Revolutie, rata somajului tinde sa revina la vremurile cand, oficial, nu aveam someri. Rata somajului a coborat la 3,9 procente. Daca se ia in calcul munca la negru, rata reala a somajului in judetul Sibiu oscileaza, de fapt, intre 1 si 2 procente.
in 1996 rata somajului se ridica in judetul Sibiu la 8,4 la suta. Un an mai tarziu a scazut la 7,8 la suta, pentru ca in 1998 sa atinga 10,7 procente. 1999 a fost anul in care rata somajului a atins apogeul, inregistrand 12,3 la suta. in 2000 a scazut la 9,8 la suta, iar de atunci, in fiecare an, numarul somerilor s-a diminuat simtitor, pentru ca la sfarsitul anului trecut sa ajunga la 5,2 la suta. La incheierea lunii mai, rata somajului s-a diminuat la 3,9 procente. Cea mai mare parte a somerilor este reprezentata de barbati.

Din cei 6.763 de someri luati in evidenta, 2.840 sunt femei. " Rata somajului a ajuns la incheierea lunii mai la valoarea de 3,9 la suta. Fata de sfarsitul lunii anterioare, numarul somerilor a inregistrat o scadere cu peste 700 persoane, nivelul ratei somajului diminuandu-se de asemenea cu 0,4 puncte procentuale, fata de 4,3 la suta in aprilie ", precizeaza Mircea Cretu, directorul executiv al AJOFM Sibiu.

Cei mai multi sunt muncitori

Conform statisticilor agentiilor locale de ocupare a fortei de munca din judet, pricipalele zone care furnizeaza someri sunt in jurul Mediasului si Sibiului. La polul opus, Cisnadia este cea mai saraca in someri. " in profil teritorial, pe zone, situatia se prezinta astfel: Sibiu – 2.175 persoane, Medias – 2.200, Avrig – 548, Agnita – 802, Dumbraveni – 836 si Cisnadie – 202 someri ", exemplifica directorul executiv al AJOFM Sibiu. Repartizarea pe categorii socio-profesionale arata ca 4.171 dintre somerii inregistrati la sfarsitului lunii mai in judetul nostru sunt muncitori, 2.420 persoane au studii medii si doar 172 de persoane au terminat studii superioare. Din totalul somerilor, 2.596 sunt beneficiari de indemnizatii, iar 4.167 sunt someri neindemnizati. in ceea ce priveste mediului de provenienta, cei mai multi provin din mediul rural – 3.478 persoane, in timp ce 3.285 apartin mediului urban.

700 de fosti someri

in luna mai, 52 persoane au ocupat un loc de munca prin masurile destinate incadrarii somerilor in varsta de peste 45 de ani sau care sunt unici sustinatori ai familiilor monoparentale. 39 absolventi de institutii de invatamant au fost incadrati prin subventionarea locurilor de munca, iar alte 114 persoane au beneficiat de alocatii pentru somerii care se incadreaza inainte de expirarea somajului. " De asemenea, prin activitatile de mediere realizate de agentiile locale din cadrul AJOFM Sibiu s-a asigurat incadrarea in munca a 583 persoane, opt absolventi au beneficiat de prima de incadrare, iar prin absolvirea cursurilor de formare profesionala in luna mai au fost angajate 47 persoane ", explica Ovidiu Ogrean, responsabil Relatii Mass-media in cadrul AJOFM Sibiu.

Creste numarul locurilor de munca

Fenomenul cresterii locurilor de munca disponibile in judetul Sibiu este confirmat de Inspectoratul Teritorial de Munca. Potrivit lui Francisc Török, datele oficiale ale institutiei nu pot face o imagine clara asupra ritmului real de crestere a angajatilor. Datele statistice ale ITM Sibiu, care se refera la situatia judeteana, arata de fapt o scadere a persoanelor angajate cu contract de munca. Inspectorul sef al ITM Sibiu, Francisc Török, crede insa ca in judet si mai ales la nivelul orasului Sibiu, marirea numarului de angajati este evidenta. Török considera ca numarul real al somerilor este mult mai mic decat arata datele oficiale. „in opinia mea, exista o crestere reala a numarului de angajati de 5 – 10 la suta pe an ", spune Török. Acesta precizeaza ca o buna parte din firmele mari, care au angajat oameni, la Sibiu, au sediul social in alte judete, iar angajatii acestor firme sunt luati in evidenta de alte inspectorate teritoriale, fapt care face ca statistica judetului sa nu arate forta reala de munca activa la Sibiu. ITM Sibiu mai remarca o mare fluctuatie, in ceea ce priveste angajatii pe care ii are in evidenta. „Exista o fluctuatie, in sensul ca multe persoane isi schimba locul de munca. Este un fapt explicabil, pentru ca oamenii isi cauta un loc de munca mai bun, iar piata a oferit in ultimul timp oportunitati mai bune ", precizeaza Francisc Török.

Lipsa fortei de munca poate muta afaceri in alte judete

Lipsa fortei de munca ii impinge pe anumiti patroni locali sa ia in calcul mutarea afacerii. Florin Balan, patronul societatii care produce ciocolatele Pralin, spune ca se confrunta cu o criza in ceea ce priveste gasirea fortei de munca. „La nivelul judetului Sibiu, se constata un deficit de forta de munca, mai ales pe segmentul nostru de activitate. Ştim ca nu suntem singura firma sibiana care acuza acest aspect ", arata managerul Pralin, care precizeaza ca ia in calcul, in viitor, sectionarea activitatii firmei, prin mutarea unei parti a fabricii in alte judete invecinate. „Nu as dori sa fac acest lucru. Cu siguranta afacerea nu se va muta in alt judet. Dar este posibila sectionarea, avand in vedere criza de forta de munca ", declara Florin Balan.

Domeniile in care se angajeaza „la greu "

Constructii: inginer constructor, inginer cai ferate si poduri, dulgher, fierar betonist, zidar;
Comert: casier, lucrator comercial;
Industria de masini si aparate electrice: montator subansamble, operator roboti industriali;
Fabricarea produselor textile: operator masini de tricotat, confectionar tricotaje dupa comanda;
Fabricarea articolelor de imbracaminte din piele: operator confectii industriale imbracaminte, confectioner asamblor articole.
de Magda CACE


Med Elite



Ai ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5




Alte stiri adaugate joi, 21 iunie 2007






Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 19 aprilie 2024 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter