SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGSpitalele din judet, "bolnave " de saracie

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Sistemul medical sibian trece prin una dintre cele mai negre perioade. Nu sunt bani nici pentru salarii, dar nici pentru produsele spitalicesti elementare. Managerii se gandesc cum sa "carpeasca " un buget care nu ajunge nici pentru cheltuielile minime. Mai iau dintr-o parte, mai pun intr-alta si spera macar sa iasa din iarna. Sau sa treaca cele 3 luni pentru care finantarea vine pe acte aditionale la contractul pe anul trecut. Unii, mai increzatori, si-au pus speranta ca lucrurile se vor imbunatati pana in data de 15 februarie, cand personalul din sistem ar trebui sa isi primeasca salariile. Salarii despre care inca nu se stie daca vor veni intregi.

La Agnita se cauta solutii

Directorul Spitalului Orasenesc Agnita spune ca incearca sa gaseasca, impreuna cu colegii, cele mai bune solutii pentru a evita problemele sociale. "Banii nu ajung, dar trebuie sa facem sa ajunga. Cautam solutii sa ajunga. Disponibilizarile nu le luam in calcul. Pana sa ajungem acolo, mai bine diminuam din sporuri sau chiar din salarii ", a spus Iosif Nicole Prisca, managerul Spitalului din Agnita. Potrivit unui ordin al ministrului Sanatatii, salariile personalului nu trebuie sa depaseasca 70 la suta din valoarea decontata de Casa de Asigurari de Sanatate.

Potrivit managerului, situatia la Agnita nu este atat de grea, datorita faptului ca datoriile nu sunt foarte mari. Spitalul Orasenesc are datorii insumate la aproximativ 40.000 de lei, dar care sunt inca in termen contractual. "Aici cautam masuri de eficientizare. Am optimizat costurile de personal. incercam sa gasim solutii pentru a nu ne confrunta cu probleme sociale ", a mai spus managerul Prisca.

La Cisnadie, speranta moare ultima

Spitalul Orasenesc Cisnadie o duce "foarte rau ", dupa cum spune managerul Dorina Dancanet. Desi datoriile nu sunt foarte mari, ele pun ceva probleme. "Deoarece pe semestrul 4 finantarea a fost mai mica, am ramas cu ceva datorii. Iar acum am primit aproximativ 85 din media lunilor anului trecut. Din suma totala, 70 la suta vor merge la plata salariilor ", a spus Dorina Dancanet. Managerul spera ca situatia se va reglementa pana in data de 15 februarie, atunci cand vor trebui platite salariile personalului. isi pune toata increderea intr-un document semnat de toti managerii de spital din judetul Sibiu si care trebuie sa ajunga in mana ministrului Sanatatii, Cseke Atilla, prin care i se aduce la cunostinta imposibilitatea functionarii spitalelor cu sumele alocate prin acte aditionale.

Daca ar primi datoria, Mediasul ar fi pe plus

Cel mai bine intre spitalele din judet sta Spitalul Municipal Medias. "Bine " nu inseamna, insa, ca pot cumpara tot ceea ce are unitatea nevoie. Managerul Spitalului spune banii pentru salariile angajatilor ajung la limita. in ceea ce priveste datoriile pe care le are spitalul, acestea sunt de 1,8 milioane lei, dar unitatea medicala are de recuperat o datorie de 3 milioane de lei de la Casa de Asigurari de Sanatate. Daca aceasta datorie ar fi recuperata, atunci Spitalul Municipal Medias ar fi pe plus cu fondurile.

Judeteanul, inglodat in datorii

Situatia cea mai grava din sistemul sanitar sibian este la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Sibiu. Din cei 4,5 milioane lei pe care i-a primit cea mai mare unitate medicala din Sibiu, 3,8 milioane lei reprezinta salariile. Problerma este ca, conform ordinului ministrului Sanatatii, Spitalul nu poate cheltui pentru salarii mai mult de 70 la suta din suma decontata. Cu alte cuvinte, Judeteanul poate da salarii pe luna ianuarie doar 3,15 milioane. Restul de bani ar putea fi folositi pentru achizitii, dar nici acest lucru nu poate fi facut, pentru ca un alt ordin, de aceasta data al ministrului de Finante, spune ca nu se pot face achizitii pana cand nu vor fi stinse datoriile anului 2010, care, in acest caz, se ridica la 6 milioane de euro.
de Laura Buciu


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate marti, 01 februarie 2011


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 29 septembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter