SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGStatia de epurare e in teste

Stiri din Sibiu: Economic Adauga un comentariu »

Proiectul de modernizare a statiei de epurare a apei a Sibiului a intrat in faza de teste. Ritmul de lucru impus de firma System Yapi, din Turcia, a facut ca stadiul lucrarilor de modernizare a statiei sa fie cu aproape opt luni inaintea graficului fixat la inceput. Conducerea Apa Canal Sibiu se arata multumita de mersul si calitatea lucrarilor.

Lucrarile de modernizare a statiei au inceput in aprilie 2006 si au avansat intr-un ritm alert. in acest moment, la statia de epurare, aflata la 4,5 kilometri de Şelimbar, se fac teste tehnologice, mai precis, in aceste zile, se verfica etansarile. Prima treime din statie, care presupune pretratarea apei, este in functiune. Spre sfarsitul lunii iunie, Apa Canal si System Yapi promit ca vor da in functiune a doua treime din statie. De asemenea, sectiunea destinata tratarii si evacuarii namolurilor, va fi data in folosinta in iulie-august. Potrivit inginerului Eugen Bechea, din cadrul Apa Canal SA, in acest moment, constructiile civile incluse in proiectul de modernizare, sunt finalizate. " Mai raman cateva retusuri exterioare, finisaje si amenajari interioare. in rest, tot ceea ce presupune modernizare a cladirilor este aproape gata ", arata Eugen Bechea, care precizeaza ca firma din Turcia a efectuat lucrari de foarte buna calitate.
" Statia de epurare de la Sibiu va fi cea mai moderna din tara, dupa ce proiectul de modernizare se va termina. Sigur ca, poate si alte statii din tara vor fi modernizate, dar acum, noi stam cel mai bine ",
mai spune Bechea
Inginerul arata ca mai este loc de mai bine, domeniul la care sibienii pot lucra, in viitor, este, in opinia lui Bechea, cel tehnologic. " in occident, la o astfel de statie lucreaza poate sapte oameni. La noi, dupa darea in functiune in totalitate, va fi o echip de 30 de persoane. Diferenta o face tehnologia folosita. Este totusi foarte bine ca am ajuns la un asemenea nivel, care este poate cel mai bun din tara ", arata Eugen Bechea. Activitatea statiei de epurare de la Sibiu va fi coordonata prin calculator.

System Yapi lucreaza bine cu romanii

Reprezentantul firmei din Turcia, Tamai Sain, da asigurari ca lucrarile vor decurge in acelasi ritm sustinut si spune ca finalizarea mai devreme a proiectului, la standardele cerute.
" Totul merge foarte bine. Colaboram foarte bine cu partenerii romani si suntem convinsi ca in august, proiectul poate fi finalizat, mult mai devreme fata de termenul foicial ",
declara Tamai Sain
, care precizeaza ca lucrarile de modernizare a statiei de epurare a apei de la Sibiu reprezinta al doilea astfel de proiect la care firma din Turcia a lucrat, in Romania. Societatea System Yapi, specializata pe efectuarea de lucrari la statii de epurare, mai are in derulare proiecte similare la Galati si Satu Mare. System Yapi a mai efectuat modernizari la statia de epurare de la Zalau. Societatea mai are lucrari de modernizare similare, in acest moment, in trei orase mari din Romania. Reprezentantii firmei din Turcia arata ca s-au inteles foarte bine cu partenerii romani si cu angajatii din Romania si ca intentioneaza sa dezvolte o echipa formata exclusiv din personal roman, pentru a derula proiectele de modernizare de la noi din tara.
Societatea System Yapi a folosit la inceputul lucrarilor de modernizarea a statiei de epurare in special muncitori din Turcia, dupa care ponderea acestora a scazut trepat, in favoarea muncitorilor romani. in acest moment, potrivit reprezentantilor System Yapi, circa 25 de angajati din Turcia lucreaza la proiectul din Sibiu, din cei peste 100 angrenati acum in lucrari. " Am adus personal calificat, care sa coordoneze activitatea ", precizeaza Tamai Sain, manager de proiect.

37,5 mil. euro

Valoarea totala a proiectului ISPA, de modernizare a statiei de epurare si imbunatatirea calitatii apei pentru Sibiu, care include modernizarea statiei de epurare, este de circa 37,5 milioane de euro, din care 68 la suta reprezinta fonduri nerambursabile, acordate de Uniunea Europeana, iar 32 la suta reprezinta cofinantare asigurata de Consiliul Local Sibiu si societatea Apa Canal. Contributia municipalitatii din Sibiu este de 10 mil. de euro, bani obtinuti in urma unui imprumut acordat de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, in timp ce contributia societatii Apa-Canal este de 2 milioane de euro.

Canalizari si contorizari extinse

Proiectul ISPA de modenrizare a calitatii apei din Sibiu presupune amenajarea unui bazin de preoxidare cu clor, a unei camere de amestec pentru dozarea substantelor chimice. Proiectul prevede constructia unei statii de deshidratare a namolului si recuperarea apei de spalare de la filtre, precum si amenajarea unui sistem de automatizare. Proiectul prevede reabilitarea unei parti din filtre, precum si a bazinelor de decantare. in proiect este prevazuta si instalarea a 7.000 de noi contoare pentru utilizatorii casnici. O alta componenta a proiectului se refera la reabilitarea si inlocuirea a aproximativ 27 de kilometri de canale, precum si extinderea canalizarii cu circa 13 kilometri. De asemenea, proiectul ISPA are in vedere reabilitarea a trei statii de pompare existente si construirea unei statii noi de pompare, plus achizitionarea de echipamente tehnice suplimentare.
Dupa finalizarea lucrarilor, statia de epurare va ajunge la standardele impuse de Directiva privind epurarea apelor uzate urbane.

Rolul statiei de epurare este de a curata apele uzate colectate de reteaua de canalizare, in vederea redarii ei in circuitul natural. Tratarea apelor se face prin procedee mecanice si biologice, namolul rezultat din depuneri fiind si el tratat prin fermentare anaeroba.
de Laurentiu PARNICA


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate luni, 04 iunie 2007


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 30 noiembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter