SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGStiti cine a inceput?

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Nu ma mir ca turistii nu mai stau acum la rand sa treaca unu cate unu prin Strunga Ciobanului, a Doamnei, a Dracului - ca odinioara. Şi nici ca in prezent cabanele sunt mai tot timpul goale; inainte daca nu ajungeai pana la ora 14 cel tarziu 15, innoptai pe scaun, in sala de mese. M-ar mira totusi daca ar mai interesa pe cineva memoria cararilor. Dar puteam sa nu raspund provocarii unui generos si vechi prieten care mi-a oferit ocazia unor rememorari despre ce a fost turismul nostru montan? Apoi faptul ca ani in sir redactia Tribunei a editat, lunar chiar, foi volante sub titluri "Turismul sibian ", "Dumbrava minunata ", "Turism '82 " si alte asemenea m-a obligat si convins, pur si simplu. Se vor adauga si acestea la distinsul jubileu parcurs "din tot dea una pentru totdeauna" al Tribunei sibiene. Asa ca...trebuie spus cum si de unde a inceput.

Este cert ca sasii nostri au "inceput " ...sa urce cararile, folosite initial de oamenii locului ca sa ajunga la stana, in fanat ori "dupa lemne ". Pe la 1880 - ca sa nu incurce potecile, tot ei, "au pus semne de ulei rosii si albastre pe brazi " cum scrie Lucian Blaga in Hronicul sau, dupa fascinanta excursie in Cindrel, la varsta de 8 ani, (in 1903).Un foarte bun cunoscator al cararilor Fagarasului - Adalbert Bella Szalay -, pe 1890 ii "certa " pe turistii (de atunci), ca nu inteleg modul de gandire al romanilor in privinta toponimiilor: "cand un cioban (roman, desigur. Ciobani sasi n-am intalnit in 7 decenii) " spune, spre exemplu Vistea Mare, el nu se refera nici cum la varful acela de 2527m, ci la pasunea de pe Valea Vistei Mari. Pentru el, locul acela cu pasune inalta, cu vegetatie erbacee perena este "mina de aur... verde ". Ce sa faca pe un varf sterp, numai piatra, batut de vant,de ploi reci si lapovita? Multi ani mai tarziu, prin '980, un tinerel pe care l-am intalnit la "sterpe " in caldarile (de sud) ale Negoiului, la un popas, ne-a intrebat candid : " dar dumneavoastra unde mergeti? " La cabana Negoiu, i-am raspuns. La care, cu vadit interes: da' aveti pe cineva acolo? Pentru roman este firesc ca totdeauna sa mergi, oriunde, cu o treaba anume, sa ai un interes. Sa pleci asa "izmene pe calator ", sa te duci la... nimeni? Era cel putin strident, ciudat. Sa mai adaugi cheltuiala pe mancare, pe dormit, echipament pentru a razbi potecilor priporoase, ploilor si zapezii muntelui - era de neinteles. in fine, intr-un tarziu, s-au descoperit - in Ardeal, mai intai - si beneficiile turismului montan. Au aparut "casele de adapost " la Negoiu (Casa Robert Gutt), la Balea Cascada ("Casa Domnilor ") - cu doua incaperi, construita 1882 numai din "lemn de brad rudimentar fasonat ", cum scrie Traian Candulet in Monografia Cartisoarei), apoi Casa de Vanatoare de pe Boldanu, cabanele Plaiul Foii, Prejba, Şureanu (1881), Piatra Mare, Podragu, Malaesti, Barcaciu, Poiana Brasov s.a.m.d. Imediat dupa 1944 au fost "nationalizate " 62 cabane (din Carpatii Romaniei) ridicate de si din contributia membrilor Asociatiei Carpatine Ardelene a Turistilor - SKV. Avea sediul in Sibiu si sectiuni in Brasov, Bucuresti, Bistrita Nasaud, Sighisoara, Lupeni,Timisoara, Reghin s.a. Regretatul profesor Ion Ionescu Dunareanu noteaza in "Scurt Istoric " al turismului romanesc, ca "SKV a fost intemeiata de un grup de sasi si romani - E.A Bieltz, dr. I.Moga, dr.

E.Wolff, P.Nedelcovici ,Vasile si Ioan Preda " in 1880. in cei peste 130 de ani, SKV a editat constant Jahrbuch-ul (Anuarul) activitatii membrilor sai, atunci cu peste 5.000 cotizanti. A fost reinfiintata dupa '90 continuand sa influenteze si astazi turismul montan prin cei cateva sute de buni "oameni de munte " din sectiunile Sibiu si Brasov.

Pana la o viitoare intalnire va doresc numai carari bune!

Al. ConstantinescuMasini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate miercuri, 16 aprilie 2014


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 16 ianuarie 2021 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter