SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGStudenti din Asia invata carte la Sibiu

Stiri din Sibiu: Educatie Adauga un comentariu »

Cu 17 studenti si 4 profesori s-a dat startul programelor Erasmus Mundus cu Asia la Universitatea "Lucian Blaga " din Sibiu; adica 21 de asiatici au venit, pentru inceput, sa studieze si sa se perfectioneze in Sibiu. Se intampla in 2009, dupa ce Universitatea "Lucian Blaga " a fost singura universitate din Romania si din Europa de Sud-Est acceptata in programele Erasmus Mundus External Cooperation Windows, de coooperare cu Asia. De atunci, numarul celor care au venit din Asia sa studieze la ULBS a crescut, iar universitatea sibiana a ramas tot singura institutie de invatamant din Romania acceptata in acest tip de programe. Astazi, ULBS deruleaza trei programe de mobilitate cu Asia, iar din toamna da startul altor patru programe similare. in plus, asteapta cam 100-150 de studenti si profesori din Asia care vor urma cursuri de licenta, de master, de doctorat, programe post-doctorale sau de perfectionare la Sibiu, spune Daniela Preda, director Departamentul de Relatii Internationale al ULBS.

Pe studentii asitiaci i-am intalnit mai ieri, chiar la Centrul asiatic, pe care Universitatea "Lucian Blaga " l-a deschis special pentru ei, in cadrul Facultatii de Inginerie "Hermann Oberth". Unii studenti tocmai scapasera de emotiile prezentarii dizertatiei de master, altii aveau emotii pentru examenul ce urma a doua zi, dar toti s-au aratat deschisi sa povesteasca despre ce inseamna sa fii student din Asia la Sibiu.

Mushtafizur Rahman Choudhury, Sk. Laila Ayesha, Amran Hossen Bhuiyan, Nusrat Sharmin, Shahriar Mahbub, Sumaiya Akhter, Synthia Aman, Nakib Haider Protik, Shameem Reza, Nazrul Islam (Bangladesh), Numera Muhammad Ismail Shahid, Mohammad Arsalan Farooq (Pakistan), Jayita Hira, Nilanjana Gangopadhyay (India), Seourn Vathana, Boramey Chan, Chandara Sor, Kim Oan Ung si Chanthy Someta (Cambogia) studiaza la Facultatea de Inginerie "Hermann Oberth", Facultatea de Jurnalistica, Facultatea de ┼×tiinte, din cadrul ULBS.

Au vrut sa studieze la Universitatea "Lucian Blaga ", iar pentru asta au concurat cu alte sute sau chiar mii de candidati si au fost acceptati. ┼×i nu regreta alegerea facuta, ci apreciaza faptul ca li se ofera material de curs si material suplimentar in limba engleza, ca profesorii le predau adeseori doar lor, ca studentii romani sunt prietenosi si ca pentru orice problema ar avea se gaseste o rezolvare. Se impaca bine si cu sistemul romanesc de predare-invatare, desi e diferit de cel cu care sunt obisnuiti. "Aici se face diferenta intre cursuri si seminarii, care sunt predate de profesori diferiti. Acasa, o materie este predata de un singur profesor si acelasi profesor face si activitatile practice cu studentii ", spune Numera Ismail.Au spus "nu " Germaniei si "da " Sibiului

Viitorii ingineri ai Asiei au ales Facultatea de Inginerie "Hermann Oberth " din Sibiu pentru ca era singura implicata in programul EMMA ce le oferea programe de studiu in limba engleza. "Am inceput sa invatam limba romana, dar e foarte greu sa studiezi intr-o limba pe care abia incepi sa o inveti. La Sibiu, avem posibilitatea sa studiem in engleza si acesta a fost unul dintre motivele care a contat cel mai mult in alegerea acestei universitati. Primim materiale in limba engleza, iar profesorii ne ajuta foarte mult: adeseori, dupa cursul in limba romana, ne dau informatiile de care avem nevoie, in limba engleza ", spune Mushtafizur Rahman Choudhury. Pentru altii, programul oferit de ULBS e poarta ce deschide drumul spre un master in Canada: "Nu as fi obtinut bursa, daca nu aveam studiile facute la aceasta universitate, in limba engleza ".

┼×i daca studiile la Sibiu aduc beneficii, si studentii incearca sa contribuie la activitatea ULBS: unii dintre ei participat la conferinte internationale, altii au publicat lucrari in reviste de prestigiu sau au castigat premii in numele ULBS, fiind reprezentati ai universitatii sibiene si nu ai universitatii din care provin, in diferite competitii internationale.

Alteori, studenti asiatici nu au ales de la inceput Sibiul, dar s-au razgandit apoi si au preferat universitatea de aici, in detrimentul celor din Germania. Doi studenti asiatici au cerut transferul la Sibiu, de la Universitatea Heidelberg. "Eu am studiat in Italia si Germania, apoi am cerut sa vin aici. Am vorbit cu colegii, am vazut fotografii cu orasul, cu universitatea si caminul studentesc si am cerut transferul. Nu regret deloc si le-am recomandat si altor colegi din Asia sa vina aici. Sa stiti ca cea mai buna camera de camin am avut-o aici, in Sibiu ", spune Arsalan Farooq Mohammad.

Ba mai mult, unul dintre studenti isi intregeste familia in Romania: "Eu sunt profesor de matematica si am venit in Sibiu pentru programul de master. Vreau sa urmez doctoratul aici si, in curand, va veni si sotia mea sa studieze la Sibiu. " Un altul isi intemeiaza o familie in Romania; se numeste Mohammad Ramzan, studiaza Ingineria alimentara si decizia lui a fost deja luata: se va casatori cu o romanca si se va stabili aici: "Pentru mine, Romania nu mai e o tara straina; e tara care vreau sa fie a mea, tara in care vreau sa traiesc ".

Mai sceptic a fost Sajid Ali, unul dintre studentii asiatici care va studia la ULBS din aceasta toamna. A venit la recomandarea altor studenti si a vrut sa se convinga ca merita sa studieze la Sibiu: "Familia mea mi-a spus sa merg in Germania sa studiez, sa nu aleg Sibiul, dar am venit de incercare si imi place ceea ce vad. Am decis ca voi studia aici si deja l-am convins pe fratele meu sa vina si el in Romania sa incerce sa deschida un restaurant aici. Vreau sa studiez aici pentru ca m-am convins ca profesorii iti ofera ajutor atunci cand ai nevoie, pentru ca gasesti materialele de care ai nevoie, iar de conditiile din camin am fost foarte multumit ". Laudele aduse Sibiului i-au convins atat de bine pe studentii din Asia, incat unii vor veni pe cont propriu, adica fara vreo bursa, ci platindu-si studiile si sederea din buzunarul lor.

Cum sunt priviti studentii asiatici de catre cadrele universitare din Sibiu? "Studentii din Asia sunt foarte seriosi, sunt muncitori si accentueaza competitia intre studenti. Pe de alta parte, astfel de programe de mobilitati sunt benefice si imaginii Facultatii de Inginerie: cresc vizibilitatea Facultatii si cresc numarul de parteneriate ", spune Ioan Bondrea, decanul Facultatii de Inginerie "Hermann Oberth ", institutie unde invata cei mai multi studenti din Asia ai ULBS.Paste romanesc

Dracula si Nadia Comaneci - asta era ceea ce stiau studentii asiatici despre Romania inainte sa se decida sa aplice pentru o bursa la ULBS. De cum au fost acceptati, au inceput sa vina si informatiile, spun studentii: "Dana, coordonatoarea programului, ne-a dat informatii despre Romania si Sibiu, ne-a trimis emailuri in care ne-a vorbit despre tot, de la cultura la vreme, imbracaminte, caminele studentesti s.a.m.d. " Odata ajunsi in Sibiu, au incercat sa cunoasca totul, asa ca la Festivalul International de Teatru, la Festivalul International de Film Transilvania sau la evenimente mai mici au spus mereu "prezent ".

Multi dintre studentii asiatici si-au facut si prieteni printre studentii romani, prieteni buni, asa ca Pastile le-au petrecut impreuna. "Am fost la prietenii mei acasa, de Pasti, in localitatea Bradu. Am vopsit oua impreuna, am facut mancare ", povesteste Nusrat Sharmin. "Acum doi ani am facut Pastile in familia Danei (n.r. Daniela Preda). Dana este de fapt, mama noastra din Romania ", completeaza Amran Hossen. De impresionat, i-a impresionat mai ales obiceiul de a vopsi oua de Pasti, asa ca unul dintre studenti nu a ezitat sa golesca un ou de continut, sa vopseasca coaja si sa-l duca acasa pentru a-l arata familiei.

Nici traditiile de Craciun nu au fost trecute cu vederea, desi sarbatoarea nu este marcata de musulmani sau budisti. in consecinta, curios sa simta spiritul sarbatorilor si al unui serviciu religios ortodox, unul dintre studenti a participat la slujba oficiata pentru a celebra Nasterea Domnului.

┼×i daca tot e vorba de cunoasterea si intelegerea culturii romane, la "pachet " a venit si gastronomia locala. Cozonac, ciorba, varza calita, clatite, tochitura - pe toate le pomenesc studentii asiatici ca facand parte din meniul favorit. E drept ca le e dor si de bucataria specifica tarilor din care provin si ca le e mai greu sa pregatesca bucatele de acasa, dat fiind faptul ca nu gasesc condimentele necesare aici, in Romania.Special pentru ei, de la ULBS

Romania si cultura romana le-au cunoscut si prin mai multe proiecte initiate pentru ei de catre Departamentul pentru Relatii Internationale al ULBS; asa se face ca au vizitat orasele mari ale tarii, manastiri, zona Maramuresului, iar finalul anului universitar l-au sarbatorit in acest weekend printr-o excursie in Delta Dunarii. De calatorit, au calatorit si in Europa. "Ne-am dorit sa-i integram in viata noastra si sa cunoasca civilizatia si cultura romana, precum si cultura europeana in mod direct. Toate aceste excursii si tabere pe care le-am organizat pentru ei au fost finantate prin fondurile existente in programul de mobilitate ", spune Daniela Preda.

Bineinteles ca nu au ratat nici alte evenimente propuse de Departamentul de Relatii Internationale: de Ziua Nationala a Romaniei si de Craciun au pregatit programe artistice; au cantat melodii romanesti, au jucat sarba si i-au invitat pe colegii lor la mese cu mancare romaneasca si asiatica. "Pentru ca acesti studenti provin din culturi atat de diferite de a noastra, am incercat sa diminuam diferentele culturale. Studentii asiatici sunt musulmani, sunt budisti, studentii romani sunt ortodocsi, in cea mai mare parte, si am considerat ca ei trebuie sa se cunoasca dincolo de cursuri si seminarii. Am organizat evenimente speciale, de la petreceri de Craciun si Ziua Nationala a Romaniei, la dezbateri. Fiecare student si-a prezentat tara, cultura, a raspuns la intrebarile colegilor. Pentru noi, acesti studenti sunt parte din Universitatea noastra ", spune Daniela Preda.

Dincolo de distractie, studentii asiatici dau o mana de ajutor si in Departamentul de Relatii Internationale al ULBS, acolo unde lucreaza voluntar. "Prin programele Erasmus Mundus peste 5000 de studenti din Asia au depus aplicatii sa studieze la Universitatea "Lucian Blaga ". Fiecare dosar trebuie analizat, iar studentii asiatici ne ajuta. De asemenea, s-au implicat in organizarea evenimentelor pe care le-am initiat pentru ei ", adauga Daniela Preda.ULBS, unica reprezentanta a Romaniei si Europei de Sud-Est

Universitatea "Lucian Blaga " din Sibiu este singura universitate din Romania inclusa in programele Erasmus Mundus External Cooperation Windows cu Asia. "Obiectivul proiectului este de a dezvolta cooperarea intre institutii de invatamant superior asiatice si europene, prin schimbul de studenti si de personal. Schimburile vor contribui la imbogatirea mediului educational in ambele parti, la pregatirea viitoarelor elitelor din tarile in cauza si la o mai buna intelegere reciproca ", spune Daniela Preda.

Beneficiari ai acestui program sunt studenti asiatici proveniti din toate paturile sociale; lor li se asigura posibilitatea de a studia intr-o universitate europeana acceptata in programe Erasmus Mundus External Cooperation Windows. Studentii beneficiaza de o bursa de 1000 Euro/luna, 1500 euro/luna pentru doctoranzi, iar grantul oferit pentru profesori este de 2500 euro/luna. Cursuri de limba romana le sunt oferite tuturor beneficiarilor Erasmus Mundus Mobility with Asia (EMMA) la inceputul sederii lor in Romania si in timpul sederii lor.

Bunele practici in programul EMMA dovedite de Universitatea "Lucian Blaga ", precum si aprecierile studentilor internationali au stat la baza deciziei ca Sibiul sa fie gazda Conferintei Erasmus Mundus Mobility with Asia la Sibiu, intre 5-9 mai 2010. La aceasta conferinta au participat coordonatorii programului de la universitatile partenere din Europa si Asia. Au fost dezbatute aspectele pozitive si dificultati intampinate de universitati in implementarea programului Erasmus Mundus Mobility with Asia, pentru buna desfasurare a programelor viitoare a caror mobilitati vor incepe din 1 septembrie 2011. De asemenea Daniela Preda a fost promovata in board-ul programului la nivel de consortiu (pentru Europa si Asia), la nivel de universitate, Daniela Preda coordoneaza programul impreuna cu decanul Facultatii de Inginerie "Hermann Oberth ", prof. univ. dr. ing. Ioan Bondrea, responsabil in board-ul programului pe aspecte ce tin de curricula, si de conf. Univ. dr. Cristina Tanasescu, din cadrul Facultatii de ┼×tiinte Economice, responsabila cu asigurarea calitatii si cu managementul educational in cadrul programului.

Universitatea "Lucian Blaga " a fost desemnata responsabil de elaborarea Ghidului de bune practici in programele de mobilitati intre Europa si Asia."Viziunea de internationalizare a ULBS reprezinta prioritatea numarul 1 a institutiei. Suntem intr-o permanenta competitie in ceea ce inseamna o asemenea promovarea universitatii", spune prof. univ. dr. ing. Constantin Oprean, rectorul ULBS
de Maria Spatariu


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate luni, 27 iunie 2011


Poza Zilei Sibiu - Festivalul Medieval Sibiu 2019

Festivalul Medieval Sibiu 2019
~ 28 februarie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 26 august 2019 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 08 2019 08:17 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter