SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING



Sub semnul nemuritorului Caragiale

Stiri din Sibiu: Cultura Adauga un comentariu »

Åžtefan-Cornel Rodean revine pe "piata cartii sibiene" cu volumasul de epigrame "Dati-mi voie!" (Editura ADALEX, Sibiu, 2012). in precuvantul sau, autorul declara franc: "(...) trebuie sa marturisesc faptul ca ii sunt recunoscator marelui Caragiale pentru ca m-a inspirat in stabilirea titlului volumului si in definirea capitolelor acestuia; daca am gresit, spun doar: Scuzati, pardon, bonsoar".

intr-adevar, cele patru parti ale cartii sunt numite, inspirat: Angel radios!, Vocea Patriotului Nationale, Nu mai e moral, nu mai sunt printipuri, Asa da, o semnez!

Prefata e semnata de George Corbu, un fel de staret al epigramistilor romani in viata, care nu face economie de superlative: "Prezenta lui Åžtefan-Cornel Rodean in epigrama reprezinta un castig pentru genul literar cel mai popular de la noi (...) Catrenul este de o mare profunzime si de o evidenta perfectiune prozodica (...) Sunt numai cateva dintre epigramele care-i asigura autorului cartii de fata un loc de prim rang in epigramistica acestor ani caracterizati printr-o puternica resurectie a genului (...)".

Prefatatorul nu exagereaza deloc, Åžtefan-Cornel Rodean dovedind si prin ce a publicat anterior ca are har.

Cum o culegere de epigrame nu poate fi povestita, va propun cateva esantioane spre delectare de moment: "Tatic model, cum altul nu-i,/Vecinul creste-al meu baiat/Iar eu, profund indatorat,/Am grija... de nevasta lui." (Ajutor reciproc) * "De douazeci de ani e-acelasi bai/Cu-aceiasi oameni, in aceleasi gasti/Ce urmaresc acelasi ideal/Åži in acelasi chip, dar... cu-alte masti." (Politica la noi) * Mostenitorii - asteptat-o veste/Iar doctorul le-o da, in fine,/Nicio speranta nu mai este.../Bolnavul se va face bine." (La spital) * Ne-am pus in vers conducatorii/Åži in picturi i-am pus, in cant,/I-am pus in frunte, la victorii,/Dar i-am bagat... si in mormant." (Romanii si omagierea conducatorilor) * Crezand ca nu-mi mai este de folos/Am vrut sa o alung in sila/Dar, dovedind ca e fertila/Ea a nascut un critic valoros." (Muza mea...).

Ultimul capitol, cel botezat "Asa da, o semnez!", este, de fapt, un fel de fisa de cadre a autorului, nascut la Aiud, in 3 iulie 1951.

Statornicul nostru colaborator Coman Cretu ilustreaza multe din pagini cu mai vechi si mai noi caricaturi potrivite.


Med Elite



Ai ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5




Alte stiri adaugate sambata, 28 aprilie 2012






Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 19 aprilie 2024 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter