SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGSubventii pentru rapita

Stiri din Sibiu: Economic Adauga un comentariu »

Fermierii care cultiva rapita si incheie contracte de furnizare a materiei prime cu producatori de bioetanol si biocombustibili, pana la 1 septembrie, pot primi o subventie de circa 42 de euro pe hectar, in plus fata de plata din fonduri UE.

De aceasta subventie pot beneficia si fermierii care cultiva porumb, floarea-soarelui sau alte plante energetice. Pentru a primi subventia, fermierii trebuie sa fi bifat in cadrul cererii pentru plata pe suprafata in acest an (care include atat plata unica din fonduri UE, de circa 50 de euro pe hectar, cat si suma complementara, acordata din bugetul de stat, de 30 de euro pe hectar -n.r.) si categoria "culturi energetice".
Totodata, agricultorii trebuie sa depuna la birourile locale ale Agentiei de Plati si Interventi in Agricultura (APIA), pana la 1 septembrie, o copie dupa contractul de furnizare a materiei prime cu producatorul de biocombustibil.
"Suma de circa 42 de euro pe hectar se adauga la cei 80 de euro reprezentand subventia din fonduri UE si cea complementara, de la bugetul de stat. Subventia se acorda numai fermierilor care livreaza recolta catre fabrici de biocombustibil si bioetanol si care au incheiat un contract cu astfel de unitati, pana la 1 septembrie",
a declarat agentiei Mediafax directorul general al APIA, Nicolae Sterghiu
Combustibilul biodiesel este produs din resurse regenerabile - rapita, floarea soarelui, porumb - si se utilizeaza la motoarele Diesel. Biocombustibilul poate fi amestecat in proportii diferite cu motorina, pentru a crea un amestec ce se utilizeaza drept carburant. Biodieselul reduce cu aproape 90% emisiile de dioxid de carbon si cu 98% pe cele de sulf. Cererile pentru acordarea platilor pe suprafata in acest an au putut fi depuse pana la 31 mai, fara aplicarea unei penalizari, dupa ce termenul initial - 15 mai, a fost prelungit de catre CE la solicitarea autoritatilor din Romania.
Potrivit celor mai recente date APIA, pana la finele zilei de 30 mai au fost depuse peste 1,2 milioane de cereri, pentru terenuri de 9,6 milioane de hectare, cu peste 12% mai mult decat suprafata negociata cu UE.

Biodiesel asteptat la Atel

Mai multe firme deruleaza investitii in fabrici de producere a biocombustibiliului in Romania. Printre acestea, se afla Dafora Medias, care in parteneriat cu firma germana MAN, va demara lucrarile in acest an la fabrica de biodiesel de la Atel. Unitatea va fi construita de o societate mixta, in care Dafora va detine 75% din capital si MAN 25%, iar productia va fi distribuita in Germania. Proiectul evolueaza destul de lent, potrivit unor declaratii recente ale presedintelui Consiliului Judetean, Martin Bottesch. Estimarea investitiei este destul de vaga in acest moment. Potrivit unor declaratii ale unor reprezentanti ai societatii Man Ferrostaal, din 2006, citati de Saptamana Financiara, Man ar pregati investitii totale de 138 mil. de euro pentru Atel si Loamnes, ultima locatie fiin destinata cultivarii rapitei.
O alta societate sibiana care s-a aratat interesata de cultivarea in masa a rapitei este din Avrig. Grupul Grama Trading, care detine mai multe terenuri, a anuntat la sfarsitul anului trecut ca ia in calcul trecerea la culturile de rapita.
Cerinte europene

Potrivit normelor europene, Romania, alaturi de toate statele din UE, trebuie sa ia masuri in vederea inlocuirii benzinei si motorinei utilizate in transport cu biocombustibil, care ar urma sa reprezinte 2% din consumul total in 2007 si 20% in anul 2020. Printre firmele care au deschis sau intentioneaza sa deschida fabrici de biocombustibili se mai afla grupul portughez Martifer, prin divizia Prio Combustibil, producatorul de ulei Ultex Ţandarei, dar si firma cu activitati in domeniul agricol TCE 3 Brazi, din Piatra Neamt.


Biodiesel si bioethanol sunt produse extrase din plante si apoi prelucrate, ce pot fi amestecate cu motorina si benzina, rezultatul fiind un combustibil mai putin poluant. in Romania, a inceput in forta productia de biodiesel, dar se fac unele incercari si pentru obtinerea bioethanolului. Biodieselul se extrage din semintele de rapita. in Europa, se obtin in mod obisnuit circa trei tone de samanta de rapita la hectar, din care se poate extrage o tona de ulei crud de rapita.
de Laurentiu PARNICA


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate luni, 04 iunie 2007


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 21 iulie 2024 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter