SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGSuccesul lui Carabulea: terenul de la stat, banii de la UE

Stiri din Sibiu: Reportaj Adauga un comentariu »

Pe langa faptul ca a primit extrem de lejer cele aproape 100 de hectare de teren intravilan de la marginea Sibiului, `cadou` de la stat in schimbul unor terenuri mult mai ieftine, investitia in livada de pomi de pe terenul respectiv este facuta cu fonduri europene. In valoare de aproximativ 8,55 de milioane de lei.

`Ce daca a primit domnul Carabulea terenul de la stat, de la ADS? Foarte bine ca l-a primit, caci mai aratati-mi cine din Sibiu investeste doua milioane de euro in agricultura? Asa... Cine isi baga atatia bani intr-un teren care nu e al lui?` – un astfel de discurs a fost livrat in mai multe randuri jurnalistilor de la Turnul Sfatului, in cadrul unor telefoane de amenintare. Amenintari referitoare la `relele intentii` din spatele articolelor care analizau deja celebrul schimb de terenuri intre familia Carabulea si Agentia Domeniilor Statului.

Ei bine, nici `cele doua milioane de euro` investite intr-o plantatie de meri si o fabrica de procesare a fructelor nu sunt banii familiei Carabulea sau ai SC Hortisem, firma care deruleaza in fapt investitia in plantatia de meri.

Banii, in suma de 8,559 de milioane de lei, sunt alocati prin intermediul Programului National pentru Dezvoltare Rurala, masura 121 – modernizarea exploatatiilor agricole. Cele peste 8,5 milioane de lei reprezinta valoarea eligibila aprobata pentru finantare pentru proiectul `Extindere si modernizare plantatie pomicola de mar in Sibiu – procesare si imprejmuire plantatie`, solicitantul fondurilor fiind SC Hortisem SRL. Proiectul a fost aprobat pe 30 septembrie 2009.

Mai intai banii si apoi terenul

SC Hortisem lucra pentru accesarea fondurilor europene inca din 2008, cand primul pas facut a fost acela de a solicita autorizatie de constructie pentru imprejmuirea celor 96 de hectare de teren, aflat pe atunci in administrarea Agentiei Domeniilor Statului si in proprietatea statului roman. Respectivele terenuri erau concesionate de ADS firmei Hortisem pe o perioada de 49 de ani, dupa cum rezulta din datele ADS.

A venit apoi finalul lui 2009, cand in cateva saptamani, cele 96 de hectare de la marginea Sibiului, propuse pentru a intra integral in intravilanul municipiului prin viitorul Plan Urbanistic General, au fost transferate in proprietatea familiei Carabulea. Terenul evaluat de agentii imobiliari la peste 20 de milioane de euro, valoare calculata la preturile de criza de acum, a fost primit de familia Carabulea (Mariana si Ilie), in schimbul altor aproximativ 160 de hectare, terenuri agricole situate, printre altele, in satul Toparcea (apartinator de Ocna Sibiului), Slimnic sau Sura Mare. Terenul intrat in proprietatea familiei magnatului sibian este situat la marginea orasului, fiind delimitat de Targul Obor, cartierul Resita si centura ocolitoare a Sibiului, viitoarea autostrada.

Schimbul de terenuri a fost rapid efectuat in ciuda diferentei evidente a valorilor terenurilor din punct de vedere imobiliar, desi `echivalenta` din punct de vedere al valorii imobiliare era unul din criteriile esentiale pentru aprobarea sau respingerea schimbului de terenuri. La un calcul superficial, diferenta de valoare intre cele doua categorii de terenuri ar fi de minim opt milioane de euro.

In sprijinul sustinerii `necesitatii` efectuarii acestui schimb de terenuri, reprezentantii ADS au aratat intr-un raspuns ca schimbul era necesar pentru `realizarea unei exploatatii agricole optime si totodata realizarea unei investitii de aprox. 2 mil. euro ce consta in plantatie superintensiva de mar si realizarea, langa plantatie, a unei fabrici pentru producerea de sucuri concentrate din mere`.

Chiar daca investitia nu era realizata de catre beneficiarii schimbului de terenuri, respectiv de catre Mariana si Ilie Carabulea. Caci, potrivit documentelor, Hortisem nu are nicio legatura cu familia Carabulea: unicul actionar al SC hortisem SRL este Aurica Iolan Iuhas, totodata si administrator al societatii, alaturi de Octavian – Theodor Martian si Dorel Dumitru Buican.

Controlul Ministerului la ADS. Minutios. Extrem de minutios

In urma publicarii sirului de materiale despre schimbul de terenuri intre ADS si familia Carabulea de catre Turnul Sfatului si a solicitarilor transmise institutiilor responsabile, ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, a cerut Corpului de control din subordinea sa demararea unei anchete. Acest lucru s-a intamplat in aprilie, anul acesta. `Rezultatele actiunii de control, daca sunt, daca indica vreun caracter ilegal, eu le voi trimite la organele competente ale Statului Roman, spre solutionare. Daca, intr-adevar, au fost facute ilegalitati, voi trimite cazul si la DNA. Pana acum, eu toate rapoartele de control care semnalau nereguli le-am trimis la IGP si asa mai departe. Dar, acum, nu stiu sa va spun exact, caci nu am primit raportul de control final al corpului de control`, declara ministrul la mijlocul lui iunie.

Controlul nu este nici acum finalizat. `Acum este la stadiul solicitarilor de note de relatii de la persoanele implicate. Chiar daca aceste note de relatii vor fi sau nu date, controlul va fi finalizat in scurt timp. Haideti sa ne luam o marja de eroare de doua saptamani`, a declarat pentru Turnul Sfatului, la sfarsitul saptamanii trecute Dragos Nacuta, consilierul de imagine al ministrului Agriculturii. Inspectorii Corpului de control au venit in verificare si la Sibiu, dupa ce au verificat documentele aflate la Bucuresti, la ADS. Nacuta a amintit, in treacat, de piedicile aparute in derularea acestui control. `Este unul extrem de minutios, seful Corpului de control a insistat foarte mult pe acest lucru. Acum, unele persoane din cele plecate au fost in concedii, altele au incercat sa se eschiveze`, a mai spus Nacuta.

Surse din cadrul ADS au lasat sa se inteleaga, sub protectia anonimatului, ca respectivul control nu va aduce mari schimbari in situatia prezenta si ca intreaga afacere va fi `scoasa legala`.

de Traian DELEANU


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Super Dorel ( 26.07.2010 04:15 )
E normal,doar oamenii lui carculica au plicurile cu spagile gata pregatite.
Spaga e la ordinea zilei.


  

Alte stiri adaugate luni, 26 iulie 2010


Poza Zilei Sibiu - Festivalul Medieval Sibiu 2019

Festivalul Medieval Sibiu 2019
~ 07 iulie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 26 august 2019 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 08 2019 08:17 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter