SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING"Sunt copii care renunta la invatamantul in limba germana, pentru ca nu fac fata"

Stiri din Sibiu: Educatie Adauga un comentariu »

inscrierea micutilor in invatamantul primar isca multa forfota atunci cand e vorba de clasele cu predare in limba germana. De ani buni, in Municipiul Sibiu se organizeaza testari de limba ale copiilor pentru ca numarul de inscrisi e mai mare decat numarul de locuri disponibile. in acest context, in luna martie, 98 de copii care au optat pentru invatamantul in germana nu au fost admisi in clasele cu predare in aceasta limba, iar un grup de parinti a solicitat infiintarea a inca unei clase cu predare in limba germana, la ┼×coala "I. L. Caragiale" din Sibiu.

Clasa suplimentara cu predare in germana nu se infiinteaza

Solicitarea de infiintare a clasei suplimentare cu predare in germana s-a aflat, ieri, pe agenda Consiliului de Administratie al I┼×J Sibiu. Acesta a decis ca infiintarea nu este posibila. Principalul impediment este cel legat de cadrul didactic necesar, in conditiile in care in municipiul Sibiu exista deja un deficit de 5 cadre didactice pentru invatamantul primar cu predare in germana.

in conditiile unei cereri atat de mari pentru invatamantul in limba germana, in cele mai multe cazuri s-a optat pentru suplimentarea numarului de locuri per clasa, asa ca vor fi clase pregatitoare care vor functiona cu un efectiv de 30 sau chiar 33 de elevi. "Am suplimentat la fiecare clasa numarul de locuri, dar am facut-o cu sufletul indoit. Una e sa predai la 25 de copii, alta sa predai la 30 sau chiar 35 de copii. Ora e de 45 de minute la aceasta clasa, adica fiecarui copil ii revine mai putin de un minut si jumatate. Iar pentru cadrul didactic e un adevarat efort", declara ┼×tefan Firu, inspector scolar general al judetului Sibiu.

in anul scolar 2014/2015, in municipiul Sibiu vor functiona zece clase in limba germana si numai in una singura - cea de la Colegiul National Pedagogic "Andrei ┼×aguna" - au fost admisi "doar" 25 de elevi. in toate celelalte clase, efectivul de elevi va fi cuprins intre 27-33 de copii.

Presiune asupra copiilor

Testarea micutilor echivaleaza si cu presiune asupra lor. "in sambata cand s-au facut testarile, am fost la toate scolile. Am vazut parinti care le-au spus copiilor: Ai grija sa iei testul, sa nu ii superi pe mama si tata. Imaginati-va ce presiune asupra copilului! ┼×titi cum e, cu orice parinte vorbesti spune ca copilul lui e foarte bun, dar nu sunt toti asa. Deci se impun aceste testari. Eu am incredere in colegii mei care efectueaza testarile, dar au fost multe discutii pe tema asta si tocmai de aceea ma gandesc serios ca anul viitor sa aduc profesori evaluatori din Austria si Germania ", a adaugat Firu.

Presiunea asupra copiilor care studiaza in limba materna germana nu se incheie odata cu promovarea testarii de limba, ci ea este resimtita si pe parcursul anilor de studiu de catre unii copii care provin din familii nevorbitoare de limba germana. in consecinta, exista copiii care renunta la invatamantul in limba germana, in favoarea celui in romana. "La nivelul Inspectoratului nu exista o situatie a numarului acestor copii. Sunt cazuri izolate, dar exista. Pe de o parte sunt copiii care nu fac fata cerintelor invatamantului in limba germana; provin din familii in care nu se vorbeste aceasta limba. Cunosc un caz concret al unui copil cu rezultate foarte bune la invatatura, dar care a optat pentru continuarea studiilor in limba romana. Apoi, sunt copiii care vor sa urmeze clase cu profil real la cele mai bune licee si trec de la invatamantul in limba germana la cel in limba romana", explica Livia Cretulescu, purtator de cuvant al I┼×J SIbiu.Cererea pentru invatamantul in limba germana a crescut foarte mult in ultimii ani in municipiul Sibiu. Una dintre cauze sta in infiintarea de gradinite particulare autorizate / acreditate care ofera prescolarizare in limba germana.Astazi se incheie cea de-a doua etapa a depunerii de cereri pentru inscrierea copiilor in invatamantul primar. Pe

11 aprilie fiecare unitate de invatamant va afisa rezultatele privind repartizarea elevilor. Pana pe data de 18 aprilie inspectoratele scolare sunt obligate sa solutioneze toate situatiile nerezolvate la incheierea celei de-a doua etape.
de Maria Spatariu


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate vineri, 04 aprilie 2014


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 27 septembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter