SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING`Sunt extrem de multe trasee pentru biciclete de amenajat in jurul Sibiului`

Stiri din Sibiu: Cultura Adauga un comentariu »


Cand e la serviciu se preocupa de bunastarea acvilelor tipatoare din Transilvania. Cand are putin timp liber colinda judetul pe bicicleta si amenajeaza trasee turistice, pentru noi toti. Asociatia pe care o conduce, Tura in Natura, a inaugurat recent primul traseu cicloturistic care leaga Sibiul de o alta localitate. De ce face toate astea, vedeti in randurile urmatoare.

Rep.: De ce ati amenajat acest traseu cicloturistic `Emil Cioran`? Voi oricum il cunoasteti, oricum va plimbati pe el, de ce sa vina si altii?

Mihai Proca: Noi suntem o organizatie non-profit. Asociatia Tura in Natura si-a propus, printre alte obiective, sa amenajeze trasee pentru biciclete in cadrul actiunii mai mare de promovare a mersului pe bicicleta in judetul Sibiu. Traseul `Emil Cioran` este un traseu pe care l-am descoperit in turele noastre si pentru ca este foarte frumos, foarte accesibil pentru toate tipurile de biciclisti, indiferent de nivelul lor de pregatire tehnica sau fizica, si ne-am gandit ca merita sa fie amenajat, in asa fel incat el sa poata fi folosit de cat mai multa lume.

Rep.: Banuiesc ca in jurul Sibiului sunt o multime de eventuale astfel de trasee. Cum v-ati oprit asupra acestuia?

M. P.: Sibiul ca judet, am putea spune ca in totalitatea lui, are numeroase zone care pot fi parcurse pe bicicleta. Nivelul lor de dificultate poate fi foarte diferit, de la trasee foarte usoare, ca cel pe care l-am amenajat noi de la Sibiu la Rasinari, la cele mai grele, cum este chiar unicul traseu marcat pana in prezent in judet, cel care leaga Cisnadia de Varful Magura. Sau cele care pornesc din Paltinis catre varfurile Cindrelului. Ne-am oprit asupra acestui traseu pentru ca ne-a placut foarte tare. Ofera intr-un timp foarte scurt, sa zicem ca el poate fi parcurs in totalitate in aproximativ o ora si jumatate – doua ore, timp in care poti descoperi locuri extraordinare, de la Rezervatia Naturala Padurea Dumbrava pana la zona de pajiste din apropierea Rasinariului , locul de belvedere din Rasinari, apoi un loc deosebit pe care foarte multi sibieni nu-l stiu, satul pastoresc de la inceputul secolului trecut, si anume catunul Trainei, care s-a pastrat aproape intact, intr-o atmosfera de veac trecut. Este un loc extraordinar care noua ne place foarte tare. Vezi chiar Muzeul Satului in situ. Si nu in ultimul rand, Casa Memoriala Emil Cioran, pe care de multe ori o uitam cumplit, chiar daca este atat de aproape de noi. Al doilea motiv, poate la fel de important, este acela ca Emil Cioran a folosit bicicleta ca mijloc de locomotie de-a lungul vietii lui. Un exemplu elocvent este acela ca in anul 1937, obtinand o bursa pentru terminarea lucrarii de doctorat, el a mers la Paris si a folosit banii pentru a face turul Frantei pe bicicleta. Este un amanunt deosebit, picant, de care lumea nu stie, dar care pe noi ne-a convins de numirea acestui traseu.

Rep.: Mai ofera-ne cateva exemple de trasee ce pot fi amenajate in zona Sibiului, sau trasee pe care le aveti in vedere pentru anul viitor.

M. P.: Sunt extrem de multe trasee parcurse de noi sau pe care dorim sa le parcurgem si care ar putea fi amenajate. Pentru anul viitor ne-am propus marcarea unui traseu care merge din Sibiu pana in Rasinari si mai departe pana in Poplaca. Speram sa continuam acest traseu cu un fel de ramura care pleaca din Rasinari si din Poplaca, ambele catre Sibiu. Foarte important, pe drumuri care sa evite soselele circulate sau drumurile unde pot aparea probleme din cauza circulatiei auto. De fapt, acesta a fost un alt motiv care ne-a determinat sa marcam acest traseu si anume faptul ca foarte multi biciclisti folosesc drumul Sibiu-Rasinari pentru a iesi in week-end la o plimbare cu bicicleta. Numai ca, din pacate, nu stiu cati dintre ei observa pericolul pe care il reprezinta faptul ca merg pe un drum asfaltat si circulat de multe masini.

Rep.: Voi ati facut toata treaba asta pe timpul vostru. Dar este nevoie si de bani pentru marcaje. Cum va descurcati?

M. P.: Traseul `Emil Cioran` a fost amenajat cu fonduri primite de Consiliul Judetean, prin agenda sportiva 2012. Anul viitor intentionam sa depunem din nou proiect la Consiliul Judetean si la Primaria Sibiu pentru obtinerea unei finantari necesare continuarii marcarii acestui traseu inceput anul acesta. Asa cum spuneam, ne vom axa pe variantele de intoarcere catre Sibiu care sa evite drumul circulat de masini. In egala masura, incercam sa obtinem finantari si din partea unor firme private, din partea unor companii locale. Exista acel program de responsabilitate sociala corporatista si speram ca unele companii sa se inscrie in aceasta linie de a sprijini un proiect precum cel al nostru.

Traseul Emil Cioran are o lungime de 17 kilometri si o diferenta de nivel de 265 metri. El porneste din dreptul Stadionului Municipal, strabate Parcul Sub Arini, apoi intra in Padurea Dumbrava inainte de Gradina Zoologica (intrarea din Valea Aurie).
de Stefan DOBRE


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate marti, 23 octombrie 2012


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 16 aprilie 2021 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter