SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGSuprizele Festivalului International de Teatru de la Sibiu 2010

Stiri din Sibiu: Cultura Adauga un comentariu »

Andrei Codrescu, Ioan T Morar, Dan Perjovschi, Jonathan Mills, Eugenio Barba, George Banu, Pippo Delbono sau Mircea Dinescu sunt cateva din numele de referinta care vor contura editia din acest an a Festivalului International de Teatr u de la Sibiu, editia 2010.

Cea de-a XVII-a editie a Festivalului Inte rnational De Teatru De La Sibiu se va desfasura in perioada 28 mai – 6 iunie 2010 si va avea tema `Intrebari` / " Questions`. FITS, cel mai important festival anual de artele spectacolului din Romania si al treilea ca amploare si importanta din lume, propune un program care aduce la Sibiu participanti din 70 de tari si prezinta 350 de evenimente ce se desfasoara in 66 de spatii de joc, asteptand zilnic 35 000 de spectatori. Companii de renume din domeniul artelor spectacolului, regizori romani si straini, critici, operatori din turismul cultural local si regional, operatori culturali straini, zeci de mii de spectatori din comunitatea locala, regionala si internationala se intalnesc la Sibiu pentru a sarbatori, pe parcursul a zece zile, creatia si creativitatea artistica in cadrul unui eveniment cultural ce urmareste promovarea reperelor valorice valabile la nivel mondial.

Teatru de calitate

Actuala editie a Festivalului International de Teatru de la Sibiu gazduieste spectacole ale unora dintre cei mai importanti si apreciati regizori de teatru de pe scena internationala, oferind publicului din Romania sansa de a vedea productii de exceptie. Odin Teatret (Danemarca) prezinta la Sibiu, in cadrul unui eveniment special, doua spectacole ce poarta semnatura reputatului regizor italian Eugenio Barba: `Inchisoarea de oase` si `Oda progresului`. Schauspielhaus Zürich (Elvetia) impreuna cu Teatro Garibaldi di Palermo (Italia) si Bart Production s.à.r.l. prezinta cel mai nou spectacol al unuia dintre monstrii sacri ai teatrului contemporan: Peter Brook. `Intrebari" este o meditatie asupra teatrului, care incearca sa-i gasesca acestuia radacinile si ratiunile existentei prilejuind, in acelasi timp, publicului intalnirea cu o mare actrita: Miriam Goldschmidt de la Burgtheater (Viena, Austria). Deutsches Theater Berlin (Germania) aduce la Sibiu povestea lui Popriscin intr-un spectacol dupa una dintre cele mai cunoscute nuvele ale lui Gogol: `Insemnarile unui nebun`, regia Hanna Rudolph, cu actorul Samuel Finzi. In premiera absoluta, Transversal Theater Company (Statele Unite / Olanda) vine cu o provocare la adresa codurilor cavaleresti ale regelui Arthur si ale Cavalerilor Mesei Rotunde in spectacolul `Cavalerul Verde`.

Regizori celebri

Teatrul Maghiar de Stat Cluj (Romania) prezinta adaptarea scenica a capodoperei cinematografice `Strigate si soapte` de Ingmar Bergman, in regia lui Andrei Serban, iar Levan Tsuladze revine la Sibiu cu Basement Theatre (Georgia) pentru a prezenta publicului de aici `Faust` de Johann Wolfgang von Goethe, intr-o formula ce se remarca prin originalitate. Una dintre cele mai apreciate companii japoneze de teatru experimental, Yamanote Jijosha, revine la Sibiu in 2010 pentru a prezenta propria versiune a textului clasic `Oedip rege` de Sofocle, folosind tehnica de interpretare numita Yojo-han. Un alt eveniment special il reprezinta prezenta la Sibiu a Quanzhou Marionette Troupe (China), trupa a carei papusari folosesc o tehnica traditionala veche de peste 2 000 de ani si manuiesc marionete cu pana la 36 de sfori.

Sectiune de patrimoniu in premiera

Programul acestei editii a Festivalului International de Teatru de la Sibiu va cuprinde, pentru prima data in istoria unui festival din Romania, o sectiune de patrimoniu in care au fost incluse cele mai reprezentative spectacole ale Teatrului National `Radu Stanca` Sibiu, de la megaproductiile `Metamorfoze` dupa Ovidiu si `Faust` dupa Goethe, regizate de Silviu Purcarete, `Electra` dupa Sofocle si Euripide, in regia lui Mihai Maniutiu, si `Un tramvai numit Popescu`, regia Gavriil Pinte, pana la cele mai noi proiecte, cum ar fi `Breaking the Waves sau Viata binecuvantata a lui Bess` dupa Lars von Trier, regia Radu-Alexandru Nica, `Turandot` dupa Carlo Gozzi, regia Andriy Zholdak, `Berlin Alexanderplatz` dupa Alfred Döblin, in regia lui Dragos Galgotiu, sau `Ghidul copilariei retrocedate`, regia Gavriil Pinte, cel din urma fiind prezentat in premiera chiar in cadrul festivalului.

Spectacole dans

Spectacolele de teatru-dans ocupa si in acest an o pozitie importanta in programul Festivalului de la Sibiu. Charleroi Danses din Belgia exploreaza spatiul interior al omului prin dans contemporan in spectacolul `Flori`. Companiile din Israel ne-au obisnuit de-a lungul timpului cu productii impresionante din punct de vedere tehnic si estetic, iar in 2010 publicul se va putea bucura de spectacolul de teatru, dans si opera `Cocosul` de la Suzanne Dellal Centre for Dance and Theatre, dar si de spectacolele de dans contemporan `Aproape de soare` si `Amintiri` prezentate de Kibbutz Contemporary Dance Company. Foarte apreciata companie britanica Motionhouse prezinta la Sibiu `Stropi`, o productie care imbina teatrul-dans de mare angajament fizic si imagistica fascinanta cu film si grafica pentru a crea un spectacol vizual unic.

Atractia publicului - spectacolele de teatru

Spectacole de strada uluitoare, spectacole de instalatii sau itinerante, cu elemente de circ, exploatand aerul, apa sau focul, vor anima, din nou, timp de zece zile, centrul istoric al orasului. Cie Transe Express (Franta), specializata in `arta celesta` si `teatrul de interventie` pare a nu avea limite in privinta modalitatilor de expresie folosite si invita publicul sa ia parte la trei spectacole exceptionale: `Tobele de foc`, `Pietonul aerului` si `Dansul noptii`. Marionete uriase vor invada burgul in spectacolele spaniolilor de la Carros de Foc, iar efectele pirotehnice si focul vor crea seri de neuitat in spectacolele francezilor de la Salamandre. In premiera, la Festivalul International De Teatru de la Sibiu vor putea fi urmarite spectacolele de strada ale unei companii din Romania: Xtreme imbina acrobatia cu miscari coregrafice spectaculoase ce sfideaza gravitatia. Grupul este format si antrenat de Dorel Mois, medaliat cu aur la Campionatele Europene si Mondiale de Gimnastica Aerobica, si de coregrafa Debra Brown, de la Cirque du Soleil.

Concertele festivalului

Pentru iubitorii de muzica, in cadrul Festivalului de la Sibiu, vor concerta pe scena din Piata Mare unii dintre cei mai iubiti muzicieni romani si moldoveni: Holograf, Cargo, Zdob si Zdub, Directia 5 si Vama.

Dan Perjovschi deseneaza peretii teatrului

Dan Perjovschi este unul dintre cei mai apreciati artisti vizuali romani pe plan international, iar expozitiile sale sunt adevarate spectacole. Dupa ce expozitiile sale au impresionat iubitorii de arta vizuala din centre culturale precum Bruxelles, Eindhoven, Helsinki, Köln, Londra, Liverpool, New York, Paris, Sevilia sau Sidney, Festivalul International de Teatru va gazdui o expozitie – eveniment a marelui artist sibian, in cadrul editiei din acest an.

Spectacole lectura de la Ioan T. Morar

Pe toata perioada festivalului vor avea loc lansari de carte, spectacole-lectura si conferinte, care vor aduce la masa de discutii personalitati marcante ale lumii culturale nationale si internationale precum Eugenio Barba, George Banu, Pippo Delbono sau Mircea Dinescu. De asemenea, cea de-a XIII-a editie a Bursei de Spectacole se va desfasura in perioada 3 – 6 iunie. Constantin Chiriac a dezvaluit astazi ca Ioan T. Morar, cunoscutul "catavenc" ar putea coordona de acum inainte sectiunea de spectacole lectura din cadrul FITS.


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate marti, 27 aprilie 2010


Poza Zilei Sibiu - Sibiu Cycling Tour 2020

Sibiu Cycling Tour 2020
~ 12 august 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 27 iulie 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 07 2020 07:25 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter