SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGSura Mica si biserica ei (aproape) din vremea navalirii tatarilor

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Da, Şura Mica. Ştiti, localitatea aceea de cum iesi din Sibiu la dreapta, prin care treceam in viteza asta vara pentru a prinde un loc de parcare la Ocna Sibiului. Şi nu as pune pariu, dar sunt sigur ca putina lume s-a ostenit ca, privind pe geamul masinii, undeva, pe la mijlocul comunei, dupa un parculet destul de cochet, sa observe cel mai de pret, din punct de vedere arhitectural si istoric, punct al Şurii Mici: biserica saseasca, fosta fortificata, cu casa ei parohiala. Dar ne grabeam sa prindem loc la Ocna...

Noi am "debarcat " acolo, ce-i drept, cam de multisor, fiind in vizita, de fapt, la "Insula Sperantei ", asezamantul unde sunt tratati cei dependenti de alcool si droguri, aflat exact in casa parohiala evanghelica. Şi, prin amabilitatea gazdei, dr. Holger Lux, am reusit sa facem o vizita si multisecularei biserici.

Şura Mica, inapoi in trecut

S-a numit Parvo Horeo. in saseste ii spune Klischeirn sau Klischeern, Kiscsur in maghiara iar in germana, Kleinscheuern. Romaneste suna la fel: Şura Mica.

Urme de locuire a acestui loc merg adanc in timp, in perioada neolitica. Astfel, in locul numit "Caile Galbene " la momentul in care au fost sapate o serie de santuri, s-a descoperit, in anul 1973, o asezare neolitica. Alte urme de locuire, tot neolitica, au fost gasite la Rasloane (unde sunt urme si de civilizatie daca si romana) si pe locul bisericii si al cimitirului sasesc si pe "Vechiul Burg ". in gradina parohiei evanghelice a mai existat o asezare din Epoca bronzului, la fel si in hotarul numit "Rapa ". Şura Mica si-a continuat existenta de-a lungul istoriei, o asezare dacica fiind descoperita la "Reschgraben ", iar urme romane (care, dupa spusele istoricilor, confirma existenta a doua vicusuri) gasindu-se la nord de sat, langa halta CFR. Tot din perioada romana dateaza o stela funerara cu inscriptie, gasita in biserica evanghelica, folosita ca piatra de mormant, iar spre Miercurea Sibiului, mai erau vizibile urmele vechiului drum roman.

Pe teritoriul comunei a mai fost descoperit, tot in locul numit "Reschgraben ", o portiune adancita numita "La Cetate ", inconjurata de un val de pamant, folosita in evul mediu ca loc de refugiu pentru locuitorii satului.

Şura Mica este atestata documentar la 1323, ca "Parvo Horeo " prin numele preotului Johannes. Un document papal il mentioneaz[ pe alt preot, Christanus. Nume din Şura Mic[ sunt frecvente in viata medievala a Scaunului Sibiu, Nicholas, un alt preot, ajunge decal al Capitlului Sibiu, iar la 1380, Johan, Erwin si Nicholas. Tot atunci, preotul Michael realizeaza un registru al bisericii, unul din cele mai vechi ale sasilor transilvani. intre 1420 si 1438, Magister Christannus a fost ales, in mod repetat, decan al capitlului sibian, papa Eugeniu al IV-ea dandu-i dreptul, la 1437, de a absolvi de pacate pe credinciosii din capitlu. La 1460, Georgius, Jacobus and Martini pleaca din sat sa studieze la universitatile din Viena si Cracovia. La 1460, erau 50 de case, iar la 1488 existau 47 de proprietari de terenuri si doi pastori. Mai sunt cunoscute numele conducatorilor locali ("hann ") Georg Meldenberger, Mathias Schueller sau Jacobus Wyrz (inceputul lui 1500).

Şura Mica a fost atacata repetat de turci, in 1432, 1438, culminand cu atacul din 1493, cand otomanii distrug complet satul si biserica, apoi a fost atacata, si arsa, la 1529, de trupele lui Ioan Zapolya. Din aceste cauze, populatia a scazut, la 1536 fiind inregistrati doar 50 de proprietari de pamanturi. La 1551, preotul John oficiaza primele slujbe dupa tipicul luteran. Populatia Şurii Mici creste si ea, dar la 1600, trupele lui Mihai Viteazu ataca si ele satul, distrugandu-l. La fel si la 1690, cand soldatii baronului Emmerich Thokoly, supranumit "regele curutilor " praduiesc si ei biserica. La 1695 sunt 18 case parasite. La 1706, curutii jefuiesc satul (iar!) si pentru ca nu era destul, intre 1710 si 1711, localitatea e bantuita de ciuma. 1780 este anul in care romanii din sat isi construiesc o bisericuta de lemn. Istoria decurge "normal ", cu conflicte mici, epidemii mai mari, iar la 1883 se formeaza primul grup de pompieri voluntari. La 1916, localitatea este evacuata de frica trupelor romane care ajunsesera deja la Şelimbar, Poplaca si Orlat. La 1930, Şura Mica numara 1236 de locuitori sasi. in 1977, Şura Mica numara 2.706 de locuitori, din care 1.380 de etnie germana. Populatia germana scade simtitor dupa 1989, la 1990 numarandu-se doar 107 credinciosi evanghelici. in zilele noastre, (anul 2000) mai erau inregistrati doar sapte evanghelici, iar la recensamantul din 2002, comuna Şura Mica numara 1.733 de locuitori, din care doar opt etnici germani. Acum, comuna Şura Mica tinde sa se lipeasca tot mai mult de Sibiu, ceea ce, "fizic ", e aproape real.BisericaInitial, pe la 1280, era o basilica romanica fara turn, cu nava centrala, cor rectangular cu absida semicirculara si nave laterale. Resturile romanice inca mai sunt vizibile, din vechea basilica mai ramanand patru perechi de stalpi cu arcade semicirculare, ce leaga nava centrala de colaterale, colaterala sudica si ferestrele ei, doua travee ale colateralei nordice si peretele de vest. La 1506 biserica, cu hramul Sfintei Fecioare Maria, este reconstruita in stil gotic si fortificata. Se demoleaza absida semicirculara, iar corul este inchis poligonal si sprijinit cu contraforti. Tot atunci este ridicat noul arc triumfal gotic si se bolteste nava centrala. Apare si turnul de la intrarea din partea de nord, un alt turn, lipit de fatada, ridicandu-se inspre vest. La 1509, "sarmanii locuitori din Cleinschewren " primesc un ajutor de 5 huldeni, pentru repararea clopotului. Biserica este renovata la 1676, 1715 si 1913, iar in epoca contemporana, primeste doua clopote (1928), este avariata de cutremurul din 4 martie 1977. in 1980, biserica din Şura Mica este reinaugurata, dupa o campanie de renovare, de episcopul evanghelic Albert Klein.

Din fortificatia ce inconjura biserica au mai ramas doar cateva bucati de ziduri, in partile de sud si de vest, dar nu la inaltimea initiala.

Din exterior, biserica din Şura Mica nu iti ofera o imagine prea edificatoare, constructia fiind, intr-o proportie importanta, obturata de copacii din jurul ei. Dar acesta este si un motiv sa te faca sa te apropii de ea. Cel care indrazneste sa paseasca in acest edificiu martor (si victima uneori) al istoriei zonei Sibiului, are parte de o atmosfera pe care o putem defini ca "prietenoasa ", gratie, in primul rand, faptului ca biserica e intr-o stare buna de conservare, desi am remarcat urme puternice de igrasie si scurgeri de apa in zona tavanului. Totusi, nu exista "aerul " acela de loc parasit si al nimanui, cum am observat la edificiile asemanatoare din alte comune si sate din judet. Totul arata de zici ca, imediat, credinciosii sunt gata sa intre si sa se aseze ordonat in banci, sa-si deschida cartile cu psalmi, iar serviciul divin sa fie oficiat de "herr Pfarrer ".

in alta ordine de idei, biserica saseasca din Şura Mica este un adevarat registru bisericesc in care, daca esti atent, poti citi ceva despre viata locuitorilor satului: peste tot afli nume: pe banci, pe drapelele comemorative de la balcoane, chiar pe balconul unde se afla orga.

Johann Roth; Georg Lutsch ("Freudig hoffnungsvoll war mein leben, hier im meinem heimatsort / Fur eine bessere zukunft hab ichs gegeben Gott segne dich mein Deutsches Volk " / Vesela mi-a fost viata aici, in locul natal / pentru un viitor mai bun mi-am dat viata. Doamne binecuvanteaza poporul meu german! ") Lutsch a cazut in 1942, mai mult ca sigur pe front, la varsta de 22 de ani. Alte chipuri de locuitori ai satuluit ne privesc de pe drapelele comemorative: Martin Bell, Susanna Lederer, Michael Rill, Michael Schuller, Martin Gunnesch, fratii Paul si Georg Krampuls, micutul Stefan Rill si lista ar putea continua. O alta placa comemorativa aminteste de "mortii nostri care odihnesc in pamant strain " ("...unserer Toten die da ruhen in fremder Erde ") ridicata la 1980 de K.P. Dengel.

Alte detalii interesante? Altarul si amvonul baroc, usile cu ancadrament gotic, orga neogotica (cu partituri pe ea) construita la 1913 de Carl Leopold Wegenstein, nerestaurat dar in stare partiala de functionare, "inscriptiile " de langa ea, facute din plicitiseala de feciorii satului in timpul slujbei (numele unei fete, Katharina Baier, si ceva urat, "Dengel 8 ist ein esel " / Dengel e un magar ", asta in 1937), sau exteriorul, curtea bisericii, pentru a admira "resturile " romanice inca vizibile.

Oricum, biserica din Şura Mica e un exemplu pozitiv despre cum se poate rezista. inca. Cert este ca sasii din Şura Mica, cei "de dincolo " nu si-au uitat satul. O pagina web, Heimatortsgemeinschaft Kleinscheuern (organizatia comunitatii locale) cu sediul in Steinheim - Germania, a realizat o pagina web extrem de interesanta (din care am luat si o parte din datele istorice) wwwkleinscheuernde, si editeaza periodicul "Kleinscheurner Heimat-Bote ".

Multumesc pe aceasta cale dr. Holger Lux si echipei sale de la Asezamantul "Nazareth " din Şura Mica, pentru deschiderea oferita acestui demers neaflat atunci "in program " si... asteptam noutati din zona, daca se poate pozitive pentru turismul local. Ca nu de alta, dar prea se trece in viteza prin Şura Mica, spre Ocna...
de Dumitru Chiselita


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate miercuri, 03 octombrie 2012


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 28 septembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter