SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGSystem Yapi sau metoda turceasca de lucru

Stiri din Sibiu: Economic Adauga un comentariu »

System Yapi, societate din Turcia specializata pe lucrari de modernizare a statiilor de epurare, a intrat pe piata romaneasca in 2004 si a ales sa isi pastreze muncitorii turci si mai ales pe cei romani aproape, prin stimulare salariala. System Yapi a reusit sa termine in avans lucrarile la statia de epurare din Mohu, ce curata apa pentru Sibiu si Şelimbar.

System Yapi a strans in Romania contracte in valoare totala de 50,5 de milioane de euro, in mai putin de trei ani si cel mai dificl lucru de care s-a lovit a fost sa isi tina aproape romanii pe care i-a instruit si care au, potrivit reprezentantilor firmei, tendinta de a pleca.
„Noi vrem ca atunci cand oamenii nostri termina un proiect, sa se simta mandri. De aceea, oamenilor care termina un proiect si lucreaza si la urmatorul, li se mareste salariul. Astfel, se poate ca dupa trei proiecte sa iti triplezi castigul, daca ramai la System Yapi. Este un lucru normal, pe care am ales sa il facem, pentru a putea tine o echipa unita ", spune Tamay Sayin, manager de proiect si reprezentantul companiei din Turcia in Romania, care precizeaza ca in acest moment, personalul firmei din Romania numara peste 100 de oameni, turci si romani. Sayin spune ca s-a indragostit de Romania inca din primul an in care a ajuns aici, 1996, si ca a intalnit foarte multi oameni pregatiti, in domeniu, dar care, sustine Tamay Sayin, nu sunt foarte fideli unui loc de munca. „in primul rand, noi primim foarte multe CV-uri. Dar, la CV-urile muncitorilor romani nu am observat experienta de mai multi ani la o companie. Romanii isi schimba locul de munca foarte frecvent, ceea ce nu inspira incredere. De altfel, am angajat muncitori romani, ingineri, pe care i-am scolarizat in Turcia, iar acestia au ales sa plece ulterior. Este probabil efectul economiei in crestere, oamenii preferand sa schimbe locul de munca si pentru 50 de euro in plus. ceea ce este foarte gresit. Oamenii cu cinci, zece ani experienta la o firma sunt cei mai cautati ", mai spune Tamay Sayin.

De la angajati turci, cu greu, la romani

System Yapi a ales sa identifice oamenii pe care sa se bazeze, din randul celor care nu isi pastreaza mult timp un loc de munca. „Unui angajat nou trebuie sa ii dai mult de lucru la inceput. Ca sa vezi ce poate si daca te poti baza pe el. Ulterior, cu cat castiga experienta la locul de munca, ii maresti salariul si ii micsorezi volumul de munca. Este un semn de apreciere pentru faptul ca a stat alaturi de tine mult timp ", explica Sayin.
Metoda de lucru aleasa de System Yapi in Romania prevede aducerea de muncitori si ingineri turci, la inceputul lucrarilor si inlocuirea treaptata a acestora cu personal romanesc „La inceput, la Sibiu, am avut majoritatea muncitori turci, dupa care am inlocuit personalul cu oameni din Romania, pe care i-am scolarizat. Am ales sa instruim si personalul care lucreaza la statie, pentru ca, dupa ce plecam noi, sa existe experti care sa stie cum sa opereze statia ", precizeaza Tamay Sayin, care precizeaza ca legatura cu fostele locatii unde firma a desfasurat lucrari nu este intrerupta niciodata. „Ma suna oameni si de la statia de la Zalau, primul nostru proiect din Romania, pe care l-am terminat. Cu toate acestea, cand este nevoie de ceva, noi ii ajutam. Asa vrem sa lucram, aproape de oameni, vrem sa colaboram cu romanii, pe care ii consider cel mai deschis si mai primitor popor ", sustine Tamay Sayin. De altfel, Sayin este casatorit cu o romanca si prefera Sibiul. " Eu sunt in Romania din 1996. Am stat cativa ani in Bucuresti. Prefer Sibiul Bucurestiului, pentru ca este un oras foarte frumos, relaxant, un oras in care uiti de griji. oamenii de aici merita sa aiba o calitate a vietii mai buna. Dar, oameni primitori sunt in toata tara ", declara Tamay Sayin.

Turcia cu 10 ani inaintea Romaniei

Tamay Sayin considera ca Turcia se afla mult inaintea Romaniei din punct de vedere al sistemului de organizare a fortei de munca. „in Turcia, nu exista carte de munca. Totul se face online. Aici, am vazut ca urmeaza sa se introduca in curand, sistemul online, si la Inspectoratele teritoriale de munca. Este foarte bine, dar este ceva ce noi avem de zece ani. in plus, toate hartiile necesare pentru lucrari sunt mult mai greu de obtinut in Romania ", considera Sayin, care crede ca, in plus, romanii ar trebui sa foloseasca mai mult cartile de credit. „Totul trebuie sa se faca electronic, inclusiv transferul de bani, plata. Asa, totul capata o eficienta mai mare ", mai spune Sayin.
increderea capatata in mediul de afaceri din Romania ii impinge pe turci sa contracteze alte lucrari. „Avem mai multe lucrari in studiu si vrem sa ne extindem contractele in tara. in curand vom anunta urmatorul proiect pe care ne oferim sa il realizam ", spune reprezentantul System Yapi in Romania. Firma din Turcia a ales sa nu infiinteze un SRL in Romania ci sa deschida sucursala a companiei mama, fapt care, potrivit lui Tamay Sayin, acorda incredere clientilor.

Lucrari finalizate inainte de termen

Compania din Turcia s-a remarcat pana acum prin faptul ca finalizeaza lucrarile inainte de termen. System Yapi a finalizat un proiect, are in lucru alte trei si se pregateste pentru lansarea de noi lucrari de modernizare a statiilor de epurare din Romania. Prima statie de epurare modernizat de System Yapi in Romania a fost cea de la Zalau, in 2004, in urma unui contract de cinci milioane de euro. „A fost primul proiect, timp in care am luat contactul cu mediul de afaceri din Romania si am observat cum decurg lucrurile aici ", arata Tamay Sayin, manager de proiect si reprezentant al firmei din Turcia in Romania. Cel de-al doilea proiect al System Yapi este cel din Sibiu, in valoare de 9 milioane de euro. Lucrarile de modernizare a statiei de epurare a Sibiului au inceput in aprilie 2006, iar lucrarile au mers in avans cu pana la opt luni. Succesul primelor doua proiecte derulate in Romania, precum si pretul scazut prezentat la licitatii, au adus companiei alte doua proiecte, cel din Galati si cel din Satu Mare, primul in valoare de 24 mil. de euro, iar cel de-al doilea, de 12,5 mil. de euro. Tamay Sayin arata ca succesul se datoreaza atat modului de lucru profesionist cat si pretului „romanesc " aplicat pe piata din Romania. „Avem foarte multa experienta in lucrarile de modernizare a statiilor de epurare, iar acest lucru ne recomanda. in plus, nu am vrut sa venim cu preturi europene pe piata din Romania, drept pentru care am aplicat preturi romanesti, care s-au dovedit mult mai scazute decat cele cu care au ofertat alti competitori, la licitatiile la care ne-am prezentat ", mai spune Tain. in plus, compania alege sa cumpere toate materialele de constructie de care are nevoie, la inceputul proiectului, pentru a evita efectul cresterii pretului materialelor. Sayin estimeaza ca si in cazul proiectului din Galati, firma din Turcia va finaliza lucrarile mai repede decat termenul prevazut. „Speram ca in septembrie sa avem gata 95 la suta din lucrarile de la Galati, termenul final fiind aprilie 2008 ", arata Sayin.
Compania System Yapi din Turcia deruleaza activitati exclusiv in domeniul modernizarii si constructiei de statii de epurare. O alta companie detinuta de System Yapi, Bateg, activeaza in Germania, fiind specializata pe constructia de locuinte.

Au impresionat oaspetii de la Bucuresti

Realizarile System Yapi au adus uimire pe buzele oficialilor de la Bucuresti. Ministrul Lazslo Borbely si comisarul european Danuta Hübner au vizitat statia de la Mohu la finele acestei veri si s-au aratat impresionati de eficienta firmei turcesti. „Sunt impresionata ca proiectul va fi operational din luna august, desi termenul limita era aprilie 2008. Este important pentru Sibiu, pentru Romania si pentru noi toti sa avem o astfel de investitie ", a declarat Danuta Hübner.
de Laurentiu PARNICA


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate joi, 11 octombrie 2007


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 30 noiembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter