SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGTarafurile din Grecesti, Bobicesti (comuna Morunglav)

Stiri din Sibiu: Cultura Adauga un comentariu »

Unii dintre ei sint cunoscuti din emisiunile lui Grigore Lese, altii de la Festivalul Tarafuri si Fanfare de anul trecut, lautarii din Timocul Bulgaresc doar din povestile insufletite ale lui Ion Creteanu. Un lucru e sigur: simbata, in Dumbrava Sibiului, cind ii vom asculta, vom uita cu desavirsire de noi si de lume. Se stie ca vioara are capacitatea de a imita cimpoiul, naiul, zisul din frunza sau din solz, iar prin maiestria lautarului poate sa patrunda in cele mai ascunse unghere ale sufletului. Sub arcusul acestor oameni simpli glasul viorii tulbura profud, iar atunci cind zic de joc este imposibil sa nu intri in hora.  

„Cind am auzit-o cintand prima oara pe tanti Maria din Grecesti era cu sapa in spate, venea de la prasit dupa o zi lunga de mai. Mi s-a parut atunci ca nu am ascultat in toata arhiva radio o voce atit de frumoasa, de profunda. Ceea ce ma bucura este faptul ca de cite ori o ascult traiesc aceeasi emotie ". Grigore Lese

„Ciobani tigani si romani ceterasi nu am vazut " spunea pana nu demult Grigore Lese. in satul Cezieni din imediata apropiere a Caracalului l-a cunoscut in urma cu citiva ani pe Cosntantin Ghican, agricultor, crescator de animale si …. lautar.

Nea Costina lautaru, este pretuit de intreaga comunitate. Educat, carismatic, te primeste in lumea lui cu naturalete si iti povesteste cu mare insufletire despre vechii lautari, despre nuntile de odinioara, sezatorile si horele satului, despre mos Cotet cobzaru, de la care a invatat atit de multe. Va veni la Sibiu singur, dar cu toata lumea lui adunata in suflet si -ca povestile sa para aievea- nea Costina lautaru ni le va aduce pe strunele viorii. Daca vreti sa ascultati balade cintate ca la curtile boieresti ale vechiului Romanati si sa-l vedeti pret de o clipa pe Iancu Jianu „la umbra de paducel/cu carabina sub el " aveti sansa daca veniti simbata in Dumbrava Sibiului, la singurul festival de muzica taraneasa - Tarafuri si Fanfare.


Lautarii din GRECEŞTI  
„Asezate intru-un peisaj de o rara frumusete, la poalele dealului Morilor, pe Valea Raznicului, inconjurate de paduri, am gasit trei sate uitate de lume: Barboi, Grecesti si Buzu, altadata celebre in toata Oltenia datorita tarafului condus de Nitu Voinescu. Acum, pentru a putea fi angajati la nunti, taraful – initial format din 12 barbati - s-a impartit in mai multe cete: ceata lui Fonea din Busu, ceata lui Voinescu din Grecesti.  

Sate de mosneni si clacasi, situate la interferenta judetelor Gorj, Dolj si Mehedinti, au dezvoltat o muzica vocal-instrumentala cantata initial la curtile boieresti iar ulterior la nuntile si petrecerile din zona. Unele linii melodice se pare ca au fost mostenite de la curtea medievala, supusa influentelor turcesti si grecesti, altele s-au format sub influenta lautarilor, care dispun de imaginatiei si improvizatie. Acestea au influentat muzica taraneasca, afectandu-i culoarea sonora prin introducerea instrumentelor vioara, viola, contrabas si prin folosirea acompaniamentului tonal - functional. La mare cinste sunt cantecele vocale de joc, care se rubatizeaza usor, cantece de dragoste, doine. intalnim o mare diversitate a structurilor sonore si ritmice.

Cantecul de dragoste, foarte prezent, este o melodie particularizata, cu ornamente, suplete arhitectonica, asemanatoare cu doina de dragoste. Spre deosebire de aceasta, se canta la masa mare a nuntii. "  
 
 
Sursa:
Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate luni, 22 iunie 2009


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 20 septembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter