SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGTeodor Ancuta acuza ca a fost inselat de Daniel Tepes

Stiri din Sibiu: Economic Adauga un comentariu »

Dupa parasirea Sibex, Teodor Ancuta s-a ocupat de investitiile la "Paltinis " SA, la complexul "Casa Turistilor ". Potrivit domniei sale, citata de Bursa, la Paltinis, a investit peste 4 milioane de euro, din care doua milioane euro fonduri nerambursabile.

Daniel Ţepes si-a insusit afacerea lui Teodor Ancuta, printr-o tranzactie cu care cel din urma se considera inselat.

Ţepes nu a dat curs invitatiei publicatiei Bursa sa explice intamplarea; Ancuta, insa, a acordat un interviu explicativ, pe care il publicam si noi in continuare, cu acceptul autorului.Reporter: Domnule Ancuta, in ultimele noastre discutii,

ne-ati spus ca, odata cu schimbarea dumneavoastra din toate functiile detinute in grupul Sibex (prin inlocuirea dumneavoastra cu Cristian Sima) va veti ocupa de Paltinis, unde, ne-ati informat ca inca din 2008, ati demarat o investitie de peste 4 milioane de euro la hotelul "Casa Turistilor "

Teodor Ancuta: Asa cum am declarat, asa am si facut si am reusit sa realizez unul dintre cele mai frumoase hoteluri din Muntii Carpati, o investitie de exceptie pentru turismul romanesc. Cele 100 de camere au fost modernizate si dotate cu mobilier din lemn masiv, facut de o firma austriaca, designerul a fost unul dintre cei mai buni din Romania, multe materiale si echipamente (peste 90%) au fost aduse din import.

Rep: De ce ati vandut aceasta societate pe care ati cladit-o 15 ani?

T.A.: Intentia mea nu a fost sa o vand, ci sa-mi caut un asociat, un om de incredere, un partener care sa vina cu mine, langa mine, sa muncim impreuna, cu conditia ca eu sa am 51% minim. Am dorit sa primesc pe actiunile vandute valoarea nominala cu care le-am cumparat si nu mai mult, iar asociatul sa achite si jumatate din creditul si datoriile neachitate, in jur de un milion de euro. Restul creditului, de aproape un milion, urma sa fie achitat (din activitatea curenta) in 10 ani, conform contractului cu dobanda anuala de 5% stabilita prin contractele de creditare.

Rep.: Ce s-a intamplat de nu mai aveti nicio actiune la Paltinis; cum ati vandut 95,550% din totalul actiunilor, 561.747 actiuni?

T.A.: "Ceasul rau, pisica neagra "! Pe 2 noiembrie 2012, la deschiderea oficiala a Casei Turistilor, l-am invitat si pe Daniel Ţepes, care a fost de mai multe ori oaspetele meu; ii placea Paltinisul, a cumparat si un teren in urma cu multi ani. Totdeauna, in cei 15 ani de cand l-am cunoscut (din 1998, cand a devenit actionar la Sibex) am avut o relatie buna, am crezut ca este un om corect si cinstit. Atunci

i-am spus ca as dori sa caut un asociat mai tanar cu care

sa-mi impart munca, deoarece, in ultimii doi ani, am muncit intr-un ritm epuizant, cu patru ore de somn pe noapte. Am avut o stare de oboseala foarte mare, iar acum, odata cu pornirea activitatii, simteam ca am nevoie de un suflu nou si aveam nevoie si de o pauza binemeritata. Am confundat dusmanii cu prietenii, asa ca i-am vandut toata societatea SC "Paltinis " SA (tot pachetul de actiuni detinut, 95,550%) cu cele sase active, aproape 6.000 mp teren intravilan, din care 80% in centrul statiunii Partinis, peste 9.000 mp desfasurati - hoteluri si vile, din care 7.500 mp ultramodernizati si ultradotati la Casa Turistilor, care numai in luna decembrie 2012 a adus venituri de peste 400.000 lei, cu toate ca era prima luna de activitate completa.

Rep.: Ce suma de bani ati incasat, avand in vedere ca o revista de specialitate va situeaza si in 2013, in topul milionarilor pe pozitia 420, cu 7 milioane euro - pozitie mai buna decat in 2012?

T.A.: Evaluarea facuta a fost corecta, deoarece numai investitia pe care am terminat-o in 2013 a fost de peste 4 milioane euro, iar hotelul "Casa Turistilor " a fost evaluat, in 2010, la 3,5 milioane euro de catre banca pentru creditul de 1,5 milioane euro, acordat inainte de inceperea modernizarii si extinderii. La suma de 7,5 milioane euro se mai adauga 300.000 euro Casa de Piatra, 150.000 euro Vila 1, 150 000 euro terenuri anexe, litigiile 300-400.000 euro (investitii efectuate de SC Paltinis in active retrocedate numai in Cabana 21 - "nationalizata " - desi era constructie noua in totalitate, a fost retrocedata dupa ce am reconstruit-o si am investit in ea 776.000 lei - bani creditati de mine si notificati drept de ipoteca in CF-ul Cabanei 21). Deci, valoarea tuturor activelor este de 8,5 milioane euro, iar datoria la banca cu toate datoriile curente era, la data de 3 aprilie, de doua milioane euro (1,76 milioane euro banca plus 0,24 milioane euro rest datorii investitii si cheltuielile lunii curente). Datoria totala a societatii era, in momentul vanzarii, aproximativ egala cu fondurile nerambursabile atrase pentru investitia realizata; restul de 7 milioane euro era suma neta. Hotelul Cindrelul care are 50 de camere (jumatate din Casa Turistilor) si fara SPA, fara doua Sali de conferinte, fara dotari la nivelul nostru, a necesitat tot peste 4 milioane euro investitii.

Rep.: Totusi, de ce ocoliti raspunsul legat de pretul la care ati vandut Paltinisul?

T.A.: imi este jena sa vorbesc despre pretul primit, deoarece am primit teapa vietii mele, pot sa spun ca l-am dat de pomana sau "de bogdaproste ". Ca sa fiu sincer, am crezut in toate promisiunile lui verbale si scrise (n.r. ale lui Daniel Ţepes); mi-a promis ca ceea ce ar face pentru el, va face si pentru mine. Eu am uitat ca a mai avut antecedente si cu BVB-ul, cand nu si-a mai recunoscut nici demisia, iar in cazul meu nu si-a mai recunoscut nici promisiunile scrise si verbale, nici anexa la contract - "grafic derulare tranzactie " - nici scrisul lui si nici chiar semnatura. A spus si a scris ca "nu vrea procesele Paltinisului " si ca-mi cesioneaza toate litigiile; tot asa a spus si a scris ca pentru datoria Paltinisului de 100.000 euro (435.000 lei) fata de mine este de acord sa preiau Vila 3 (asa cum scrisesem in fiecare dintre cele 34 contracte de creditare). Tot asa, mi-a promis ca-mi da si 30% din banii nerambursabili, tot asa a promis ca-mi da 50% din profitul net realizat timp de 10 ani, iar acum ma taraste prin procese, cred ca mai vrea

sa-i dau eu lui si vreo 500.000 euro pe langa faptul ca i-am dat degeaba o avere neta de 7 milioane de euro. Mai mult, toti angajatii sunt speriati, timorati de "Ţepes " si niciun angajat care lucreaza in Paltinis nu are voie sa vorbeasca cu mine (unii lucreaza de 12 ani in Paltinis). Cum aude ca discuta cu mine, ii da afara! A adus poligraful sa-i testeze daca au vorbit sau m-au ajutat la ceva. A spus ca va face orice sa nu ma mai vada prin Paltinis, eu care timp de 15 ani am facut eforturi supraomenesti sa aduc statiunea din nou pe Harta Romaniei, fiindca intre anii 1990 - 2000 a disparut de pe lista statiunilor turistice (nu dispunea de canalizare, gospodarie centralizata de apa, statie de epurare mecanica, biologica etc ), iar locatiile erau in ruina.

Rep: Cum s-au derulat negocierile cu Ţepes?

T.A.: Mi-a spus acum trei luni ca "pune la bataie " 16 milioane euro "sa ma termine ", cred ca nu va reusi - am fost si raman un luptator, chiar daca nu am banii si varsta lui.

Negocierile cu Daniel Ţepes s-au derulat din 02.11.2012 pana in 03.04.2013 - cinci luni, perioada de negocieri tergiversate intentionat, ca sa-mi accentueze oboseala si sa ajung cumva in apropierea insolventei. Odata cu ideea ca vine langa mine si totodata ca aduce si un specialist in turism din Austria, inca de la inceputul anului 2013, implicarea mea a scazut. Nu

mi-am dat seama ca el asta urmarea, sa ma implic cat mai putin, sa scada veniturile si sa creasca oportunitatile de a negocia un pret mai mic. Nu a reusit sa ma aduca aproape de insolventa (asa cum ar fi dorit), iar la data de 03.04 2013, SC Paltinis nu avea restante la credite si dobanzi, si nici datorii la Directia Finantelor sau la Consiliul Local. Daca SC Paltinis ar fi avut probleme financiare, atunci institutia care a creditat investitia ar fi majorat si reesalonat creditul. Eram la finalul investitiei si incepusem activitatea.

Eu i-am spus lui Daniel Ţepes ca nu am sa caut un alt cumparator, deoarece in el am incredere ca in copiii mei.

Negocierile au mers descendent, lunar in favoarea lui.

1) 51% eu, 49% el, plata actiuni 2,5 lei la valoare nominala si 1 milion euro banca;

2) 49% eu, 51% el, plata actiuni 2,5 lei, drepturi litigioase si 1 milion euro banca;

3) 2 euro pe actiune plus drepturi litigioase, plus 50% profit net 10 ani

4) 1 euro pe actiune, plus drepturi litigioase, plus 50% profit pe 5 ani, trimitandu-mi si contractul, cu afirmatia (pe e-mail) ca asta este maximum ce poate da;

5) 0,17 pe actiune (100.000 euro plus drepturile litigioase, plus 50% profit 5 ani).

O parte din negocieri s-au purtat la Paltinis scrise de mana lui si verbale, iar o parte pe e-mail si am incheiat in aceeasi zi cu semnarea contractului de vanzare/cumparare actiuni, separat o anexa la contract semnata de Ţepes intitulata "Grafic derulare tranzactie ", prin care se obliga sa-mi acorde drepturile litigioase si 50% din profitul pe 5 ani, pe langa alte obligatii.

Rep:. Domnule Ancuta, cum se poate sa vindeti Paltinisul, o avere de 7 milioane euro, cu 100.000 de euro?

T.A.: La ultima faza a negocierilor, mi-a zis ca imi va da si 30% din contravaloarea fondurilor obtinute din finantare nerambursabila, daca monitorizarea este fara sanctiuni financiare, promisiune pe care nu a mai trecut-o in anexa la contract "Grafic derulare tranzactie " semnata de asemenea de parti. Deci, pe langa 100.000 euro, a zis

ca-mi da toate drepturile litigioase, plus 50% din profitul net pe 5 ani precum si 30% din fondurile europene nerambursabile atrase si, in final, voi ajunge la 2 euro pe actiune. De altfel, el a cumparat actiuni "Paltinis " de la "Carpatica Invest " cu 15 lei actiunea, iar de la mine le cumparase cu 0,80 lei/actiune. Deci, ce promite si semneaza cu mana lui, nu mai recunoaste! La fel cum a facut si la Bursa de Valori Bucuresti, unde nu si-a mai recunoscut demisia. Ce sa mai vorbim de faptul ca nu i-a convenit ca am achizitionat - inainte de incheierea contractului - Vila 3, "putregai istoric " (pentru a lichida creditarea de 100.000 euro facuta de mine societatii Paltinis SA), deci pe o suma identica cu cea cu care el a cumparat un imperiu (6 active, in frunte cu hotelul ultramodernizat "Casa Turistilor " cu 7.500 mp suprafata utila). Duplicitatea lui este de netagaduit - se vede din e-mail-urile si inscrisurile lui, unde aproba si este de acord cu aceasta tranzactie, a Vilei 3 pentru ca SC Paltinis sa nu mai aiba datorii catre mine.

Rep: in instante ce se intampla?

T.A.: Acum, Ţepes a inceput sa discute si cu paratele din litigiile aflate pe rolul instantelor pentru Vila 20/21 si Cabana 1, oferindu-le bani ca sa preia el cele trei vile cu o capacitate de 120 locuri de cazare, ca sa nu-mi mai plateasca mie aproximativ 400.000 euro - drepturi litigioase. La unul dintre procesele care a fost trecut in anexa la contract si in care urma sa iau drepturile litigioase a si renuntat.

Deci, face tot posibilul ca sa nu mai incasez nici drepturile litigioase, conform anexei la contract. La fel procedeaza si cu profitul, facand creditari cu dobanda de 8%, fata de 5% cat aveam contractul cu banca, probabil pentru plata creditului, deoarece investitii nu mai avea de facut. in urma investitiilor hotelul a fost oficial dat in functiune in 2 noiembrie 2012, locatia era deja perfecta, nu mai era nevoie de nimic decat de clienti si marketing. Mi-am dat seama ca vrea sa nu mai primesc nimic, sa raman si fara cei 300.000 euro, majorari capital social cash, sa raman si fara cei 30% din cele doua milioane euro nerambursabili, si chiar fara Vila 3 platita prin creditari cu doi ani inaintea incheierii contractului de vanzare-cumparare actiuni (nemaifiind trecuta pe lista activelor vandute), deci vrea sa nu mai primesc nimic, ba sa-mi ia si ceea ce am cumparat pe drept.


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate vineri, 07 februarie 2014


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 27 septembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter