SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING



Teodor Neamtu, noul si vechiul primar din Medias

Stiri din Sibiu: Politica Adauga un comentariu »

Noul primar al Mediasului este relaxat. Are biroul in renovare, se intalneste zilnic cu oamenii, dupa cum l-a invatat Daniel Thellmann, si e hotarat sa vina la munca si in zilele libere date de la Guvern. Asa l-am gasit intr-o zi de joi, dupa care i-am propus sa incerce sa ma convinga sa ma mut in Medias. Argumente are, daca merita, judecati si voi.

Reporter: Dati-mi cateva motive prin care sa ma convingeti sa las Sibiul si sa ma mut in Medias! Aratati-mi ca este un oras in care se traieste bine si in care merita sa vii!
Teodor Neamtu: In primul rand, eu m-as muta dintr-o aglomerare urbana intr-un loc mai linistit care asigura toate facilitatile vietii de la, sa zicem de la Sibiu, absolut tot. Zona centrala a Mediasului este comparabila cu zona centrala a Sibiului, sigur cetatea este mai mica, dar ca frumusete, istorie, se poate compara. In cartiere este curatenie, este liniste, sunt spatii verzi. Avem o viata culturala destul de bogata, activa, evident ca Sibiul este capitala de judet dar daca am nevoie si de altceva in afara de ce imi ofera Mediasul, este la 50 de km si oricand pot sa merg la Sibiu.
Rep.: Asa si asa...
T. N.: Uite, noi oferim tinerilor terenuri sa isi faca o casa. Chiar acum in sedinta de Consiliu Local primele 20 de loturi vor fi atribuite si le asiguram toate utilitatile.
Rep.: Dar sigur trageti si utilitatile, ca am mai auzit si in Sibiu povesti?
T. N.: Sigur! Deci in momentul in care le dau la oamenii astia teren este logic sa vina si utilitatile, nu se pune problema. Hmmmm... Mediasul este un oras curat, sistemul de nostru de management al deseurilor este un model de buna practica dat exemplu in toata tara, si ce sa-ti mai spun, avem echipa de forbal in Diviza A. Avem echipa de baschet in Divizia A, urmeaza sa avem si echipa de handbal.
Rep.: Pana acum fotbalul m-a convins cel mai des sa vin la Medias.
T. N.: Atunci iti mai spun de sport. Construim acum un bazin de inot, mai construim o sala de sport de dimensiunile celei din Vitro, si inca doua sali de sport scolare. In Medias, practic fiecare unitate scolara are propria ei sala de sport.
Rep.: La ce mi-ati spus pana acum, nu prea mai aveti de facut nimic in urmatorii 4 ani?
T. N.: Mai am de facut... Acum lucram la un proiect mare pe turism care vizeaza exploatarea turistica a zonei Mediasului. Ne-am gandit noi, de la Danes, Ighis, pana la Cetatea de Balta, cu reabilitarea bisericilor cetati, a infrastructurii rutiere, dezvoltzarea retelei de Pensiuni si hoteluri, punerea in lumina a traditiilor, evenimentelor, obiceiurilor, pentru ca turismul, pe langa agricultura. Va fi principala sursa de venit in Romania. Potentialul acestei zone, in momentul in care vom atinge tot ce ne-am propus, este undeva la 500 de mii de turisti anual. Daca fiecare turist ne lasa sa zicem macar zece euro veniturile vor fi foarte interesante pentru administratiile publice din nordul judetului. Aceasta zona este comparabila ca atractivitate cu zona de nord a Moldovei.
Rep.: Aici exagerati.
T. N.: Nu exagerez deloc! Zona de nord a Moldovei este promovata de zeci de ani. Si s-au bagat bani, in timp ce aici nu prea s-au bagat bani. Si nici nu a fost promovata. Evident ca Ceausescu nu avea niciun interes sa promoveze cultura si traditiile sasesti. Noi in primul rand am facut o cercetare si vreau sa va spun ca, spre exemplu, simbolul `omul vegetal`, care apare in patru biserici din zona de nord a judetului, mai apare in Germania in Domul din Koln si in inca alte patru biserici. Este un punct de legatura. Vom face un operator de turism al nostru care va fi diferit de ceilalti operatori. In loc sa ia romani din Medias sa-i duca pe coasta Anatoliei sau mai stiu eu unde, operatorul nostru va aduce turistii din Germania si alte tari europene la Medias. Prin asta incercam sa crestem intreaga zona. Si mai avem si alte proiecte. Vrem sa transformam Ighisul in cartier al Mediasului, sigur dupa ce facem referendum in localitate. Vom finaliza infrastructura de apa-canal, mai avem in plan reabilitarea strazilor, a centrului istoric. In 2011 incepem un proiect prin care Mediasul vreau sa devina un oras al florilor, cu spatii verzi, parcuri, avem doua proiecte pentru inca doua parcuri noi in oras, unul de doua hectare si unul de aproape doua. Mai este proiectul de management al deseurilor, iar la finalul investitiilor eu zic ca in proportie de 95 la suta Mediasul va avea un sistem integrat al deseurilor.
Rep.: Stiti ca a trecut campania electorala.
T. N.: Dar eu asa am vorbit si in campanie asa vorbesc si acum.
Rep.: Vad ca v-ati cam plictisit in campanie...
T. N.: Nu m-am plictisit, am facut acelasi lucru pe care il fac in fiecare zi. Eu va spun ca tot timpul am intalniri cu cetatenii, la ei pe strada, in cartier, la ei la bloc. Asa am facut si in campanie, asa fac si acum. Diferenta este ca am vrut sa acopar in cele doua saptamani de campanie un oras intreg.
Rep.: Mi-ati enumerat o groaza de idei si proiecte. Dar bani aveti, cum stati cu finantele la primarie?
T. N. Stam bine. Intotdeauna am stat bine si stam bine. Bugetul care a fost adoptat pentru anul 2009 a fost unul cu o foarte mica crestere fata de anul anterior pentru ca stiam ce urmeaza. Avem un procent al cheltuielilor de personal mic, de 16 la suta. Media practicata in Romania si in Europa este de undeva 20 – 25 la suta. Noi am mers pe 16 la suta si a fost bine. Altii au mers pe 30, 35, chiar si 40 la suta. Va fac o comparatie. Acel buget avansat pe timpul verii cand s-a luat in calcul pentru prima oara reducerea chltuielilor cu bugetarii, ar insemna la nivelul Mediasului un aparat de specialitate al primarului de 166 oameni. Noi avem 119. Alte primarii mai mici sau din orase mai mici, fara sa dau nume, dar la jumatatea Mediasului, au de exemplu 171 de oameni. Si sigur ca acolo unde sunt cheltuieli de personal pana la 30 la suta din buget, cand ajung pe sfarsit de an incep sa planga. Noi cu o luna inainte de sfarsitul anului suntem undeva la 90 la suta din bugetul prevazut pe anul in curs.
Rep.. Si ce preconizare faceti pentru anul viitor?
T. N.: Anul viitor, pe partea de venituri vom merge la fel ca si anul acesta. Poate cu zece, 20 de miliarde in plus fata de fcele aproximativ 200 cat am avut anul acesta. Dar tinand cont de faptul ca in momentul de fata primaria Medias are un grad de indatorare zero, ne gandim foarte serios la un imprumut, pe partea de investitii, care sa aigure sprijin pentru tot ceea ce v-am spus. Dar in principal pe partea de infrastructura.
Rep.: In final mai spuneti-mi un lucru. Cat v-a influentat in tot ceea ce ati facut pana acum domnul Thellmann?
T. N.: Total! Domnul Thellmann a fost un om extraordinar. Nu i-am adus nici o lauda doar de complezenta. Cand am zis total poate am exagerat putin dar a fost un administrator foarte bine pregatit caruia ii datoram enorm. Cea mai mare calitate a lui si cred lucrul cel mai important pe care l-am invatat de la domnul Thellmann a fost capacitatea de a vorbi cu oamenii si de a-i intelege. Imi amintesc ca avea odata o intalnire cu oamenii dintr-un cartier si in ultima clipa vine cineva la el cu o problema. Eu il trageam de mana ca intarziem si el se intoarce si imi spune: `dar daca problema acestui om este mai importanta decat toate celelalte 50 probleme la un loc?`. Avea tot timpul rabdare si ii placea sa vorbeasca cu oamenii. Acest sistem al Mediasului cu Consiliul Cetatenesc, implicarea oamenilor in luarea deciziilor, nu l-a facut Neamtu. Asta am invatat de la domnul Thellmann.`Vom reabilita o cladire din fosta unitate militara si vom face acolo cred cel mai mare centru cultural din regiunea 7 Centru. O sa concentram in acel spatiu absolut tot ce inseamna culturaa: ONG-uri, teatru, cor, fanfara, cenaclu, sculptura, pictura… Vor fi la final 6.000 de metri patrati, spatii de cazare, sala de spectacole, sali de conferinte.` 
de Stefan DOBRE


Med Elite



Ai ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5




Alte stiri adaugate luni, 30 noiembrie 2009






Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 25 aprilie 2024 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter