SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGTerenurile din Sibiu nu prea au lipici la straini

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

"Strainii care au fost interesati sa achizitioneze terenuri in Romania le-au cumparat deja. Interesul fata de terenurile agricole este mai mare din partea presei decat a oamenilor. Cumparatorii n-au venit inca", a declarat pentru Tribuna, analistul imobiliar Bogdan Gicu, subliniind faptul ca cele mai multe achizitii de terenuri agricole au fost facute de straini, la noi in judet, in perioada 2005 - 2007, chiar si in 2008, in ultimii ani piata linistindu-se considerabil. Bogdan Gicu mai spune ca desi la noi exista terenuri, nu avem cumparatori, o problema majora in aceste tranzactii fiind lipsa actelor, pentru ca multi dintre proprietarii sibieni nu si-au intabulat terenurile. Analistul imobiliar subliniaza faptul ca nici macar romanii nu se arata foarte interesati de aceste terenuri, desi preturile sunt foarte scazute: de la 3.000 de euro pe hectar, pana la 5.000 - 6.000 de euro in conditii cu totul exceptionale.

 Uite legea, nu e legea

Anuntul facut la mijlocul lunii ianuarie de Maria Grapini, ministrul delegat pentru IMM, ca de la 1 ianuarie cetatenii europeni pot cumpara, ca persoana fizica, terenuri din Romania fara restrictii pentru ca "exista un vid legislativ de aproximativ o luna" pana cand pot fi impuse conditii suplimentare, nu i-a scos la lumina pe eventualii cumparatori sau speculanti. Ministrul citat de Romania Libera spunea ca la 1 ianuarie 2014 au expirat cei sapte ani in care in Romania nu puteau fi cumparate terenuri decat de persoane juridice, nu si de persoane fizice din alte tari. Cu toate acestea, in acest moment nu putem spune ca exista o lege care reglementeaza noile conditii in care se regaseste Romania, pentru ca presedintele Traian Basescu a retrimis legea Parlamentului spre reexaminare, in prima saptamana a acestui an.

 Fermieri din Elvetia, Spania, Italia, Olanda si Germania, la Sibiu

in ceea ce priveste Sibiul, strainii detin aproape 10 la suta din suprafata arabila a judetului.

Fermieri din Elvetia, Spania, Italia, Olanda si Germania au in proprietate sau administreaza, in judetul Sibiu, peste 12.000 hectare. Desi reprezinta doar 9,6% din cele 116.000 ha, cat este suprafata arabila a judetului, afacerile agricole ale fermierilor straini se dezvolta de la un an la altul. Unii dintre ei au profitat de faramitarea exploatatiilor agricole, reusind sa cumpere de la localnici terenuri la preturi mici. Altii au cumparat de la ADS suprafete mai mari cu intentia reconversiei plantatiilor viticole sau a dezvoltarii zootehniei. Conform directorului Directiei pentru Agricultura a Judetului Sibiu, la Miercurea si Apoldu de Jos, doi olandezi au ferme de vaci cu lapte, un spaniol a investit la Ludos, Pauca si Brosteni, in cultura vegetala, tot la Pauca un fermier elvetian detinand o ferma de porci si o ferma vegetala. Din Elvetia este si investitorul care creste, la Dealu Frumos, vaci pentru carne, la Apoldu De Jos un italian cultivand aluni pe 70 ha si alte culturi pe inca 130 ha. La Nocrich, un investitor german creste vaci pentru carne, iar in zona Mediasului, alti doi germani detin 7.000 ha pe care le cultiva cu grau, porumb, sfecla de zahar etc.

Daca ar fi sa facem un inventar al suprafetelor arabile detinute de fermierii straini in judetul Sibiu, acesta ar arata astfel: in zona Mediasului - peste 7.000 ha, la Pauca- circa 2.200 ha, la Miercurea - 1.200 ha, la Apoldu de Jos - circa 200 ha, la Rosia si Sibiu - peste 1.000 ha, iar la Marpod, Nocrich si Agnita - 1.400 ha.

Mentionam ca judetul Sibiu, conform datelor statistice ale Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, ocupa locul trei in topul primelor zece judete cu suprafete mari de teren agricol vandut strainilor. Pe primul loc se afla judetul Timis, cu peste 45.000 hectare detinute de straini. Urmeaza in ordine judetele: Arad, cu peste 23.000 hectare; Sibiu, cu peste 12.000 hectare; Dolj, cu peste 8.000 hectare; Caras Severin cu 6.800 hectare; Bihor cu peste 5.000 hectare; Teleorman, cu 3.800 hectare; Alba, cu 2.800 hectare; Iasi cu peste 2.000 hectare si Arges cu 1.600 hectare. Directorul Directiei Judetene pentru Agricultura Sibiu, Stelian Iliu spune ca interesul strainilor pentru terenurile arabile din judetul Sibiu a fost si este unul sporit atata vreme cat preturile vor fi scazute, iar perspectiva anului 2014, cand Uniunea Europeana ne obliga sa deschidem piata funciara si pentru cetatenii straini nerezidenti, acest proces va cunoaste o crestere importanta.

Italienii cei mai mari cumparatori

La nivelul intregii tari, in topul celor mai mari cumparatori

de terenuri agricole se afla italienii - 24,29%; germanii - 15,48%; arabii - 10%, maghiarii - cu peste 8%; austriecii si spaniolii cu peste 6%; olandezii si grecii cu cate 2,4%, turci cu aproape 0,8%. De asemenea, un procent de 6% din terenul arabil al Romaniei a fost cumparat de catre cetateni din Elvetia, Malta, Monaco, Luxemburg, Cipru.

Desi in ianuarie-februarie 2014 strainii nu au facut coada la cumpararea terenurilor agricole in Romania, asta nu inseamna ca ei nu ar putea fi interesati, datorita preturilor scazute practicate in tara si in judetul Sibiu. Nepromulgarea legii de catre presedintele Basescu si vidul creat ar putea usura demersul oricarui strain interesat sa cumpere pamant in tara noastra. Şi asta, pentru ca in strainatate terenurile agricole sunt mult mai scumpe. Bunaoara in Austria pretul unui hectar este de 10 si chiar 15 ori mai mare decat la noi. Actualmente, pana cand noua lege va fi promulgata si va intra in vigoare, ca sa devina proprietari de pamant in Romania, strainii trebuie sa obtina cetatenia romana in cazul persoanelor fizice (rezidenti) sau sa aiba sediul firmei pe teritoriul Romaniei, in cazul persoanelor juridice. Mai mult decat atat, daca indeplinesc conditiile de mai sus, pot cumpara cat ii tine punga.


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate miercuri, 19 februarie 2014


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 27 februarie 2021 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter