SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING



Testarea Babes - Papanicolau, gratuita

Stiri din Sibiu: Sanatate Adauga un comentariu »

Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Sibiu participa la Subprogramul de Screening pentru depistarea precoce activa a cancerului de col uterin, astfel incat sibiencele pot sa se testeze gratuit prin metoda Babes - Papanicolau. Subprogramul este finantat de Ministerul Sanatatii, prin intermediul Casei de Asigurari de Sanatate si face parte din Programul National de Oncologie. Obiectivul principal al subprogramului este reducerea incidentei formelor invazive ale cancerului de col uterin si mortalitatii cauzate de acesta. Screeningul pentru depistarea precoce activa a cancerului de col uterin consta in testarea prin metoda Babes - Papanicolau a populatiei feminine, anunta reprezentantii Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Sibiu. "Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Sibiu a fost validat din data de 15 octombrie 2012 ca participant in cadrul programului de catre Unitatea Regionala de Management Centru din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures. Reteaua unitatii noastre este constituita, pana in prezent, din 23 de centre de informare si consiliere a femeilor privind masurile de prevenire a cancerului de col uterin si de mobilizarea populatiei eligibile pentru testarea Babes - Papanicolau (cabinete de medicina de familie), din sase centre de recoltare precum si din laboratorul clinic de anatomie patologica din cadrul spitalului. Reteaua urmeaza sa fie extinsa cu inca 23 centre pentru care s-a depus documentatia in vederea validarii ", a declarat dr. Liviu Cotarla, managerul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Sibiu.



Unde si cine face testarea



Lista cu centrele de informare si consiliere a femeilor privind masurile de prevenire a cancerului de col uterin si de mobilizare a populatiei eligibile pentru testarea Babes-Papanicolau - cabinete de medicin[ de familie sunt: CMI dr. Stan Mihaela, CMI dr. Cristea Anca Simina, CMI dr. Popa Viorica, CMI dr. Oltean Ioan, CMI MF - M. intreprindere dr. Licsandra Mihaela, CMI dr. Parcalaboiu Constantin, CMI dr. Boanta Paula Adriana, CMI dr. Ciolan Ana, CMI dr. Dogaru Ileana, CMI dr. Ursu Mariana, CMI dr. Raceu Dumitru Åžtefan, CMI dr. Dutchievici Traian, CMI dr. Toma Cristina, CMI dr. Cornea Claudia Maria, CMI dr. Tatu Maria Sanda Terezia, CMI dr. Crisan Gabriela, CMI dr. Maierean Raluca, CMI dr. Marcu Adina, CMI dr. Bumbulut Octavian, CMI dr. Bumbulut Anca, CMI dr. Jiga Marina Veturia, dr. Achim Olimpiu Florin, CMI dr. Moga Claudia.

Lista cu centrele de recoltare a materialului cervical sunt: Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Sibiu - Cabinet de Obstetrica-Ginecologie (dr. Voiasciuc Valentin, dr Vulcan Mircea, dr. Petre Ileana-Camelia, dr. Dragoe Gina); CMI dr. Bumbulut Octavian; CMI dr. Bumbulut Anca; Policlinica Astra prin Cabinet Medicina de Familie dr. Achim O. Florin si Ambulatoriu Obstetrica Ginecologie, dr. Ispasoiu Corina; CMI dr. Boanta Paula Adriana si CMI dr. Cornea Claudia Maria.



Criterii pentru testare



Potrivit reprezantantilor Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Sibiu, pot fi incluse in subprogram persoanele de sex feminin in varsta de peste 25 de ani care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fara antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin. Testarea in cadrul subprogramului se va opri la femeile care au implinit varsta de 64 de ani. Nu sunt eligibile femeile care prezinta absenta congenitala a colului uterin sau histerectomie totala pentru afectiuni benigne si femeile carora li s-a stabilit diagnosticul de cancer de col uterin sau alte forme de cancer genital. " Femeile care doresc sa-si faca gratuit testul Babes - Papanicolau se pot prezenta la cabinetele medicilor de familie care au intrat in program, pentru informare si consiliere cu privire la preventia bolii. Medicul de familie inmaneaza femeii eligibile formularul in vederea prezentarii acesteia la unul din centrele de recoltare din cadrul retelei noastre. Dupa recoltarea materialului celular cervical, centrele de recoltare il transmit laboratorului de anatomie patologica al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Sibiu, impreuna cu formularul completat. Laboratorul de anatomie patologica interpreteaza rezultatul Babes - Papanicolau. Formularul completat in integralitate se transmite medicului de familie in vederea comunicarii rezultatului catre paciente ", a spus Daniela Craciun, consilier juridic al spitalului.

Pana la data de 31 ianuarie 2013, numarul pacientelor investigate in cadrul acestui program este de 457. Dintre acestea, trei au avut nevoie de investigatii medicale suplimentare.

Potrivit reprezentantilor spitalului, suma decontata de CAS Sibiu este de 80 lei/caz rezolvat.
de Laura Buciu


Masini de cusut



Ai ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5




Alte stiri adaugate sambata, 16 februarie 2013






Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 29 martie 2024 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter