SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGTiberiu Ivancea, actualul sef al Politiei Sibiu l-a anchetat pe Ariton. Kovesi era procurorul!

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Cei care l-au anchetat, in 2003, pe actualul ministru al Economiei, Ion Ariton, pentru neglijenta in serviciu si fals intelectual, au ajuns pe functii importante. Procurorul de caz, Laura Codruta Kovesi, este acum procurorul general al Romaniei, iar ofiterul de politie care a muncit la ancheta este nimeni altul decat actualul sef al Inspectoratului de Politie Judetean Sibiu, comisarul Tiberiu Ivancea. Cei doi au decis scoaterea de sub urmarire penala (SUP) atat in cazul lui Ariton, cat si a celorlalte opt persoane anchetate. Ivancea spune ca Ariton ar fi putut sa il aprecieze pentru modul in care a derulat ancheta.

In vremurile in care PSD era la guvernare, conducerea Petrom a depus o plangere penala impotriva a noua angajati ai Peco Sibiu, acuzandu-i de un prejudiciu calculat in 2002 la zece miliarde de lei vechi. Printre angajatii acuzati era si Ion Ariton, directorul comercial in acea vreme, in subordinea caruia se afla si seful Depozitului, de unde Petrom reclama lipsurile.
Alaturi de procurorul Codruta Kovesi, din partea Politiei sibiene a lucrat la dosar Tiberiu Ivancea, care in acea perioada era ofiter de cercetare penala.
Dupa mai multe luni de ancheta, in timpul careia unul din gestionarii cercetati s-a sinucis, Kovesi si Ivancea au decis scoaterea de sub urmarirea penala a tuturor celor acuzati. Tiberiu Ivancea a raspuns intrebarilor ziarului Turnul Sfatului, in legatura cu perioada respectiva si cu ceea ce a urmat. Inclusiv legat de eventuala sustinere a partidului condus de Ariton pentru sefia Politiei sibiene.

Ivancea: `E posibil sa ma fi apreciat`

Reporter: Au fost acuzatii grave, a fost un suicid. Dosar greu...
Tiberiu Ivancea: Dosarul a fost foarte dificil, pentru ca era o problematica cu totul noua la vremea respectiva, acum aproape zece ani. Cu petrol, cu rezervoare, chestiuni tehnice, densitati, cu circuit de documente greoi si asa mai departe. A fost greu, au fost facute foarte multe verificari, expertize, s-a depus o munca uriasa.

R.: Mai tineti minte cat ati lucrat la dosar?
T.I.: Mai bine de sase luni, cred.

R.: La un moment dat aparuse zvonul ca respectivul combustibil care ar fi lipsit s-ar fi evaporat.
T.I.: Au existat expertize, dar nu ca tot combustibilul s-ar fi evaporat. Pe timp de vara, combustibilul se evapora. Sunt niste marje, niste tolerante care se iau in calcul in cazul unor astfel de rezervoare foarte mari. Dar nu a fost vorba, ca tot s-a evaporat. Din cate imi aduc aminte, era o lipsa de gestiune acumulata in timp si erau mai multi gestionari responsabili de depozit.

R.: Opinia general valabila este ca functii precum cea ocupata de dumneavoastra acum se ocupa cu acordul partidului aflat la guvernamant. Care `isi pune sefii` peste tot, de la Meteo la Politie. Dumneavoastra ati avut discutii, sustinerea celor din conducerea PD-L cand ati concurat pentru acest post?
T.I.: Nu am fost la o negociere cu nimeni, daca la asta va referiti. Este foarte posibil, avand in vedere ca ministrul de Interne este om politic, sa se discute la nivel inalt pe variante, pe optiuni. Dar nu pot sa spun ca am beneficiat de vreun sprijin deosebit.

R.: Nu au venit ca `sunteti omul nostru`...
T.I.: Nu, departe de asa ceva.

R.: V-ati mai intalnit cu domnul Ariton, de cand dumnealui e ministru, iar dumneavoastra seful Politiei?
T.I.: Nu pot sa spun ca avem o relatie profesionala. Ne cunoastem, din cand in cand ne mai intalnim pe la diferite evenimente, dar nu ne sunam sau, mai bine spus, nu pastram o legatura decat foarte rar.

R.: Cum a fost sa il anchetati pe cel care este acum ministrul Economiei?
T.I.: Ancheta propriu-zisa, in ce consta: sa administram probe in acuzare. Am incercat sa administram toate probele posibile. Domnul ministru, la vremea respectiva director comercial, a fost audiat de mine. O data sau de doua ori, in prezenta avocatului. Am purtat o discutie, mai mult, am cerut niste explicatii, pentru ca era acuzat de ceva si ceream sa raspunda la niste intrebari pertinente. Ca si raspunsurile. Am lamurit situatia, cred, din discutie. Ulterior s-au solicitat expertize si asa mai departe si s-a dovedit ca nu erau acuzatii intemeiate.

R.: Ion Ariton va cunostea, din punct de vedere profesional, a fost anchetat de dumneavoastra. Credeti ca a contat modul in care ati lucrat in dosarul respectiv in imprejurarile in care ati ajuns seful IPJ Sibiu?
T.I.: E foarte posibil sa ma fi apreciat la vremea respectiva pentru modul in care am procedat si cum am pus problema cu ocazia anchetei. Dar...

R.: ... pana la urma tot concurs a fost.
T.I.: Da, a fost un examen.

Dupa dosarul din 2003, Tiberiu Ivancea a mai lucrat ca ofiter de cercetare penala inca aproape patru ani. Din februarie 2007 pana in septembrie 2009 a condus, mai intai ca imputernicit, Serviciul de cercetari penale din cadrul IPJ Sibiu. A plecat apoi cateva luni la Bucuresti, iar din februarie si pana in august 2010 a condus Serviciul judetean de informatii si protectie interna Sibiu (fostul `doi s’un sfert`). A devenit sef al Inspectoratului de politie judetean Sibiu in urma unui concurs la care a fost singurul candidat.

Pozitia lui Ariton

Actualul ministru al Economiei, Ion Ariton, este si presedinte al PD-L Sibiu. El a transmis ziarului Turnul Sfatului, legat de subiect, sa aiba in vedere ca dosarul a fost inchis fara sa fie dovedita vreo vinovatie. De asemenea, a fost subliniat faptul ca dosarul a fost instrumentat in perioada in care la guvernare era PSD, partid care, intr-adevar, in vremea respectiva avea o influenta de fier in mai toate institutiile deconcentrate.

Nu au existat dovezi

"In urma verificarii acestor variante, precum si a administrarii tuturor probelor necesare lamuririi cauzei s-a constat ca nu exista indicii clare din care sa rezulte ca exista o paguba reala si, totodata, nu exista o legatura de cauzalitate intre modul in care invinuitii si-au desfasurat atributiile de serviciu si paguba produsa", se arata in rezolutia de scoatere de sub urmarire penala a Parchetului de pe langa Tribunalul Sibiu, citeaza Mediafax.
Conducerea Petrom arata, in plangerea penala, ca paguba a fost produsa intre anii 2000 si 2002, insa expertizele efectuate depuse la dosar acest lucru nu putea fi stabilit drept cert. `Or, nefiind dovezi clare din care sa rezulte ca, la data de 31 decembrie 1999, nu exista lipsuri de combustibil in depozitul Peco Sibiu, nu se poate retine ca reala paguba calculata. Mai mult, s-a constat ca in perioada 2000- 2002 s-au efectuat peste zece inventare si peste patru controale de fond, ocazie cu care nu s-au semnalat lipsuri semnificative din gestiune, nu s-a sesizat disparitia unor documente fiscale sau contabile si nu s-au sanctionat persoanele care facut corecturi in fisele de magazie, desi erau verificate, semnate si barate de comisia de inventariere", se mai arata in ordonanta semnata de Kovesi.
O expertiza contabila depusa la dosar a stabilit cuantumul prejudiciului la doua miliarde de lei vechi, dar acest calcul putea fi luat in considerare numai in ipoteza in care stocurile declarate in 1999 erau cele reale, fapt ce nu a putut fi dovedit.
In trecut, presedintele organizatiei municipale a PSD Sibiu, Gheorghe Suditu, declarase ca Ion Ariton a depus o cerere de adeziune la PSD, cerere care nu s-a mai concretizat, insa.
de Traian DELEANU


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate marti, 16 august 2011


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 05 decembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter