SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGTinerestile afaceri, cu ajutor de la Guvern: pizzerii, terenuri de fotbal, magazine

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

In timp ce unii tineri sibieni spera la afaceri mai prospere prin programul guvernamental `intreprinzator debutant`, unii au renuntat deja. Proiectele prin care tinerii sibieni sub 35 de ani au pornit o afacere cu sperante la cei 10.000 de euro cofinantare sau scutiri de taxe pornesc de la pizzerii, terenuri de fotbal, magazine de unelte sau de mancaruri traditionale.

Pana la sfarsitul saptamanii trecute, in judetul Sibiu erau inregistrate 42 de societati infiintate prin programul `intreprinzator debutant`, initiat de Guvern: adica firme ale unor tineri, care pot accesa cofinantari de maxim 10.000 de euro, pot primi garantii guvernamentale la imprumuturi sau scutiri de taxe.

Sotii Adina si Andrei Gnandt au preluat afacerea inceputa de un prieten pe intreprindere individuala – o pizzerie, cu livrari la domiciliu. `Am infiintat aceasta firma (Pizza Mirceone – n.r.) pe numele sotiei, caci se incadra la criterii, avea sub 35 de ani si nu a mai fost asociata in vreo firma. Am preluat afacerea cu pizzeria de la prietenul nostru, care spunea ca merge mai mult pe minus si am decis sa fie un SRL debutant pentru a beneficia de scutirea platii contributiilor sociale. Deocamdata, insa, acest lucru nu s-a intamplat`, spune Andrei Gnandt. Dosarul depus de ei la Agentia pentru IMM-uri a fost acceptat, dar `sistemul` inca le percepe contributiile sociale. `Cred ca urmeaza sa se reglementeze aceasta situatie. Oricum, am fost impresionat de faptul ca nu a fost birocratie stufoasa`, adauga Andrei. Scutirea platii contributiilor sociale, prin programul `intreprinzator debutant`, este o facilitate care se acorda pentru cel mult patru angajati. `Deocamdata avem trei. Daca lucrurile vor merge bine, speram sa mai angajam inca o persoana`, spune Adina Gnandt.

Unii au renuntat deja

Dumitru Bogdanel, de 34 de ani, si-a infiintat in aprilie o firma cu nume sugestiv – Poienaru Sibian SRL D (SRL debutant). `Noi suntem producatori de branzeturi. Ciobani cu alte cuvinte. Am aplicat pentru acest program, dar nu mai erau fonduri. Am si renuntat intre timp, acum firma e SRL normal. Erau trecute acolo si niste facilitati fiscale, dar nu avea rost. Am infiintat firma pentru magazinul deschis in Bucuresti. Dar, afacerea merge si fara ajutor guvernamental`, spune Dumitru Bogdanel.

Un pic dezamagit, dar cu sperante in continuare este Cosmin Dragomir, asociat al firmei Diana&Andrei SRL D. `Obiectul de activitate ales este cel al restaurantelor. De altfel, in panificatie vroiam sa investesc. Am depus un plan de afaceri, prin care sa primesc cofinantarea de 10.000 de euro pentru achizitia de utilaje. Planul mi-a fost respins, dar o sa il refac`, spune Cosmin.

Un teren de fotbal, fiindca nu exista concurenta

Mihai Talvan are doar 26 de ani si a decis sa investeasca intr-un teren de fotbal. `Am studit piata din Cluj unde exista 42 de astfel de terenuri cu gazon artificial. La Sibiu exista inca cerere. Cu ajutorul surorii mele, care este economist, am depus planul de afaceri. Doar ca eu nu doresc acea cofinantare de 10.000 de euro, ci garantii guvernamentale pentru accesarea unui credit. Este nevoie de investitii destul de mari`, recunoaste Mihai, asociat al firmei Sasha Sports SRL D. Mihai a si ochit zona din Sibiu in care sa ridice un teren de fotbal si are si un plan in acest sens. `Pana acum proiectul a decurs bine. Acum sunt in discutii cu cei de la CEC Bank pentru acel credit. Daca totul va merge bine in continuare, probabil in toamna vor incepe lucrarile. Ideea este sa prind primavara cu terenul pregatit`. Lui Mihai ideea acestui teren i-a venit anul trecut, cand firma la care lucra a contractat un teren de fotbal. `Si am vazut ce bataie era pe astfel de terenuri`.

Cu ajutorul parintilor

Probabil printre cei mai tineri intreprinzatori debutanti din Sibiu este Radu Bogdan Otoiu, nascut dupa Revolutie, pe 1 august 1990. El este asociat al SC Proffesional Tools Service SRL D. `Suntem distribuitori de unelte si scule pentru constructii. Am inceput afacerea cu ajutorul tatalui meu, ma ajuta pe partea de fiscalitate. Inca nu am accesat acei 10.000 de euro cofinantare`, spune Radu. Este student sibian, in anul II la Ecologie, iar firma la care este asociat are trei angajati.

De la inceputul acestui an, tinerii sub 35 de ani care nu au mai fost asociati la vreo firma sau nu au condus una, au posibilitatea sa infiinteze, gratuit, societati cu raspundere limitata debutante (SRL D). Printre facilitatile oferite se numara cofinantarea unui plan de afaceri in productie sau servicii in proportie de 50%, dar nu mai mult de 10.000 de euro, garantarea in proportie de 80% a unor credite nu mai mari de 80.000 de euro si scutirea de la plata contributiilor sociale pentru veniturile a maxim patru angajati cu contract de munca pe perioada nedeterminata. Facilitatile sunt oferite pe o perioada de trei ani. De asemenea, daca cifra de afaceri depaseste 500.000 de euro, facilitatile nu mai sunt acordate.
de Traian DELEANU


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate luni, 04 iulie 2011


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 01 octombrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter