SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGTinerii din Carta au pus mana pe buzdugan

Stiri din Sibiu: Evenimente Adauga un comentariu »

Şi in acest an, "Buzduganul" de la Carta a debutat la orele amiezii, imediat dupã ce s-a incheiat slujba de sãrbãtoare de la Biserica "Cuvioasa Paraschiva ". La indemnul preotului Teodor Cezar Bulgariu, credinciosii, multi dintre ei imbrãcati in frumoase costume populare, s-au grupat in dreptul lãcasului de cult, iar alaiul format, deschis de douã cãrute cu tineri si copii, dar si de un purtãtor de drapel, a plecat spre marginea comunei, la holda de grau.

Cu veselie, spre lanul de grau

Cantand si glumind, alaiul a devenit tot mai gros in timp ce a parcurs drumul spre locul de secerat, multi dintre cei ce priveau pe la porti intreaga actiune lãsandu-se convinsi de indemnul si rugãmintea cunostintelor din grup, integrandu-se in procesiune.

Aproape de capãtul comunei, la marginea drumului principal, este holda pe care sãtenii au ales-o pentru a incepe, in mod simbolic, secerisul. Imediat dupã ce intreg alaiul a sosit la fata locului, doi tineri au coborat in lanul de grau si dupã ce si-au ascutit bine coasele, s-au apucat hotãrat de secerat. in cateva minute, sirul spicelor este destul de lung, astfel cã femeile au putut cobori in lan pentru a aduna snopi din care au construit "buzduganul". Snopii de grane au fost pusi unii langã altii, au fost legati si in doar cateva minute, din mainile femeilor a iesit un adevãrat buchet, in varful cãruia s-a format o cruce mare si bogatã din spice.

"Buzduganul" din spice porneste spre casa gazdei

Odatã finalizat, "buzduganul"a fost preluat de doi tineri care s-au postat in fruntea alaiului ce urma sã parcurgã drumul de intoarcere spre sat.

Cei mai multi dintre participanþi nu si-au reluat locul in alai panã nu au ajuns la spicele secerate, de unde si-au luat cate un snop, pentru a fi pus la loc de cinste, in casã, lingã icoanã (se crede cã acest lucru aduce noroc si belsug).

in cantec si veselie, cu strigãturi si glume specifice, grupul a parcurs mare parte a localitãtii cãtre casa gazdei, unde, asa cum e obiceiul, s-a pregãtit o primire deosebitã.

Pe drum, pentru a le oferi tuturor putinã rãcoare intr-o zi toridã de varã, multi dintre cei ce locuiesc pe traseul alaiului au iesit la porti cu diverse vase pline cu apã si din cand in cand, au stropit participantii, asemeni unei ploi binecuvantate.

Gazde bucuroase de oaspeti...

Dupã ce au purtat buzduganul prin sat, membrii alaiului au ajuns la casa familiei Rusu (str. Principalã, nr. 150), ce in acest an a fost, pentru intaia oarã, gazdã a obiceiului. Oaspetii au fost primiti cu cinste, bucurie si paine cu sare, dupa cum spune si traditia strãbunã. Dupã un autentic dialog in versuri, strigãturi si cantece, cu femeile din fruntea grupului, dar si dupã ce au stropit multimea cu ajutorul unui buchet de busuioc si flori, gazdele au invitat alaiul in curtea casei, unde a inceput petrecerea, condimentatã din plin cu gogosi, rachiu, vin, muzicã si joc.

Voia bunã si atmosfera frumoasã, de adevãratã sãrbãtoare, au continuat in curtea familiei Rusu cateva ore bune.

Dupã petrecerea din curtea gazdei, buzduganul de spice a fost dus la bisericã, unde va sta la loc de cinste panã la anul.

Obiceiul "Buzduganul" de la Carta a fost reinviat de bãtranii satului, ceata de feciori din Carta, Parohia Ortodoxã "Sfanta Cuvioasã Paraschiva", Şcoala cu clasele I-VIII, Consiliul Local si Primãria comunei Carta. Un merit deosebit in reluarea acestui frumos obicei l-a avut si cetãteanul sas Oswald Guist.
de Dan Francu


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate luni, 22 iulie 2013


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 24 noiembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter