SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGTinerii sibieni, complexati de sasi

Stiri din Sibiu: Educatie Adauga un comentariu »

Nu stiu cine a pus bazele orasului Hermannstadt, au un complex de inferioritate fata de sasi si parasesc scoala cu un bagaj sarac de cunostiinte. Este vorba despre tinerii sibieni absolventi de liceu, obiect de studiu al Cercului de Studii Istorice si Sociale din cadrul Colegiului National Brukenthal.

Multi dintre tinerii absolventi de liceu din Sibiu cred ca orasul lor a fost fondat de daci si romani. Altii parasesc bancile liceului cu un bagaj restrans de cunostiinte in domeniul multiculturalitatii si interculturalitatii. Asa pornesc in viata tinerii sibieni care termina liceul.

Concluziile apartin unui studiu aprofundat realizat la Sibiu in anul scolar 2007 – 2008 de catre Cercul de Studii Istorice si Sociale din cadrul Colegiului National „Samuel von Brukenthal ", intitulat „Modelul cultural sibian. Reflectii pe marginea universului identitar al adolescentilor sibieni la inceputul secolului al XXI-lea " si publicat in Anuarul Cercului, lansat ieri la Sibiu. Profesorii dar si elevii colegiului sibian au pornit investigatia lor bazandu-se pe studii de caz, pe interviuri de grup, chestionare in scolile din Sibiu si o bogata bibliografie. Grupul tinta al cercetarii il constituie elevii de clasa a XII-a din colegiile nationale si liceele teoretice sibiene.

O parte din rezultatele obtinute i-au mirat chiar si pe elevii care au realizat studiul. Spre exemplu, la intrebarea „Sibiul a fost intemeiat de... " 13,1 la suta dintre respondenti nu au stiut ca orasul lor a fost intemeiat de sasi. „O explicatie a procentului de raspunsuri care indica intemeierea Sibiului de catre romani e sugerata de interviul de grup 1. Elevi cu o buna pregatire teoretica, cu o relativ corecta apreciere a trecutului istoric al Sibiului au problematizat aspectul intemeierii orasului indicand continuitatea daco-romana ", se arata in studiu. Mai mult decat atat, tinerii sibieni cred ca romanii sunt inteligenti (12%) si ospitalieri (12%) dar in acelasi timp lenesi (12%) si hoti (9%), in constrast cu sasii, care sunt punctuali (17%) si harnici (13%) dar si cu o fire inchisa (19%) si mandri (6%). intrebati ce zicale, bancuri sau stereotipuri cunosc despre sasi tinerii absolventi au raspuns intr-o proportie covarsitoare (84%) ca „nu sunt sociabili " dar „calitatea germana este superioara ". „Interiorizarea sentimentului de apreciere a spiritului german, poate chiar de inferioritate fata de acesta, e sesizabila in randul adolescentilor sibieni prin raportul non-raspunsurilor oferite ", se mai arata in studiul elevilor.

Concluziile studiului nu sunt toate favorabile tinerilor sibieni. „Marea majoritate a tinerilor de 18-19 ani, care si-au exprimat punctul de vedere, (2/3) au indicat gresit natura relatiilor romano-germane " sau „generatiile actuale de tineri absolventi de studii secundare teoretce impresioneaza prin bagajul sarac de achizitii in domeniul multiculturalitatii si interculturalitatii ".

„Lacunele evidente ale adolescentilor sibieni in domeniul viziunii interculturale si al convietuirii interetnice se datoreaza in mare masura politicii scolare de care au avut parte ", se incheie studiul.
Interviurile de grup au fost aplicate elevilor Colegiilor Nationale „Gh. Lazar " si „S. v Brukenthal ". Chestionarele au fost aplicate unui numar de 76 de respondenti din trei colegii nationale si doua licee teoretice, cu o acoperire de 10 la suta a grupului tinta.

Elevii despre elevi
Studiul prezentat mai sus a fost coordonat de prof. Ioan Popa si redactat impreuna cu Maximilian Braisch, Raluca Chirca, Ana Popa, prof. Melina Popa, Andreea Rotarescu si Alexandru Tatu.
Cercul de studii istorice si doctorale functioneaza in cadrul CN „S. v Brukenthal " de aproape trei ani.
de Stefan DOBRE


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate marti, 14 octombrie 2008


Poza Zilei Sibiu - Sibiu Cycling Tour 2020

Sibiu Cycling Tour 2020
~ 11 august 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 27 iulie 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 07 2020 07:25 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter