SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGToate facultatile s-au mutat in Piata Mica

Stiri din Sibiu: Evenimente Adauga un comentariu »

in verdele viitorilor militari, in negrul viitorilor teologi, in hainele "casual" ale viitorilor economisti, ingineri, in port traditional din Pakistan sau India s-a colorat ieri Piata Mica a Sibiului. Motivul? Toate cele cinci universitati din Sibiu au deschis pentru prima oara impreuna un nou an universitar. Initiativa de a uni institutiile de invatamant superior i-a apartinut prof. univ. dr. ing. Ioan Bondrea, rectorul Universitatii "Lucian Blaga", si pare a fi o premiera in plan national.

Trei universitati particulare, doua universitati de stat, un "Gaudeamus Igitur"

Cinci institutii de invatamant superior exista in Sibiu; de ani de zile sunt in competitie pentru a atrage cat mai multi studenti, de ani de zile sunt in competitie pentru a veni cu cele mai bune oferte de studii de licenta sau masterat. Ieri, pe 1 octombrie, orice competitie a fost uitata, caci toate cele cinci institutii de invatamant superior au ales sa dea startul impreuna in noul an universitar. Asa se face ca de la "Lucian Blaga" si Academia Fortelor Terestre "Nicolae Balcescu", institutii de stat, de la "Alma Mater", "Dimitrie Cantemir" si Universitatea Romano-Germana, studenti si cadre didactice si-au dat intalnire in Piata Mica a orasului pentru a primi impreuna urarile de bine pentru noul an universitar.

Ineditul eveniment a avut loc la initiativa ULBS: "Mai mult decat o simpla ceremonie de deschidere a anului universitar, acest moment reprezinta o noua abordare in invatamantul sibian: cea a unitatii in diversitate. Vrem sa demonstram ca avem dorinta si capacitatea de a ne ridica dincolo de competitie, dincolo de statutul de institutie de stat sau particulara, vrem sa demonstram ca avem acelasi scop, acela de a oferi studentilor o cunoastere care sa corespunda exigentelor din societate... Vrem sa demonstram ca mediul academic din Sibiu isi asuma rolul de a sprijini un oras istoric in planificarea viitorului sau", a spus rectorul Ioan Bondrea, in cadrul deschiderii oficiale. Presedintele Senatului ULBS, prof. univ. dr. ing. Constantin Oprean a accentuat, de asemenea, ca educatia nu se poate face decat cu spriijinul intregii comunitati si tocmai de aceea deschiderea comuna a anului universitar e semn ca intre cele cinci institutii exista competitie, asa cum e si normal, dar nu dusmanie.

Col. prof. univ. dr. ing. Ghita Barsan, comandantul Academiei Fortelor Terestre "Nicolae Balcescu", prof.univ. dr.ing Gheorghe Bichicean, rectorul Universitatii Romano-Germane, prof. univ. dr. ing. Nicolaie Georgescu, rectorul Universitatii "Alma Mater", si Mioara Bud, reprezentanta Facultatii de Geografia Turismului din cadrul Universitatii Crestine "Dimitrie Cantemir", au apreciat intiativa ULBS de a reuni toate institutiile de invatamant superior din Sibiu si au subliniat faptul ca semnarea protocolului de colaborare intre cele cinci institutii va dezvolta bunele relatii existente si pana acum. De aceeasi apreciere s-a bucurat uniunea celor cinci universitati si din partea oficialitatilor prezente: prefectul Ovidiu Sitterli, presedintele CJ Sibiu, Ioan Cindrea, Astrid Fodor, viceprimar al Sibiului.

"Bobocii", studentii care au raspuns prezent din prima zi

Dincolo de discursuri si invitati speciali, deschiderea anului universitar i-a avut in prim-plan pe cei pentru care 1 octombrie vine cu emotii: "bobocii". Pe temperaturi de 30 grade Celsius, sute de studenti in primul an ai celor cinci universitati, au ascultat cuvintele de incurajare, si-au facut planuri alaturi de noii colegi sau au dat glas emotiilor si nelinistilor. "M-am gandit ca, la fel ca la liceu, si aici vor fi discursuri, dar am vrut sa vin la deschiderea oficiala ca doar sunt in primul an. Mi s-a parut oricum extraordinara ideea de a avea o asemenea festivitate in aer liber", a spus Anton, un tanar venit tocmai din Calarasi ca sa studieze la ULBS. De departe a venit si Flavius, student la specializarea Sport, care a dat Timisoara pe Sibiu, desi abia cunoaste doua-trei strazi din orasul unde va petrece noua luni pe an.

De si mai mult curaj au avut nevoie studentii veniti tocmai din Asia: Muhammad Owais Khan si Waqar-Uddin care au parasit Pakistanul acum o luna ca sa fie studenti ai Universitatii "Lucian Blaga". Au avut de ales intre Romania, Germania, Franta, Italia si s-au orientat spre Sibiu din cel putin patru motive: "Colegi de-ai nostri care au studiat aici ne-au spus ca oamenii sunt foarte prietenosi, profesorii sunt bine pregatiti, iar la Departamentul pentru relatii externe al ULBS avem parte de tot sprijinul necesar. Apoi, in nicio alta universitate nu am avut o oferta de cursuri care sa se plieze mai bine pe cerintele noastre".

Universitatea "Lucian Blaga" este cea mai mare institutie de invatamant superior din Sibiu cu aproape 25.000 de studenti: circa 16.000 - la ciclul de studii de licen[ si alti - 9.000 la master si ID.


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate marti, 02 octombrie 2012


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 01 august 2021 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter