SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGToparcea - satul copilariei

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

in septembrie 2009, cu prilejui implinirii a 700 de ani de la atestarea documentara a localitatii Toparcea, azi sat apartinator de orasul Ocna Sibiului, fiii satului, din generatii diferite, au participat la mai multe activitati de marcare a evenimentului, care au avut ca punct central lansarea monografiei localitatii si slujba de comemorare a eroilor toparceni din cele doua razboaie mondiale si a Voievodului Mihai Viteazul. Cu acest prilej, oameni de felurite varste, de la cei ce bat la portile vietii la cei aflati la polul opus, al pregatirii pentru "marea trecere" si-au aratat, in cele mai diverse feluri, dragostea fata de plaiul natal si fata de inaintasi. intr-un fel sau altul, dulcea aroma a copilariei s-a impletit cu povestea propriei deveniri si cu aburul amintirii inaintasilor, parinti si bunici, odihnitori "dupa gradini" sau in preajma bisericii "din deal". Cu sufletul invaluit in amintiri, am rasfoit paginile monografiei, iar cu lacrimile in suflet si in coltul ochilor, ne-am cautat inaintasii pe lista celor 102 eroi comemorati, cazuti in razboi si, pentru moment, am trait sentimentul apartenentei la o comunitate straveche, cu radacinile adanc infipte in aceste locuri din stravechime, cu mult inainte de cei 700 de ani de la atestarea documentara. Alaturi de cei prezenti, au fost, cu gandul si cu sufletul, cei aflati in departari, peste hotare, precum si cei care, din varii motive, nu au putut participa. Cert este ca aproape toata suflarea toparceneasca, direct sau indirect, si-a amintit de meleagurile natale, de parinti si de frati, de prieteni ai copilariei. Printre acestia se numara si scriitoarea Mihaela Dana Chioariu care si-a atasat numelui denumirea atat de draga a locurilor in care a copilarit si care, de la sute de kilometri, s-a simtit totusi alaturi de "ai nostri" in zilele sarbatorii din septembrie 2009.

Marturie concreta a dragostei fata de Toparcea o reprezinta si interesantul volum de debut intitulat semnificativ "Satul copilariei" si alcatuit din 74 de de poezii, in marea lor majoritate dedicate copiilor si inspirate din minunatul uni verse al copilariei.

inainte de a face o trecere in revista a poeziilor din volum, cred ca se impune o succinta prezentare a autoarei, vremelnic lucrand in Italia, la Torino. Dupa propria marturie este nascuta in 25 august 1957 in Sibiu, dar "Copilaria mi-am petrecut-o in fiecare vacanta la bunica, cea mai draga fiinta pentru mine, in satul Toparcea, sat de care ma leaga multe amintiri...". Pregatirea scolara si-a realizat-o in scolile sibiene, bine cunoscute pentru seriozitatea si temeinicia activitatii didactice, marturie fiind si preocuparile pentru literatura ale elevei de liceu care, alaturi de profesorul Horia Laurentiu Rahaian participa la infiintarea in 2001 a Cenaclului literar "George Toparceanu". Optiunea pentru patroniniul cenaclului nu a fost intamplatoare; poetul avand, prin tata, origini toparcenesti, ca si profesorul L. Rahaian a carui bunica, Susana Paraian, vietuia in Toparcea, tara a mai vorbi de eleva de atunci care, de asemenea, isi avea bunica si vacantele copilariei tot in Toparcea, precum si de alti membri ai cenaclului, cum ar fi poetii Ana (Vecerdea) Ardelean, Vasile Munteanu sau C. Paraian, nascuti sau descendenti din "stirpe" toparceneasca.

Cenaclul si-a dezvoltat activitatea grupand in prezent cateva zeci de manuitori ai condeiului, multi dintre ei autori ai unor prestigioase volume de versuri sau proza, detinatori ai unor premii si colaboratori constanti ai revistei cenaclului "Rapsodii" si ai presei sibiene si centrale. Cum e si firesc, Mihaela Chioariu a frecventat cenaclul cat timp a fost in tara si a colaborat atunci, dar si acum, cand este departe, cu diferite creatii literare la revista cenaclului.

Dupa circa un deceniu, autoarea si-a luat inima in dinti si a adunat o parte din poeziile sale dedicate copiilor intr-un volum intitulat, nu intamplator , "Satul copilariei", pe care l-a semnat cu numele sau la care a adaugat cu indreptatita mandrie, toponimul meleagurilor copilariei, Toparcea.

Volumul reprezinta o incercare temerara careia autoarea i-a facut fata, zic eu, cu success. Asumandu-si riscul de "a plonja" in universul copilariei, prin care toti am trecut dar pe care l-am strabatut cu nevinovata nepasare si neatentie, doamna Chioariu s-a transformat intr-un atent explorator care s-a reintors in dimensiunea microcosmosului pueril cu un firesc dezarmant. Aproape toate cele 74 de poezii se preteaza, daca nu chiar induc, o ilustrare grafica, o transpunere vizuala. La un moment dat, cand citesti oricare dintre cele 21 de poezii dedicate vietuitoarelor (Rila, Albinuta, Şarpele, Ursuletul, Broscuta, Magarusul, Vulpea, Furnica, Veverita, Puisorul, Cucul, Randunica, Ariciul Chit etc.) ai impresia ca parcurgi paginile unui album foto sau de desene pentru copii. Acest album al vietuitoarelor este plasat intr-o lume de basm, specifica copilariei, dar si in universul satului natal, a carui atmosfera nu o poti percepe decat daca ai respirat aerul inmiresmat al Toparcei sau ai calcat in tina sau in praful din lunca primavara sau vara.

Satul, cu "tot farmecul copilariei", dar si cu personajele, cu valorile etico-morale si cu traditiile sale, pluteste in aburul albastrui al amintirilor (Satul copilariei, Boul cu sanziene, Visul, Bunicuta, Mama, Cosasii, Dascalita, In memoriam, Plecati in eternitate, Lauda eroilor toparceni) si revine in memorie, cu galeria de fiinte dragi de stramosi, de obiceiuri si de sarbatori (Mos Craciun, 1 Iunie, Noul An, Zanele anului etc.)

Nutrindu-se din lumea mirifica a copilariei petrecuta in Toparcea si din valorile morale perene ale satului ardelean, autoarea promoveaza aceste valori in poezii in care preia in mod voit punctul de vedere ingenuu al copilului in relatia sa cu natura si cu anotimpurile (Mandrul soare, Marile, Primavara, Balada unui ghiocel, Fulg de nea, Concertul serii, Noaptea, Raza noptii, Eclipsa) or cu lumea inconjuratoare a adultilor, lume care este filtrata si raportata la reperele copilariei (Cartea, Leii, in ograda, Jobenul, fracul si bastonul, Recunostinta, Omenia, Batranul tei, Suflete pestrite, Durere, Ultimul pas, Cum de nu s Ziua de pe urma, Pace). Nu rare sunt accentele de revolta fata de nedreptate sau fata de inechitatea sociala (Democratie sau blestem, Copilarie, Fetita cumintica, Copiii strazii, Singura si fara noroc, Mos Ene, Doar de 4 anisori, O fetita razgaiata) atitudinea autoarei fiind transant de partea celor napastuiti. De altfel, la aceasta atitudine-manifest, proprie varstei generoase a copilariei, se adauga componenta religioasa, plina de duiosie si de sensibilitate (O, prea Sfanta Maica, lisus si oile, Ruga, Rugaciunea unui copil), precum si cea omagiala (Oda Luceafarului Eminescu, Toparceanu, Radacini).

Volumul, in ansamblu, degajeaza o nota de candoare, sinceritate si inocenta din care se recompune o fresca a copilariei, a lumii lui "a fost odata...", decorata cu microtablouri si portrete plasate in universul, nu mai putin mirific, al satului, care, de altfel, a dat titlul volumului, sat privit din unghiul legendei si al anilor copilariei, insasi autoarea, in semn de dragoste fata de acest univers in care si-a consumat copilaria si adolescenta, a inclus in numele de autor si denumirea satului Toparcea, la care se adauga versurile inspirate de memoria inaintasilor (Lauda eroilor toparceni. In memoriam, Plecati in eternitate, Radacinile, Toparceanu), precum si utilizarea unor regionalisme exprestive care accentueaza culoarea locala, cum ar fi: lucra, gatat, saga, cardulet, ori prezenta frecventa a enumeratiilor, a diminutivelor, procedee artistice frecvent intalnite in limbajul infantil.

Plonjarea in lumea ingenua a copilariei se realizeaza si prin abordarea realitatii si a universului inconjurator dintr-un alt unghi, specific copilariei, cu note inocente de comunicare cu plantele, cu animalele sau cu mos Ene ori de pedagogie aplicata si adaptata varstei, prin care se promoveaza valorile morale perene preluate ca o stafeta de ia inaintasi. Aceste elemente, care vizeaza continutul celor 74 de poezii, pot fi organizate in cateva "capitole", cum ar fi : satul si valorile sale, copilaria si valorile sale morale, religie si sarbatori, natura si animale, scriitori si alte portrete.

Asa cum remarca si prefatatorii volumului, scriitorii Horia Laurentiu Rahaian, Vasile Munteanu si Nelu Lazar, membri ai cenaclului "George Toparceanu" din Sibiu, autoarea dispune de considerabile resurse de realizare a unor creatii literare care se adreseaza copiilor, prin care sa construiasca punti de comunicare cu tinerii cititori si - sa construiasca o lume proprie a universului "boabei si al faramei".

Volumul se constituie intr-un inceput promitator si ar putea asigura partea literara a unui volum ilustrat pentru varsta prescolara, reprezentand prima treapta pentru indragirea cartii, asa cum marturiseste autoarea in poezia Cantec: "Carte, dulce carte. ...ce mult te-ndragesc."

Sunt convins ca "Satul copilariei" reprezinta inceputul unui drum lung si rodnic al doamnei Mihaela Dana Chioariu-Toparcea si ca in viitor se vor extinde incursiunile scriitoarei in universul infinit al copilariei si in cel al inaltelor valori morale specifice poporului nostru.

Prof. Gabriel CHELARU si Onisor LUPEA


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate luni, 11 aprilie 2011


Poza Zilei Sibiu - Sibiu Cycling Tour 2020

Sibiu Cycling Tour 2020
~ 15 august 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 27 iulie 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 07 2020 07:25 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter