SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGTot judetul s-a adunat la Jina

Stiri din Sibiu: Evenimente Adauga un comentariu »

Traditia spune ca jinarii si nu numai se intalnesc, in ultima duminica din iulie la Festivalul "Sus pe muntele din Jina". Asa s-a intamplat si in acest an, chiar daca cerul a fost noros, iar pe alocuri a plouat. "Sus pe muntele din Jina" a ajuns in acest an la cea de-a 41-a editie si, ca de fiecare data, a reunit intreaga comunitate a jinarilor, fie ca sunt localnici, fii ai satului plecati pe alte meleaguri sau invitati. Acestora li s-a adaugat si un numar insemnat de turisti, veniti la Jina pentru lua parte la unul dintre cele mai vechi festivalurile din judet. Traditia a fost din nou respectata intocmai, semn ca oamenii de aici stiu sa duca mai departe ceea ce au pastrat de la inaintasii lor.

Totul a inceput cu parada

Ca in fiecare an, festivalul a fost deschis de o parada a portului popular, unde formatii din judetele Sibiu, Arges, Valcea si Gorj, conduse de cea din Jina, si-au prezentat, pe rand, obiceiul popular propriu. Timp de cateva zeci de minute, pana pe Şesul Jinarilor, cei prezenti au asistat la momente artistice unice si au putut lua contact cu obiceiuri unice si specifice locului din care formatiile provin. Voia buna si muzica populara i-au facut pe cei prezenti sa uite de grijile de zi cu zi si sa petreaca traditional. Rand pe rand, formatiile au salutat autoritatile locale si judetene prezente in fata Primariei Jina. Ieri, la Jina s-au aflat Ion Ariton, ministrul Economiei, Martin Bottesch, presedintele Consiliului Judetean, prefectul Horatiu Racuciu, deputatii Cornel Ştirbet si Mircea Cazan, Constantin Trihenea, directorul Hidroelectrica, primarii din judet, sefii directiilor deconcentrate, precum si oameni de cultura.

Festivalul a continuat apoi pe Şesul jinarilor, unde pe scena special amplasata, primarul comunei Jina, Ioan Beschiu, a multumit celor prezenti pentru ca au raspuns invitatiei de a-si petrece o zi aici. Totodata acesta a dat citire traditionalelor porunci. Astfel, jinarii si nu numai au fost pusi in legatura cu ultimele informatii din zona. Primarul Iancu Beschiu i-a anuntat pe crescatorii de animale ca 31 august este ultima zi pentru depunerea cererilor pentru subventii la animale si ca in acest moment sunt scoase la vanzare mai multe terenuri si case in comuna Jina. Atat presedintele CJ, Martin Bottesch, cat si prefectul Horatiu Racuciu au avut numai cuvinte de lauda la adresa autoritatilor locale si a festivalului, cei doi declarand ca sunt onorati ca participa la unul dintre cele mai cunoscute festivaluri din judet.

Regal folcloric udat cu stropi de ploaie

Dupa discursurile oficialitatilor, a inceput programul artistic pregatit de gazde. Spectacolul a fost deschis de formatiile locale de artisti, intre care Fanfara din Jina si Formatia de fluierasi. Rand pe rand, au urcat apoi pe scena, spre multumirea celor prezenti, formatiile invitate din judetele limitrofe, cele din comunele din Marginimea Sibiului, intre care Rasinari si Gura Raului, precum si cunoscuti interpreti de muzica populara. Un moment aparte a fost cel prezentat de Ansamblul Profesionist "Cindrelul - Junii Sibiului". Un adevarat regal folcloric, care a facut ca toti cei prezenti sa-si aduca aminte de traditiile si obiceiurile populare.

De unde a izvorat acest festival

"Se zice ca pe timpurile de demult ar fi navalit popoare la campie si ca ar fi facut pradaciuni si ar fi luat averile tarii cu ei si s-ar fi dus in tara lor. Oamenii de pe timpul de atunci de la campie, unii ar fi fugit la munte. Şi vazand ei ca pot trai, s-au asezat acolo." Asa incepe istoria celor care de sute de ani isi duc viata pe varfurile muntilor. La targurile unde se intalneau, vindeau si cumparau, faceau negot unii cu altii, cu cei ce veneau de departe sau de aproape, dar mai presus de orice se intalneau si petreceau impreuna. Nedeile si-au pierdut din semnificatii in timp, dar oamenii se intalnesc inca la targuri si se mai intalnesc intr-un festival al pastorilor din munti. "Sus pe muntele din Jina" a devenit locul de intalnire al pastorilor de azi, regasirea traditiilor nedeilor si un prim contact cu civilizatia pastorala.

Muzeu pastoral la Jina

Cei prezenti, ieri, la Jina au putut zabovi cateva clipe si la Muzeul Pastoral Morariu, un tablou fidel al traditiei din comuna. Costumele vechi, stana amenajata conform tradtiei de alta data, fotografiile-document, razboiul de tesut si obiectele de uz gopodaresc sunt de o parte dintre atractiile muzeului familiei Morariu.

Una peste alta, o editie de festival reusita, care duce faima jinarilor mai departe.
de Cosmin Pal


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate luni, 01 august 2011


Poza Zilei Sibiu - Festivalul Medieval Sibiu 2019

Festivalul Medieval Sibiu 2019
~ 09 iulie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 26 august 2019 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 08 2019 08:17 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter