SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGToti proprietarii trebuie sa se asigure

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Din 15 iulie, suntem obligati sa avem o asigurare de locuinta. Doar 6 luni este termenul pana la care trebuie sa ne asifuram casele. Dupa aceasta data, riscam amenzi intre 100 si 500 lei. Un lucru care pare, insa, de neinteles, este obligatia incheierii unei polite obligatorii si a celor care au o asigurare facultativa. Acest lucru se va face numai dupa ce expira optionala.

Maxim 20.000 euro asigurati

Suma maxima care poate fi asigurata este destul de redusa, de 20.000 euro, mult sub suma reala cu care au fost achizitionate cele mai multe locuinte si mult sub valoarea de piata chiar si in perioada de criza. 20.000 este suma maxima acoperita pentru locuintele de tip A, cu o structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic sau chimic.

Pentru cladirile care se incadreaza in tipul B de constructie, suma maxima acoperita in caz de dauna este de numai 10.000 euro. Din aceasta categorie fac parte constructiile cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic sau chimic, cum sunt asa-zisele case de chirpici.

Tariful perceput de asiguratori este stabilit prin lege si se ridica la 20 euro pe an in cazul locuintelor de tip A, respectiv de 10 euro pentru a doua varianta. Primele de asigurare se platesc integral.

3 riscuri sunt acoperite

in momentul in care veti incheia asigurarea obligatorie trebuie sa stiti ca nu aveti toate riscurile asigurate. Pentru ca polita obligatorie are ca scop protejarea impotriva dezastrelor naturale, adica suntem acoperiti doar daca are loc un cutremur, o inundatie sau daca sunt alunecari de teren. Daca pagubele survin in urma unor incendii, furtuni puternice, explozii, caderi de corpuri, furt, etc. asiguratii nu vor fi primi niciun fel de despagubiri. De asemenea, bunurile care se afla in locuinta nu sunt acoperite prin intermediul acestei asigurari.

13 societati de asigurare

Avem la dispozitie 13 societati de asigurare pentru a incheia polita obligatorie: ABC Asigurari, Ardaf, Astra, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe, Euroins, Generali, Grawe, Groupama, Uniqa si Platinum. Acestea sunt actionari ai Pool-ului de Asigurare impotriva Dezastrelor Naturale (PAID), compania care va emite politele de asigurare. Aceasta se poate incheia fie la sediul asiguratorului, fie la domiciliul clientilor.

Atunci cand incheiem o asigurare obligatorie trebuie sa avem asupra noastra cartea de identitate a persoanei care incheie asigurarea si actul de proprietate al locuintei, sau dupa caz certificatul de mostenitor sau de succesiune. Nu este neaparat necesara incheierea personala de catre proprietar a acestei polite. Spre exemplu, si copiii pot face acest lucru in numele parintilor lor, spun asiguratorii.

Clientii au la dispozitie 6 luni pentru a incheia o astfel de asigurare, incepand cu data de 15 iulie 2010. Aceasta este perioada de gratie in care nu se aplica nicio penalizare. Asigurarea intra in vigoare la ora 00.00 a zilei urmatoare celei in care s-a platit prima obligatorie de 10, respectiv 20 euro. La reinnoire, daca plata primei se face anticipat, polita se prelungeste automat.

Potrivit legii, in cazul persoanelor fizice care beneficiaza de ajutor social, prima obligatorie se suporta din bugetele locale.

in caz de dauna, despagubirea este platita de catre PAID, din sumele virate de catre societatea la care este incheiata polita. Sumele sunt platite in decurs de 10-15 zile de la data aprobarii de catre PAID a propunerii de despagubire facute de societatea de asigurare, spun asiguratorii.

Un sfert din locuinte, protejate prin asigurare

PAID a fost infiintat in toamna anului trecut de 13 companii de asigurari: Groupama Asigurari, Astra Asigurari, Platinum Asigurari, Uniqa Asigurari, Generali Asigurari, Ardaf, EuroIns, Carpatica Asig, Grawe Romania, Credit Europe Asigurari, ABC Asigurari, Certasig si City Insurance. Statisticile arata ca in Romania exista 8,3 milioane de locuinte proprietate personala, 4,5 milioane in mediul urban si 3,8 milioane in mediul rural.

La data de 30 iunie 2010, conform datelor centralizate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), erau in vigoare peste 2 milioane de contracte de asigurare facultativa a locuintelor, cifra care arata ca doar 24% din totalul locuintelor din Romania, inventariate de Institutul National de Statistica, sunt protejate prin asigurare.

Potrivit legii, toate locuintele din Romania vor fi asigurate, inclusiv cele aflate in patrimoniul statului (cladirile de protocol, sediile Postei, etc.) si locuintele private care au deja o asigurare facultativa. Exceptie de la regula vizeaza doar locuintele "cu bulina", adica cele cu risc seismic ridicat, care vor fi asigurate doar in urma reconsolidarii.

Reprezentantii PAID spun ca pentru persoanele asistate social, care nu isi pot permite plata primei, va contribui statul.

"Daca un proprietar refuza sa isi asigure locuinta, va fi sanctionat cu amenda intre 100 si 500 de lei, adica oricum mai mult decat valoarea primei. Cum asigurarea obligatorie acopera maximum 20.000 de euro, o mare parte a proprietarilor de locuinte vor fi pusi in situatia de a contracta si o alta asigurare, daca vor sa acopere o eventuala dauna totala. Atentie, valoarea obligatorie nu se scade din suma totala", adauga oficialii PAID.

Un studiu GFK arata ca cel putin 1 din 3 romani ar opta si pentru o asigurare facultativa, in vreme ce 40% dintre romani cred ca obligativitatea asigurarii locuintei e o masura potrivita.

Legea privind asigurarea obligatorie a locuintelor a fost adoptata in noiembrie 2008, dar aplicarea ei a fost intarziata printre altele de crearea bazei de date cu locuintele din Romania si stabilirea regulilor contractului de reasigurare, fara de care nu se pot vinde politele.

Obligatoriu peste facultativ

Cei care detin in prezent o polita de asigurare facultativa vor trebui sa incheie una obligatorie, in decurs de un an de la aplicare, insa numai dupa ce expira cea optionala. Polita trebuie incheiata in termen de 5 zile de la expirarea celei facultative. Acelasi rationament este valabil si pentru o asigurare facultativa de imobil incheiata la un credit. Exista, totusi, posibilitatea ca persoanele care detin o asigurare optionala sa primeasca acasa, dupa terminarea perioadei de gratie de 6 luni, o notificare prin care s-ar putea acorda o amenda pentru faptul ca nu s-a incheiat inca o asigurare obligatorie. in aceasta situatie, persoana respectiva trebuie sa se prezinte la primaria care a emis acea notificare, pentru a face dovada detinerii inca a unei polite facultative valabile. Reprezentantii Pool-ului recomanda de pe acum ca cei asigurati sa trimita inca de pe acum la primarie o copie dupa asigurarea detinuta.
de Laura Buciu


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate marti, 20 iulie 2010


Poza Zilei Sibiu - Sibiu Cycling Tour 2020

Sibiu Cycling Tour 2020
~ 11 august 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 27 iulie 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 07 2020 07:25 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter