SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING



Totul despre Camerele Agricole

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Ce sunt Camerele Agricole?

in urma unui dialog cu Secretarul Comitetului Judetean de Initiativa pentru Camerele Agricole din judetul Sibiu, jurist Rares Seuchea, TRIBUNA va prezinta astazi o sinteza a principalelor prevederi care reglementeaza alegerea si functionarea camerelor agricole zonale judetene, regionale si Camera Agricola Nationala. Astfel, in Monitorul Oficial din 7 ianuarie 2010 a fost publicata Legea 283/2010 privind camerele pentru agricultura, silvicultura si dezvoltare rurala, cunoscuta de toata lumea drept Legea Camerelor Agricole. Este bine de stiut ca aceste Camere Agricole reprezinta in fapt institutii ale agricultorilor si nu ale statului. Ele vor fi organizatii neguvernamentale, infiintate la nivel zonal, judetean, regional si national, care vor prelua mare parte din activitatea fostelor Oficii Judetene de Consultanta Agricola si a Directiilor Judetene pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala. Ele vor fi principalul mijloc de dialog dintre agricultori si institutiile statului.

Camerele agricole vor fi conduse de specialisti in domeniu, care vor fi alesi prin vot direct de catre agricultori. Sistemul Camerelor agricole Romanesti este organizat pe 4 niveluri: zonal, judetean, regional si national. El va functiona dupa modelul Camerelor agricole din Franta. De organizarea primelor alegeri agricole din Romania postdecembrista se va ocupa un Comitet National de Initiativa format din 8 deputati, 7 reprezentanti ai agricultorilor, 4 reprezentanti ai MADR si cate un reprezentant al Ministetului Mediului si Padurilor si al Ministerului Administratiei si Internelor. Dupa alegerea membrilor camerelor agricole, acest comitet de initiativa (la nivel regional, judetean si national) se va desfiinta.

Componenta Camerelor Agricole

Conform legii, camerele agricole zonale vor fi conduse de un colegiu format din 14 membrii, care va fi ales prin vot direct de catre agricultorii sibieni. Dintre cei 14 membri se va alege un birou permanent, care va fi format din 3 agricultori, 1 presedinte, 1 vicepresedinte si 1 secretar.

Colegiul camerei agricole judetene va fi format din membrii birourilor permanente ale tuturor camerelor agricole zonale din judet. El va avea un birou permanent format din 9 agricultori, 1 presedinte, 4 vicepresedinti, 1 secretar si 3 membri. Legea prevede ca presedintele biroului permanent al Camerei agricole judetene trebuie sa fie absolvent de studii superioare in domeniul agricol si sa aiba o vechime de minim 5 ani in activitatea agricola. La nivelul Regiunii Centru (din care face parte si judetul Sibiu), Colegiul regional al camerelor agricole cuprinde toti membri birourilor permanente ale camerelor agricole judetene din aceasta regiune.

Varful ierarhiei il reprezinta Camera Agricola Nationala al carei colegiu de conducere va fi format din toti presedintii camerelor agricole regionale, iar biroul sau permanent va fi alcatuit din 5 membri, dintre care 1 presedinte, 1 vicepresedinte si 2 secretari.

Cine poate candida pentru Camerele Agricole?

Conform art. 5, pct. 6 din Capitolul II - Organizarea alegerilor, din Hotararea pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii 283/2010 privind Camerele agricole, "listele electorale se constituie pe baza listelor cuprinzand cererile unice de plata pe suprafata, aferente anului 2010, depuse de fermieri la APIA, precum si pe baza listelor comunicate de ocoalele silvice".

Pentru colegiile camerelor agricole zonale din judetul Sibiu - declara jr. Rares Seuchea - pot candida atat fermieri sibieni cat si fermieri straini, proveniti din tari UE, rezidenti in judetul nostru. Candidaturile se inregistreaza la comisia electorala de circumscriptie cu cel mult 30 de zile inainte de data alegerilor. Propunerile de candidati se intocmesc in 3 exemplare, din care unul se pastreaza la Comitetul Judetean de Initiativa, al doilea exemplar ramane la comisia electorala de circumscriptie, iar al treilea exemplar (validat de Comitetul de Initiativa si certificat de comisia electorala de circumscriptie prin semnatura presedintelui acesteia) se restituie candidatului.

Propunerile de candidati trebuie sa fie insotite de declaratiile de acceptare a candidaturii si de lista sustinatorilor.

De retinut ca fiecare candidat trebuie sa prezinte o lista cu 50 de sustinatori din randul agricultorilor din colegiul respectiv sau cu minim 2% din numarul total al alegatorilor inscrisi in listele electorale permanente din circumscriptia electorala zonala.

Este interzis ca un agricultor sa sustina, in acelasi timp, candidatura mai multor persoane pentru alegerile agricole. Asadar, fermierii trebuie sa-l cunoasca bine si sa aiba incredere in candidatul pe care vor sa-l sustina si sa-i reprezinte.

Candidatii nu pot fi membri ai comisiilor electorale de circumscriptie si nici ai birourilor electorale ale sectiilor de votare.

Primarii sunt responsabili cu amenajarea sectiilor de votare si asigurarea in bune conditii a procesului de votare.

De retinut ca, alegerile pentru colegiile camerelor agricole zonale sunt valabile, indiferent de numarul alegatorilor care au participat la vot.

Aparatul tehnic operational

Aparatul tehnic operational al camerelor agricole zonale si judetene este constituit din personal preluat, fara examen sau concurs, de la camerele agricole judetene din subordinea consiliilor judetene. Aceasta preluare se va face prin Hotarare de Guvern in termen de 30 de zile de la infiintarea camerelor agricole la nivel zonal, judetean, regional si national.

Repartizarea specialistilor pe colegii zonale se realizeaza de biroul permanent al camerei agricole judetene.

Aparatul tehnic operational al unui colegiu zonal este alcatuit din minim 3 specialisti, adauga Seuchea.

Atributii

Camera agricola zonala, judeteana, regionala si Camera Agricola Nationala elaboreaza propuneri de reglementare la nivel zonal si national in domeniul de activitate. Ministerul Agriculturii si Directiile Agricole Judetene vor incheia contracte de prestari servicii cu camerele agricole judetene pentru promovarea si aplicarea politicilor agricole nationale si a Politicii Agricole Comune.

Pentru fondarea camerelor agricole si pentru organizarea primelor alegeri, finantarea va proveni exclusiv de la bugetul de stat. Dupa ce camerele agricole vor deveni functionale, fondurile lor vor proveni si din cotizatiile agricultorilor inscrisi pe listele camerelor agricole, din profitul societatilor comerciale pe care acestea le vor fonda, precum si din sponsorizari.

La fiecare inceput de an, dupa consultarea Camerei Agricole Nationale, Guvernul va aloca de la bugetul de stat, banii necesari pentru completarea nevoilor financiare ale camerelor.
de Ioan Vidrighin


Med Elite



Ai ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5




Alte stiri adaugate marti, 31 mai 2011






Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 25 aprilie 2024 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter