SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING"Traditii culinare pe Tarnave" sa Nemsa - Mosna

Stiri din Sibiu: Evenimente Adauga un comentariu »

in anii '60 francezii au sesizat ca satul traditional se destrama si au lansat un nou concept: ecomuzeul. Practic un muzeu in gospodaria cetateanului, proprietarul deschizand poarta si primind vizitatorii, prezentandu-se atat arhitectura locului si a constructiilor anexa dar, in special, modul de viata traditional, ecologic si echilibrat. Din 2007, la Mosna, s-a fondat un circuit ecomuzeu, vizitat de toate delegatiile si grupurile oficiale de invitati, Festivalul Verzei fiind evenimentul anual cel mai asteptat de mosneni. Un eveniment care incheie un an de munca in camp, dar care s-a nascut si din dorinta organizatorilor de a marca turistic un adevarat simbol al comunitatii: varza de Mosna, cunoscuta si apreciata, de secole, pe Valea Tarnavelor.

in 2013, Consiliul Local si Primaria Comunei Mosna, Asociatia Vecinatatile Mosnei si Asociatia Ecomuzeul Regional Sibiu au initiat o manifestare care sa deschida sezonul turistic in comuna Mosna: "Traditii Culinare pe Tarnave ". Astfel, in 8 iunie, manifestarea a inceput la Nemsa cu simpozionul "Pe urmele lui St. L. Roth ", intelectualul, profesorul si preotul sas care si-a dat viata pentru declaratiile si principiile sale, sustinute chiar in Dieta Transilvaniei: "nu vad nevoia de a se impune o limba oficiala a tarii, caci noi avem deja o limba a tarii. Nu este nici limba germana, nici cea maghiara, ci limba romana. Oricat ne-am suci si ne-am invarti noi, natiunile reprezentate in Dieta, nu putem schimba nimic. Aceasta este realitatea... ". in prezenta a numerosi nemseni a avut loc o dezbatere publica despre patrimoniul local si valorificarea acestuia in sprijinul comunitatii, la dezbateri luand cuvantul domnul senator Viorel Arcas, Hugo Schneider - ilustru reprezentant al comunitatii sasesti din comuna, prof. Ionel ┼×otropa-directorul scolii "St. L. Roth " Mosna, Vasile Crisan - presedintele de onoare al Asociatiei Ecomuzeul Regional Sibiu, Ilarion Barsan-presedintele GAL Microregiunea Hartibaciului, Ioan Grunca -presedintele asociatiei "A.T. Laurian " Fofeldea, Gheorghe Donu - presedintele asociatiei Obstea Satului Sasaus, Ana Maria Baciu - proprietara brutariei din Nemsa, Ovidiu Calborean - autorul cartii de bucate lansate cu aceasta ocazie si, nu in ultimul rand, primarul comunei, Eugen Roba, care alaturi de doamna Cornelia Borza au fost animatorii intregii manifestari, receptivi si ospitalieri. Spectacolul elevilor din Nemsa a umplut caminul cultural de nemseni, copiii interpretand mici scenete si cantece ce promoveaza traditiile locale, obtinand ropote de aplauze datorita inocentei dar si frumusetii interpretarii. Felicitari invatatoarelor Rodica Gherman si Daniela Borza, si-n general conducerii scolii din comuna, atat pentru profesionalism cat si pentru modul in care au inteles sa implice copiii in destinele comunitatilor. Felicitari doamnei profesor Felicia Suciu pentru versurile ei minunate care reusesc sa recreeze ambianta idilica a satului de odinioara, satele recunoscand si traind poezia acesteia, fiecare pas in satele Nemsa, Mosna si Alma Vii fiind o adevarata incursiune intr-un univers ce-l credeam, de mult apus.

Vizita gospodariilor familiei Rodica Gherman (de patru decenii invatatoare in satul Nemsa), familia Corneliei Borza (cu cuptorul cel nou ingenios construit), familia Maria Boier (cu casa traditionala cu barnele de lemn), familia Cristinei Diplas (cu cuptorul la usa chimnitei si pita autentica), ferma de capre fondata cu sprijinul fundatiei Heifer, crama si vinoteca familiei Pompei Hadareanu, brutaria surorilor Cristina si Ana Maria Baciu, patiseria si pensiunea doamnei Elena ┼×arlea (o frumoasa si moderna pensiune, agreata atat de delegatiile oficiale cat si de grupurile de turisti) a creat o imagine despre frumusetea vietii in Nemsa. Toti invitatii, dar si turistii ocazionali in Nemsa s-au declarat incantati atat de sat cat si de oamenii locului si bunatatile degustate: pita de casa, lichiu, henclesul, numeroase produse de patiserie si vinul de Nemsa, adevarata licoare a vietii. Arta culinara locala a putut fi apreciata de toti invitatii, bucataresele intrecandu-se in a-si demonstra talentul: supa de pui cu taiteii de casa (facuti proaspeti in prezenta invitatilor, o contributie avand si copiii inscrisi in a invata) si fripturile de pui, fiind cu adevarat delicioase. Copiii Popa Andra Maria, Pascalau Diana, Tutovan Andreea, Diplas Cristina si Muntean Antonia au invatat reteta lichiului si a pitei de casa, frumusetea portului popular si indemanarea micilor maini incantand spectatorii. Aprecierile invitatilor privind "CUPTORUL DE AUR " au curs lant, majoritatea exprimandu-si dorinta sa se reintoarca sa culeaga retete culinare si sa se aprovizioneze cu produse de casa, naturale si savuroase. Iar nemsenii au inteles sa nu-si demoleze cuptoarele, majoritatea pastrandu-le si folosindu-le periodic, in sat cunoscandu-se valoarea lor de intrebuintare. Chiar daca unii si-au modernizat fatadele, acum au inteles ca doar reintoarcerea la fatada originala le poate asigura succesul in turism, turistii apreciind arhitectura traditionala locala si cautand sa descopere, permanent, aspecte din istoria locurilor.

Duminica, la Mosna, timpul a incurcat planurile organizatorilor, maialul vecinatatilor programat in "Bosperhi " fiind relocat pe platforma din fata caminului cultural. in comuna mai fiinteaza 12 vecinatati (8 in Mosna si cate dou[ in Nemsa si Alma Vii), patru dintre ele fiind reprezentate cu standuri cu produse: vecinatatea Valeni - Selesi Mihaela Silvia (Mosna 483), cu gogosi si trandafiri si frunze de zahar pentru ornat torturi; vecinatatea Suseni - Mariana Cristea (Mosna 393) cu lapte de pasare, pita de casa, uscatele, chiftele de pui si rachiu de prune; vecinatatea ┼×tina - Maria Sopa (Mosna 316) cu pulpe de gaina, pilaf de orez si castravei murai; vecinatatea Chistalcina - Rodica Banea (Mosna 254) si Mihaela Bejenaru cu ciorba de potroace, friptura de pui cu cartofi, compotul de casa cu mere si prune, bulion, briose, pita de casa, friptura de pui si socata. La cele mai accesibile preturi, atmosfera a fost animata de Radio Vacanta Mosna, semn ca sezonul a inceput si turistii sunt invitati sa descopere comuna Mosna cu toate valorile sale: un peisaj natural conservat (satenii muncind pamanturile, asa cum stiu de secole), cu Obiective Turistice remarcabile (bisericile fortificate si circuitul ecomuzeu) dar si cu produsele culinare, unde bucataresele din comuna pot sa dea lectii in arta culinara. Au tinut sa fie prezenti majoritatea invitatilor din prima zi, dar si deputatul Ioan Axente, o delegatie a Consiliului Judetean Sibiu condusa de doamna Dana Lupica si multi prieteni ai Mosnei, toti apreciind bunatatile culinare, toti functionarii din administratia publica locala tinand sa aib[ un aport la buna organizare a manifestarii. Actiunea s-a organizat cu sprijinul financiar al Consiliului Judetean Sibiu, prin C.N.M. ASTRA, aceasta editie fiind o prima experienta pentru organizarea manifestarilor viitoare; targul local de produse traditionale este un obiectiv al administratiei publice locale, unicul scop fiind de a incuraja activitatile turistice locale si a transforma comuna Mosna intr-un spatiu atractiv si ospitalier. Nu trebuie neglijata aparitia primului numar din "Gazeta de Mosna " cu logo-ul manifestarii si al Asociatiei Vecinatatile Mosnei, ales din scrierile lui St. L. Roth:

"Vecinul cel bun este ca painea cea de toate zilele "

Vizitati Mosna, Alma Vii si Nemsa si puteti descoperi secole de civilizatie si modul de viata traditional!

Marius HALMAGHI


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate marti, 11 iunie 2013


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 09 mai 2021 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter