SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGTrasnetul ce-a despicat Biserica din Cisnadie-n doua

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Povestea a pornit de la Ion Besoiu, maestrul. `Acum, nu stiu sigur, dar vezi ca la Cisnadie e un paratrasnet montat chiar de Benjamnin Franklin, care ar fi venit acolo la invitatia primarului din acea vreme`, spune Besoiu. In urma invitatie lui am descoperit povestea paratrasnetului din Cisnadie, unic in lume.

La telefon, tinerelul Bogdan Muntean, ghid al cetatuii bisericesti, mustaceste. `Aaa, tot cu Benjamin Franklins Nu, nu e chiar asa, dar haideti pana aici. Merita`.

In umbra imensului turn al bisericii, Bogdan Muntean isi pregateste discursul. `Cat timp avetis`. O ora e prea putin pentru el. Porneste in istorie de acum mai bine de 800 de ani, de la colonizari, de la stiluri arhitecturale, vocea lui intonand mai aprig atunci cand vine vorba de superlative. `Turnul... turnul`, isi drege vocea Bogdan, `este cel mai masiv turn de vest al oricarei biserici sasesti rurale, in interior are o latime masiva de 12,5 metri. O sa vedeti cand intrati, e atat de masiv incat ne inspaimanta`, priveste el cu mult respect catre fortificatia mai inalta de 50 de metri.

Cu ochii catre paratrasnetul de pe cladire, Bogdan se afunda si mai mult in detalii: despre monopolul breslelor sasesti din Cisnadie, despre bogatiile imense adunate in urma monopolului, despre invazii si cuceriri, despre ciocanelul mic din turn care, atunci cand bate de trei ori anunta ca e `fara un sfert`, despre slaninile sasilor ramasi care mai erau atarnate in turn si acum cinci – sase ani, despre principiul concentricitatii, despre importanta educatiei si peste toate toarna fluvii de date, de ani si de nume, de la Basta la Francisc Rackozi al II-lea.

Si totusi, pana la paratrasnet... mai este. Tehnici de lupta in apararea cetatii, santuri cu apa, poduri mobile si toate, dar absolut toate, comparate cu ce exista nu numai in Romania, ci si in Europa.

`Aici avem un high-light, si anume paratrasnetul din Cisnadie`, recita melodios, in sfarsit, Bogdan. `Acest turn a fost intotdeauna o mandrie pentru cisnadieni. Forma lui nu este cea originala`, continua sa sape in istorie tanarul ghid.

Vorbeste de numarul turnuletelor si simbolistica lor si alte mii de date. `De mai multe ori, turnul a fost lovit de trasnet. In 1660, turnul a fost trasnit, iar clopotele au fost topite de incendiu. Pana la al cincilea etaj a ars. Opt ani mai tarziu, turnul a fost incendiat din nou, tot in urma unui fulger. N-au apucat nici sa-l refaca`. Ghinioanele continua. `In 1778, turnul a fost din nou distrus de trasnet. Atunci, au avut o colecta cand au cerut bani prin toata zona sa-si refaca turnul. Si, din nefericire, in 1795, turnul a fost din nou lovit de trasnet. Unul foarte puternic. Au explodat toate geamurile existente atunci, iar in documente, doua persoane aflate atunci in turn au povestit ca s-a cutremurat cladirea`. Urmele au ramas: portalul de vest, care inca era zidit, a fost despicat in doua. Atunci, cisnadienii au decis ca trebuie sa isi protejeze mandria. Preotul scolit in Germania s-a intors din tari straine, la cererea cisnadienilor, cu un paratrasnet, inventat de nici 50 de ani in tinerele State. `Comunitatea nu a fost foarte receptiva si au denumit aceasta inventie una a diavolului. Si cum sa o puna pe Casa Domnuluis`.

In 1795 s-au lasat totusi convinsi, iar paratrasnetul a fost montat, dar nu oricum. `Daca va uitati la forma paratrasnetului lipit pe cladire, vedeti ca este in zig-zag. Unic in lume. De fapt, este creat pe urma acelui trasnet care a lovit turnul in 23 martie 1975. Caci pe cladire a ramas negreala trasnetului, ca o dara`, izbandeste in poveste, in sfarsit, Bogdan.

Paratrasnetul din cupru este primul adus in sud-estul Europei. Probabil pentru ca a costat o avere, 177 de florini. Cam cat 100 de boi, ceea ce, la acea vreme, chiar era `o flota`. Dar a meritat: fulgere au mai fost, dar nu si incendii.

Povestea pare incheiata, dar nu si pentru Bogdan. Care trage, trage de orice turist sa vada musai, cel putin, si camera comorii. Una ascunsa multi ani si unde era adapostita de sute de ani comoara orasului. Iar despre comoara nu stiau decat doi jurati, unul batran si unul tanar, din orascare, inainte de moarte, transmiteau urmasilor valorosul secret, mai arunca lopeti de informatii Bogdan Muntean. `Si atatea mai am sa va arat`, incheie, apoi, spasit, aratand, in semn de la revedere, catre imensa orga.
de Traian DELEANU


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate luni, 23 mai 2011


Poza Zilei Sibiu - Festivalul Medieval Sibiu 2019

Festivalul Medieval Sibiu 2019
~ 02 iunie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 26 august 2019 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 08 2019 08:17 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter